Helgeprogram 7.–8. mars: Skjulte kvinner

Hver helg finner du morsomme, interessante og lærerike aktiviteter for store og små på Teknisk museum. Denne helgen setter vi fokus på kvinnenes stemmer i historien.

Åpent: 11–18 begge dager.

Hele dagen: Fotoutstillingen om Regjeringskvartalet

Etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet 22. juli 2011, har diskusjonene om bevaring av det gamle og bygging av det nye regjeringskvartalet rast. Nå er det vedtatt at Y-blokka skal rives. Med dette som bakteppe har Norsk Teknisk Museum utviklet fotoutstillingen Regjeringskvartalet, med museets materiale fra området.

Les mer om fotoutstillingen Regjeringskvartalet her.

11.30, 13.30 og 15.30 Modelljernbane

Opplev museets nye, store modelljernbane. Se selvkjørende biler og tog som snor seg gjennom alpelandskap, og yrende byliv med boligbygging, industri og et fungerende tivoli. Kort introduksjon før modellen settes i gang. Kjøres i 15. minutter.

Passer for alle. Oppmøte i 3 etasje, opp trappa ved resepsjonen.

11.30 – 12.30 Feministisk animasjonsverksted

Sterke, smarte og kule kvinner finnes overalt, men hvor er historiene om dem? Gi dem en stemme ved å lage en animasjonssnutt om kvinnene!

Passer for alle. Møt opp i Teknoteket i Vitensenteret. Se 112 i kartet.

12.00 Nye muligheter for kvinner - Oslo-industrien på 1900-tallet (kun 7. mars)

I mellomkrigstiden oppsto en ny type kvinnefrigjøring. Kvinnene krevde ikke bare sin rett: De tok rommet i stadig større grad. Kvinner hadde fått stemmerett i 1913, de hadde alle juridiske rettigheter, og de var en del av samfunnet utenfor hjemmet på en ny måte. Den uttalte kvinnesaken hadde mistet mange tilhengere, men samfunnet var i endring og kvinners levevilkår og muligheter med det.

Samtidig lå seige strukturer til grunn. Kvinners begrensede muligheter til utdannelse og karrierer handlet i stor grad om sosiale forhold og forventninger. Færre yrker ble ansett som passende for kvinner enn for menn. Kvinner hadde derfor et begrenset rom å bevege seg i, og det rommet de hadde, var sjelden styrt av dem selv, men desto oftere av en mann. Hør mer om kvinners muligheter i Oslo-industrien midt på 1900-tallet av konservator Tone Rasch.

Passer for ungdom og voksne. Møt opp ved søyle 3 i foajeen.

13.00 – 14.30 Skriveverksted med Wikimedia (kun 7. mars)

Historien har ofte blitt skrevet av og for menn. Det gjenspeiles i museumssamlinger, i arkiver og historiebøker og på Wikipedia. Om lag åtte av ti bidragsytere på Wikipedia er menn. Hvordan påvirker kjønnsbalansen måten kunnskap presenteres, vinkles og velges ut når et så stort flertall av dem som skriver på Wikipedia, er menn? Bli med på et Wikipedia-skriveverksted i anledning 8. mars og skriv flere kvinner inn i historien. Teknisk museum kommer til å dele en liste over kvinner relatert til sine samlinger, som det mangler biografi om på Wikipedia.

Passer for ungdom og voksne. Påmelding i resepsjonen.     Møt opp ved søyle 3 i foajeen.

13.00 Vitenshow

Bli inspirert av overraskende triks med fysikk, kjemi og flytende nitrogen! Se flammer, røyk, høye smell og spennende eksperimenter. Kanskje blir du truffet av en røykkanon?

Passer for alle. Møt opp tidlig. Begrenset plass. Grupper og familier må gå samlet inn. Se nr. 101 i kartet. Showet foregår i auditoriet, ned trappa fra kafeen.

14.00 – 16.00 Paroleverksted

Knus patriarkatet – ikke kloden! Vi lager flagg og vimpler med paroler for å feire den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Vi har vinyl og varmepresse. Design hvordan flagget ditt skal se ut, så trykker vi!

Passer for alle. Møt opp i Teknoteket i Vitensenteret. Se 112 i kartet.

15.00 Hidden Figures

Filmen med den utrolige og ukjente historien om Katherine Johnson, Dorothy Vaughan og Mary Jackson, dyktige afroamerikanske kvinner som arbeidet ved NASA. De var hjernene bak en av historiens største operasjoner: utskytingen av astronaut John Glenn i bane rundt jorda.

Tillatt for alle. Engelsk tale. Visningen foregår i auditoriet, ned trappa fra kafeen. Se 101 i kartet.

SKJULTE KVINNER: Denne helgen setter vi fokus på kvinner i vitenskapshistorien. Avbildet: Fanny Broch på Christiania Spigerverks laboratorium, 1930-tallet. Foto: Ukjent / Norsk Teknisk Museum

MÅ SES: Den nye modelljernbanen! Her snor selvkjørende biler og tog seg gjennom alpelandskap og yrende byliv. Video/klipp: Norsk Teknisk Museum / Thomas B. Fjærtoft.

BLI MED INN: Ny fotoutstilling! Se de flotte bildene fra innsiden og utstiden av Regjeringskvartalet, tatt under og like etter oppføringen, av arkitekturfotograf Truls Teigen. Video: Norsk Teknisk Museum / Thomas B. Fjærtoft.

POPULÆRT: Teknisk museums vitenshow er sagnomsust! Få et spennende innblikk i fysikkens og kjemiens verden. Video: Norsk Teknisk Museum / Thomas B. Fjærtoft.