Teknologihistorisk torsdag
100 år med kringkasting i forandring
Kringkastingsselskapet A/S startet sine sendinger 29. april 1925 fra Brødrene Hals’ pianofabrikk i Oslo. Flere byer fulgte etter med radiosendinger finansiert av reklame. I 1933 ble all kringkasting overtatt av staten md NRK. Monopolet varte til nærradioene kom i 1981 og riksdekkende reklameradio kom med P4 i 1993.
Det siste tiåret har digitalisering, strømming og nett ført til store endringer i kringkasting. Radio er blitt digitalisert med DAB som eneste riksdekkende nett fra 2017, podcast har blitt den nye radiovanen for mange og fjernsyn har gått fra å være en lineær, direkte og samtidig opplevelse for hele landet til strømming av det vi selv vil når det passer oss best. I dagens foredrag vil vi særlig få høre om TV-mediets posisjon i vår tid – som vindu mot verden, underholder, venn og fellesarena.
Vilde Schanke Sundet er førsteamanuensis ved Institutt for journalistikk og mediefag, OsloMet. Hun forsker på endringer i mediebransjen, mediepolitikk og publikum/fans, og hun er en ekspert på TV.
Påmelding og informasjon
Det blir enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg.
Tre generasjoner i TV-stua anno 1970. Foto: Repro fra Tandberg-brosjyre / Teknisk museum NTM C 26698.
Portrett. Foto: Pål Arne Kvalnes / OsloMet.

Vilde Schanke Sundet
Medieforsker
27. mars kl. 17.15-18.15
Stiftelsen Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
Arrangementet er gratis.