Foto: Norsk Teknisk Museum

El-bilen fra 1905: Lohner-Porsche

Foto: Norsk Teknisk Museum

Teknisk museums Lohner-Porsche er sjelden vare – en elbil fra omkring 1905, laget av Ferdinand Porsche den gang han arbeidet for vognmakerfirmaet Lohner i Wien. Det finnes ingen biler av akkurat denne typen i verden utenom vår. Vi kjenner ellers kun to andre bevarte elbiler laget av Ferdinand Porsche – en i Østerrike og en i Tyskland.

Museets bil kom til Norge i 1908 og har vært i vårt eie siden 1931. Den er et godt eksempel på de tidligste bilene, bygget som en lukket kalesjevogn. Men hestene er byttet ut med et originalt system for fremdrift, der de to forhjulene har hver sin elektriske motor. Bilen er utstilt i museet på Kjelsås.

Med tanke på elbilenes økende betydning i samfunnet, er det på tide å løfte frem dette kjøretøyhistoriske klenodiet. Første steg er at det i 2019 gjennomføres en tilstandsvurdering av bilen. Man skal da forsøke å bestemme den nøyaktige modellen, produksjonsåret og hvor store deler av bilen som faktisk er fra rundt 1905. Museet samarbeider med Autozentrum Sport A/S, Porsche Norge, i denne prosessen.

Følg med på våre nettsider for oppdateringer om Lohner-Porschen!

Tegningen under er gjengitt med tilatelse fra Historical Archive Porsche AG

Used with permission from Historical Archive Porsche AG