20. juli: Jubileumsfeiring av månelandingen 50 år!

One small step for man, a giant leap for mankind. Vi feirer selve 50-årsdagen for Månelandingen med et astronomisk aktivitetsprogram! Bli med på astronautskole, prøv deg som rakettingeniør, design og 3D-print din egen rakett, hør og opplev den spennende historien inne i månelanding-utstillingen, se vårt astronomishow der vi søker svar på universets største hemmeligheter, lag et ekte romvesen i filt, trykk måne- og rakettmotiv på klærne dine (ta med bomullstøy) eller et handlenett, Marianne Vinje Tantillo forteller både om hvordan man lever i verdensrommet og om planene NASA og ESA har for ferder til månen og mars, Fredrik O. Solem forteller og viser film fra ekte astronauttrening og Erik Tandberg forteller deg alt du vil vite om Apollo-programmet. I tillegg viser vi filmene 8 days (2019) og For All Mankind (1989). Kl. 21. 18 presis markerer vi at Apollo-kapselen «The Eagle» landet trygt på månen.

Jubileumsprogrammet


Ny utstilling: Månelandingen 50 år

Ta plass i Apollo 11, land «the Eagle» på Månen, se ekte månesteiner, og boltre deg i ikoniske bilder fra måneferden. Se også filmer og modeller, og bli bedre kjent med historien om romkappløpet. I utstillingen Månelandingen 50 år. Se kartet, nr. 301. Ikke kjent på museet? Få informasjon i resepsjonen om våre ulike familieløyper som tar deg gjennom utstillingen på egen hånd.


11.00 – 18.00 Astronautskolen

Prøv deg som astronaut og prøvesitt setene i den trange Apollo 11-kapselen. Klarer du å gjøre en perfekt landing av «the Eagle» på månen? Finn også ut hva du veier på månen og om du liker astronautmat. Passer for barn fra seks år i følge med voksen. Møt opp i utstillingen Månelandingen 50 år. Se kartet, nr. 301.


11.30 – 13.00 Rakettverksted

Prøv deg som rakettingeniør! Lag en papirrakett og se hvor høyt du kan skyte den! Passer for barn fra seks år. Møt opp ute i Sommerverkstedet vårt. Ta trappen til nedsiden av museet, til venstre for museets hovedinngang.


11.30 – 13.30 Design og 3D-printing

Få hjelp av museets 3D-eksperter og design din egen rakett ved hjelp av programmering. Etter å ha laget en vellykket kode kan alle deltakere 3D-printe modellen sin, som kan tas med hjem. Passer for barn fra tolv år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Aktiviteten stiller ingen krav til forkunnskaper, men det kan lønne seg å være komfortabel med PC-bruk. Møt presis ved søyle 5 i foajeen.


12.00 Guidet tur til Månen

Opplev måneferden og hør den spennende historien om kappløpet til Månen i 1969 fra våre formidlere på tur i jubileumsutstillingen Månelandingen 50 år. Passer for barn fra ti år. Møt presis ved søyle 5 i foajeen.


13.00 Astronomishow

Finnes det liv på andre planeter? Hva vil skje med sola vår? Hvordan fungerer en romrakett? Dette er noen av spørsmålene du vil få svar på i vårt nye astronomishow. Ved hjelp av eksperimenter og simuleringer søker vi svar på universets største hemmeligheter! Passer for familier. Begrenset plass. Grupper og familier må gå samlet inn. Møt opp tidlig. Showet foregår i auditoriet, ned trappen fra kafeen. Se kartet, nr. 101.


14.00 – 15.00 Lag et romvesen

Finnes det romvesener? Eller er vi alene i universet? Hvordan ser romvesener i tilfelle ut? Ser de ut som deg og meg? Vi lager romvesener av filt der du selv bestemmer hvordan de skal se ut. Det er bare fantasien som setter grenser! Passer for barn fra ti år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp presis ved søyle 3 i foajeen.


14.00 Hvordan leve godt i verdensrommet?

Hva gjør vektløshet med astronautens sanser og muskler? Hva slags egenskaper og ferdigheter kreves for å jobbe i rommet? Hvordan kan støv på Månen og Mars by på problemer? Og, hvorfor vil vi tilbake til Månen når det er utforsking og kolonisering av Mars som er det neste store målet? Marianne Vinje Tantillo forteller. Hun er fagsjef for Romstasjon og utforskning på Norsk Romsenter og nestleder i den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs programstyre for bemannet romfart. Passer for barn fra 8 år. Møt opp i amfiet i kommunikasjonshallen. Se kartet, nr. 303.


15.00 Astronauttrening

Fredrik O. Solem har vært gjennom astronauttrening som deltager i Prosjekt PoSSUM (Polar Suborbital Science Upper Mesosphere). Det NASA-støttede prosjekt PoSSUM jobber med utforskning av den ytre atmosfæren til jorda, og prosjektet jobber mot en bemannet ekspedisjon dit. Fredrik O. Solem viser oss film og bilder fra astronauttreningen. Etter filmen blir det anledning til å stille spørsmål. Passer for barn fra 8 år. Møt opp i amfiet i kommunikasjonshallen. Se kartet, nr. 303.


16.00-17.00 Månetrykkeri

Trykk måne- og rakettmotiv på klærne dine eller et handlenett. Vi har vinyl og en varmepresse. Ta med det du har, design raketten eller månen, og så trykker vi! Husk at tekstilene må være i bomull. Passer for familier. Møt opp i Sommerverkstedet. Ta trappen til nedsiden av museet, til venstre for museets hovedinngang.


16.30 Guidet tur til Månen

Opplev måneferden og hør den spennende historien om kappløpet til Månen i 1969 fra våre formidlere på tur i jubileumsutstillingen Månelandingen 50 år. Passer for barn fra ti år. Møt presis ved søyle 5 i foajeen.


17.00 Alt du har villet vite om Apollo-programmet av Erik Tandberg

Møt vår legendariske romfartsekspert Erik Tandberg, mannen som loset oss gjennom NRKSs sendinger månenatten. Erik Tandberg forteller oss bakgrunnen for Apollo-programmet, om hvordan selve månelandingen gikk til og fremtiden for bemannet fart til månen. Passer for barn fra 10 år. Møt opp i amfiet i kommunikasjonshallen. Se kartet, nr. 303.


18.00 – 21.00 Rakettverksted

Prøv deg som rakettingeniør! Lag en papirrakett og se hvor høyt du kan skyte den! Passer for barn fra seks år. Møt opp i Sommerverkstedet. Ta trappen til nedsiden av museet, til venstre for museets hovedinngang.


18.00 Astronomishow

Finnes det liv på andre planeter? Hva vil skje med sola vår? Hvordan fungerer en romrakett? Dette er noen av spørsmålene du vil få svar på i vårt nye astronomishow. Ved hjelp av eksperimenter og simuleringer søker vi svar på universets største hemmeligheter! Passer for familier. Begrenset plass. Grupper og familier må gå samlet inn. Møt opp tidlig. Showet foregår i auditoriet, ned trappen fra kafeen. Se kartet, nr. 101.


19.00 Film: førpremiere på «Moon Landing» fra BBC Earth 

Nå har du mulighet til å bli med på en eksklusiv førpremiere av dokumentarserien «Moon Landing» fra BBC Earth. Serien består av unikt NASA-materiale og originale klipp som skildrer det omfattende Apollo 11-oppdraget, og reaksjonene fra omverden da Neil Armstrong og Buzz Aldrin ble de første astronautene på månen. Dokumentaren avslører også hvor nært dette farlige oppdraget var ved å mislykkes da Neil Armstrong ble tvunget til å overta manuell kontroll over romfartøyet og landet med bare 30 sekunder ekstra drivstoff. Dokumentarserien består av to episoder på 45 minutter, og har premiere på BBC Earth den 20. juli 21.55. Episodene er tekstet på norsk. Møt opp i auditoriet, ned trappen fra kafeen. Se kartet, nr. 101. 


19.50 Film: For All Mankind (1989)

I 1976 intervjuet dokumentaristen Reinert pensjonerte NASA-astronauter og trålet gjennom nesten 2000 km med filmopptak for å lage en inngående og spektakulær dokumentar om en av menneskehetens største teknologiske bragder. Anbefalt aldersgrense er 11 år. Engelsk tale, norsk tekst. Filmen varer i 80 minutter og vises i amfiet i kommunikasjonshallen. Se kartet, nr. 303.


20.30 Til Månen og Mars

Marianne Vinje Tantillo, fagsjef for Romstasjon og utforskning på Norsk Romsenter og nestleder i ESA/ den europeiske romfartsorganisasjonens programstyre for bemannet romfart, forteller om planene NASA og ESA har for ferder til månen og mars, og Norges muligheter til å være med. Bør vi ha en norsk astronaut? Passer for barn fra 10 år. Møt opp i auditoriet, ned trappen fra kafeen. Se kartet, nr. 101.


21.18 «The Eagle has landed»

Vi avslutter kvelden med en markering av at Apollo-kapselen «The Eagle» lander 21.18.

20. juli 1969 gjør månelandingsfartøyet «The Eagle» en perfekt myk landing på månen. I kontrollsenteret i Housten bryter jubelen løs. Vi fyrer av en rakett for å feire begivenheten og snakker om hva som skjedde under landingen og videre gjennom månenatten i 1969.

Månelandingen var mer nervepirrende enn det fjernsynsseerne over hele verden fikk inntrykk av: Da «Eagle landet hadde den bare drivstoff igjen til 17-30 sekunder.

Aldrin rapporterte for millioner av TV-seere om utsikten gjennom vinduet og beskriver månens overflate, farger og formasjoner slik de første gang blir sett av et menneske.

 

Tekno Kafé og museumsbutikken er åpen.

Velkommen!

 


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Servicesenter

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet