tid og rom

Hastigheten i kommunikasjon og informasjonsbehandling endrer våre begreper om tid og rom, om fortid og fremtid. Hvordan preger teknologiene måtene vi sanser, tenker og snakker på? 

Mengdene av informasjon kan også gjøre det vanskeligere å orientere seg i verden. Kunstig intelligens og avanserte og foranderlige algoritmer utvikles for å hjelpe oss å finne frem. Hvordan påvirker dette oss?

Utstillingen kan skape engasjement ved å reise spørsmål om fremtiden. Hvordan avbildes den teknologiske fremtiden i litteratur, film, kunst og utstillinger? Når blir robotene mer intelligente enn oss? Er kyborger ren science fiction eller allerede i ferd med å bli en realitet gjennom bruk av datateknologi i implantater og proteser? Her kan vi ta opp spørsmål knyttet til den teknologiske utviklingen på flere samfunnsområder.

Utstillingens tidsdimensjon følges av et romlig perspektiv. Dagens datanettverk kobler oss til fjerne steder. Samtidig kan ny teknologi være en utfordring for nasjonale styresmakter og interesser.

Hvordan vil for eksempel det økonomiske systemet kunne påvirkes av blockchain og kryptovaluta som er uavhengig av bankvesen og nasjonale grenser?

Teknologien har gjort det enklere å motta og sende informasjon på kryss av landegrensene. Gjenstandene, personene og ideene i utstillingen vil ikke bare være norske, men kommer fra hele verden. Vi kommuniserer i dag på tvers av landegrenser og henter informasjon fra verdensveven. Dessuten er teknologien med på å konstituere ulike rom – så vel virtuelle som fysiske. Romdimensjonen har således flere betydninger.

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen. 

Telefonkiosk. Foto.

Telefonkiosken, et symbol på tilgjengelig telefoni. Nå kanskje mer forbundet med Matrix og Dr. Who enn telefoni? 

Jens Stoltenberg leser på sin Ipad. Foto.

Et bilde av Jens Stoltenberg med en ny iPad fikk mye oppmerksomhet i 2010, da han satt askefast i New York etter et vulkanutbrudd på Island. Mediene gjorde et poeng av at statsministeren styrte Norge fra utlandet med et nettbrett.


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet