14.2: Foredrag: Norsk treforedling – fra vannhjulsdreven slipestein til høyteknologisk prosess

I år er det 155 år siden det første lille treslipeapparatet ble installert i Norge. Begivenheten markerte starten på en formidabel teknologisk utvikling. I foredraget følger vi utviklingen fra vannhjulsdrift og enkle løsninger frem til våre dagers storskala prosessindustri med bruk av informasjonsteknologi i alle ledd. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Teknisk museum
Onsdag 14. februar 1700
Skogbruk900
Grabben på den digre mobilkrana som løftet «moser» (bunter) med massevirke fra elva Tista inn i Saugbrugsforeningens fabrikklokaler i Halden. FOTO: Lasse Thorseth/Norsk Skogbruksmuseum. 1960-tallet

I foredraget åpner Reidar Heieren historiske luker til en rekke historiske tekniske milepæler. Teknologene i norsk treforedling var fra første stund nysgjerrige og hadde et våkent blikk for hva som foregikk utenfor landets grenser. Geografiske grenser ble på mange måter revet ned og gjort usynlige. Det oppstod et samspill mellom industrifolk, norske konsulenter, oppfinnere, en norsk leverandørbransje som tok inn det ypperste fra utlandet – og et innslag av selvstendige norske maskin- og utstyrsprodusenter.

Reidar Heieren er journalist og forfatter av en rekke lokal- og industrihistoriske bøker, bl.a. knyttet til industrihistorien i Drammen og norsk treforedlingsindustri.

Den teknologiske utviklingen har dels vært stimulert av et kappløp om å produsere med lavest mulige kostnader pr. tonn ferdig vare. Totalforbruket av treforedlingsprodukter har alltid gått oppover, men bransjens klassiske dilemma har vært at prisene på sluttproduktet presses av et overbud i markedet.

Utviklingen har også vært stimulert av stadig skarpere krav til det vi i dag kaller for HMS; Helse, Miljø og Sikkerhet. På flere områder har dette gitt en egen teknologisk utvikling, parallelt med selve kjernen i en treforedlingsbedrift.
Foredraget vil blant annet peke på banebrytende revolusjoner innen fremstilling av både mekaniske og kjemiske masser, papirmaskinenes størrelsesutvikling, smart bruk av ENØK – og ikke minst, utnytting av ny måleteknikk og informasjonsteknologi.

Praktisk informasjon
Foredraget starter kl. 17.00. 
Enkel mat serveres fra kl. 16.30. Påmelding til servering skjer til Tekna innen onsdag 7. februar (ingen påmelding kreves til selve foredraget som begynner kl. 17.00).

Påmelding på TEKNA Oslos arrangementsside.

Det oppfordres til bruk av kollektiv transport. Både NSBs Gjøvikbanen og Sporveiens buss har stoppested Kjelsås, rett ved museet. Se www.ruter.no

Arrangører 
Foredraget arrangeres av Teknologihistorisk gruppe i Teknas OsloavdelingNITONorsk Teknisk Museum og Norsk Teknisk Museums venner.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:

Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent 22. juni–18. august: 11–18.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3