Forord

Den beste museumsopplevelsen

forord h900Foto: Håkon BergsethI over 100 år har vi vært et museum for alle. Vi er ansvarlig forvalter av vår kulturarv for industri, vitenskap, teknologi og medisin. Vår visjon er å være Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum. Det er en visjon å være både stolt av og ydmyk over. Det er ingen tvil om at det er tøft og krevende å være ledende innen museumsbransjen i Norge, og vi har satt en tydelig kompasskurs inn i fremtiden.

Vi skal fortsette å forvalte arven vår med respekt og drive forskning i forkant av utviklingen. Vi skal lage utstillinger for å gi publikum de beste besøksopplevelsene, den beste læringen og vi skal overraske med fremtidsrettet formidlingsteknologi.

Det var med stor ydmykhet jeg overtok roret ved museet på vårparten i 2018, og jeg gleder meg til å videreføre det flotte arbeidet som allerede er gjort gjennom mange år. Samtidig skal vi styrke aktiviteter rundt det som virkelig skiller oss ut blant andre – de helt unike gjenstandsbaserte utstillingene og samlingene våre. Disse vil vi gjøre enda mer tilgjengelige gjennom stadig nye kanaler. Vi er også et vitensenter som allerede tilbyr stor grad av interaktivitet til våre besøkende. I 2018 hadde vi et vellykket prøveprosjekt med undervisning for høyt presterende elever og med bevilgninger fra Kunnskapsdepartementet skal satsningen videreføres i 2019. Vårt mål fremover er å gi enda flere skoleungdommer en reise i innovasjon, skaperglede og koding. Fra 2019 skal vi også delta i det nasjonale prosjektet Den teknologiske skolesekken. Vi skal undervise 3 000 elever årlig i koding, hvor en andel av disse skal nås ute på skolene.

I denne rapporten kan du se hvem vi er og hva vi gjør. Fra 2018 vil jeg spesielt trekke frem åpningen av FOLK- utstillingen, som omhandler alt et museum kan og skal være. Her setter vi dagsorden med forskning, berører et viktig tema, leverer en flott utstilling og spennende formidling. Vi tok også over to store og viktige samlinger i året som gikk. Endelig fusjon med Telemuseets tilførte en samling med 20 000 gjenstander, 450 000 fotografier og et omfattende arkiv. Samtidig har vi overtatt mer enn 1 300 gjenstander fra NRKs teknisk-historiske samling for å ivareta deres historie. Et annet høydepunkt er vår splitter nye vestibyle og museumsbutikk med steampunkelementer, stilfullt interiør og et unikt vareutvalg som skaper en helt ny opplevelse for publikum fra det sekundet de kommer innenfor museumsveggene våre.

De neste årene skal vi gjennomføre det største løftet for våre faste utstillinger på over 30 år. Nasjonalt Medisinsk Museum skal fornyes og moderniseres og over halvparten av utstillingen skal oppgraderes frem mot 2020. Samtidig skal vi lage en helt ny IKT-utstilling og fornye alt innen IT, telekommunikasjon, Internett og kringkasting frem mot 2021. I 2019 blir den største temporære satsingen markeringen av 50-årsjubileet for månelandingen 1969-2019.

Alt for å skape den beste museumsopplevelsen.

 

Hilsen

Frode Meinich,
direktør ved Norsk Teknisk Museum

Følg oss