Vårprogrammet på Teknisk museum

 

Aktiviteter: 

 • Onsdag 31. mai
  Hydro som UNESCO-listet verdensarv
  Verdensarvkomiteen har skrevet inn Rjukan-Notoddens industriarv på UNESCOs verdensarvliste, som den åttende i Norge. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft og der kunstgjødsel blir produsert for en voksende befolkning i verden. I samarbeid med TEKNA, NITO og Venneforeningen. Les mer her.

 • Lørdag 3. - mandag 5.juni
  Helgeprogram med aktiviteter. Lag en tegnerobot, opplev det stemningsfulle planetariet og få en omvisning i den nye utstillingen Grossraum - om tvangsarbeidet i Norge under andre verdenskrig.

 • Tirsdag 13. juni kl. 18-20
  Utstillingsåpning: Aurora Polaris: Da nordlyset ble begripelig. 
  Utstillingen viser hvordan Kristian Birkeland, Carl Størmer og andre forskere på begynnelsen av 1900-tallet gjorde nordlyset begripelig ved hjelp av kameraer, kunstige verdensrom og matematiske modeller.I 1896 startet Birkeland med eksperimenter i laboratoriet. Ved hjelp av en magnetisert kule som ble bestrålt med katodestråler i et kunstig verdensrom skapte han lysende ringer som lignet nordlyset. Inspirert av Birkeland dro Størmer vinteren 1910 til Bossekop i Alta, med et nyutviklet kamera. Resultatet av ekspedisjonen var de første fotografiene av nordlyset som var egnet for matematiske beregninger.Gjennom disse eksperimentene og observasjonene bidro Birkeland og Størmer til å gjøre nordlyset både begripelig og forankret i matematiske og vitenskapelige modeller.Forskningshistorien blir formidlet gjennom kunstverk, vitenskapshistoriske gjenstander, fotografier og interaktive installasjoner. Utstillingen forsøker også å skape en opplevelse av det uhåndgripelige og overveldende ved nordlyset, opplevelser som treffer i magen i stedet for hodet.


 • Onsdag 14. juni kl. 17
  Teknologihistorie: Med veterantrikk gjennom Oslo
  For 2017 har valget av veterantransport falt på en gammel sporvogn. Oslo sporveiers SS-70 og tilhenger 647, begge fra Siemens-Schuckert, ble bygd i 1913. Denne typen trikk var i ordinær trafikk frem til 1968. Den vil nok gi mange besøkende en skikkelig god opplevelse. Vi har planlagt en rundtur i Oslo på litt over to timer. I samarbeid med Tekna, NITO og Venneforeningen. Påmelding på www.tekna.no/oslo (begrensede plasser).

 • Helgen 17. og 18. juni 
  Nordlyshelg for hele familien
  Astroamfi om magnetisme, demonstrasjoner av en nyutviklet replika av Birkelands terrella, omvisning i utstillingen Aurora Polaris, ved fotoarkivar og kurator Thale Sørlie. Filmprogram.

 • 20. juni - 20. august
  Stort sommerferieprogram
  Det blir masse aktiviteter for store og små. Teknisk er stedet for minnerike opplevelser for generasjoner. 

 

  

NYE UTSTILLINGER:

Grossraum – Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge 1940-45 

Utstillingen Grossraum viser hvordan Norge under krigen ble del av et økonomisk system som var basert på tvangsarbeid. Arbeidskraften til 20 millioner mennesker, i første rekke fra Sovjetunionen og Øst-Europa, ble utnyttet innenfor den nazistiske tvangsøkonomien. Sett i forhold til folketallet, var Norge trolig det tyskokkuperte landet som mottok den største kontingenten tvangsrekruttert arbeidskraft. Omkring 130 000 krigsfanger og sivile tvangsarbeidere ble sendt hit til landet for å realisere tyske byggeprosjekter. Av disse omkom rundt 17000. Nest etter deportasjonen av de norske jødene er det skjebnen til de utenlandske krigsfangene og tvangsarbeiderne som skaper den tydeligste forbindelsen mellom Norge og Nazi-regimets utryddelsespolitikk.

Oslo vitensenter har åpnet et helt nytt område på over 650 kvm med mange nye installasjoner! Besøk de tre nye avdelingene: I blodet, Se lyset og På TV.

«Hjemme hos…»: Nasjonalt medisinsk museum har vært på besøk hjemme hos 10 mennesker med alvorlig og langvarig psykisk sykdom. Utstillingen «Hjemme hos…» presenterer fotografier og fortellinger fra disse besøkene.

Helge- og ferieaktiviteter:

Hver helg og i alle skoleferier er det aktivitetsprogram for store og små. Følg med her!

Bilde av aktivitet i Vitensenteret

 

 

 

     
 

Teknisk museums åpningstider

Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Sommerferie 2017: 20. juni – 20. august: Åpent alle dager kl. 11–18
Høstferie 2017: Uke 40: kl. 11–18. Første mandag etter høstferien er museet åpent kl. 9–16
Helligdager 2017: 1. mai, Kristi himmelfartsdag (25. mai), 2. pinsedag (5.juni): kl. 11–18

Stengte dager: julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.

britiskeflagget 30Information in English

 

 

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3