27. mai: Venneforeningens dag

Teknisk museums venneforening arrangerer en morsom familiedag med aktiviteter for alle. Damptoget og Ekebergbanen kjører, vi byr på en skikkelig tidsreise i Halvorsens verksted, kjemieksperimenter og masse mer. Gratis adgang for medlemmer av Norsk Teknisk Museums venner, NITO, Tekna og Norsk Veteranvogn Klubb.

11.00 – 15.00 Skogen som ressurs
Tømmer, planker og trevirke var i mange hundre år en av landets viktigste eksportartikler. Sagbrukene drevet av vannkraft som kom på 1400-tallet representerer den første industrialiseringen. Hør mer om sagbruk i Norge. Utstillingen holder til like bak glassheisen i 1.etasje. Passer for alle.

11.00 – 15.00 Halvorsens verksted
halvorsensverksted utstillingsinterior overblikk900BHalvorsens verksted: Vanligvis er det bare mulig å se Halvorsens verksted fra utsiden, men på venneforeningens dag er det åpent. Det er barnebarnet til Hans Halvorsen, Stein Halvorsen, som har gitt verkstedet til museet. Teknisk museums venneforening flyttet verkstedet i sin helhet til museet i 2009. Da hadde det stått nærmest urørt siden 1950-tallet.
På Teknisk museum fins det et fullstendig mekanisk verksted som var i drift fra slutten av 1920-tallet til begynnelsen av 50-tallet. Hans Halvorsen bygget opp og drev det allsidige mekaniske verkstedet i kjelleren til familiens hjem i Hasleveien 42 i Oslo. Der laget han verktøy og maskindeler og utførte reparasjoner. I dag er verkstedet åpent der vi forteller mer om Halvorsen og verkstedet hans. Verkstedet holder til bak glassheisen i 1.etasje. Passer for alle. Les mer om Halvorsens verksted her.

11.00 – 15.00 Finn Viking Caravelle
Caravelle fløy SAS inn i jet-alderen. Flytypen var beregnet for innsats på kort- og mellomdistanseruter. Jetflyene økte kapasiteten i flytrafikken voldsomt. Eksotiske reisemål ble nå tilgjengelige på brøkdelen av den tiden reisen hadde tatt før. Hør oss fortelle mer om dette ved Caravellen. Flyet befinner seg like ved glassheisen i 2.etasje. Passer for alle.

12.00 – 13.30 Slimverksted
Hvordan lager man det perfekte slim? Her på Teknisk museum får du kyndig slimete veiledning av kjemiker Safina de Klerk. På med hanskene og vernebriller! Passer for barn fra ni år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

13.00 Magiske mønstre med Roger Antonsen
Fargerik og underholdende foredrag om å eksperimentere med matematikk og hvorfor matematikk er noe av det mest kreative som fins. Du får høre om sjonglering, spill, fraktaler, programmering, kunst, kaos og simuleringer. Passer for familier. Møt opp tidlig. Begrenset plass. Grupper og familier må gå samlet inn. Showet foregår i Amfiet i transporthallen, like ved den blå trikken. 

13.30 Introduksjon til utstillingen FOLK
Biologiske forskjeller og likheter mellom folkegrupper har vært gjenstand for forskning helt siden opplysningstiden. Slik forskning har vært preget av vekslende ideer om rase, opphav og identitet. Den vitenskapelige rasismens storhetstid er over, men det finnes fortsatt rasisme i samfunnet vårt. Passer for ungdom og voksne. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

13.00 – 14.00 LEGO WeDo
Bygg din egen tegnerobot i LEGO WeDo. Ved hjelp av motorer og sensorer kan du lage en tegnerobot som du selv kan styre fra en iPad. LEGO WeDo gir en superenkel introduksjon til programmering og robotikk, og er en fin aktivitet hele familien kan gjøre sammen. Passer for barn fra ni år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

14.30 – 16.00 Slimverksted
Hvordan lager man det perfekte slim? Her på Teknisk museum får du kyndig slimete veiledning av kjemiker Safina de Klerk. På med hanskene og vernebriller! Passer for barn fra ni år. Begrenset plass. Påmelding i resepsjonen. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

15.00 Vitenshow
Bli inspirert av overraskende triks med såpebobler, kjemi og flytende nitrogen! Se flammer, røyk, heksemel og vulkanbobler. Kanskje blir du truffet av en røykkanon? Showet foregår i auditoriet, ned trappa ved kafeen. Passer for familier. Møt opp tidlig. Begrenset plass. Grupper og familier må gå samlet inn.

11.00 – 15. 00 Tekna infostand
Prøv å kjøre LEGO robot eller programmer en microbit. Aktiviteten foregår i foajeen.

11.00 – 15. 00 NITO infostand
Konkurranse med fine premier: Tipp vekten på NITO-sekken!
Ta en titt i mikroskopet, og smak på NITO-pastillene. Aktiviteten foregår i foajeen.

Venneforeningen

Norsk Teknisk museums venner er en forening for alle som er interesserte i Norsk Teknisk museum og som er storforbrukere av museet. Foreningen arrangerer en rekke aktiviteter og foredrag. Les mer om disse på foreningens hjemmesider her.

Medlemskap i Norsk Teknisk museums venner:
Personlig medlemskap, kr 400,- pr. år, gir gratis inngang for 1 person.
Familiemedlemskap, kr 650,- pr. år, gir gratis inngang for inntil 2 voksne og 4 barn (4-17år).
Bedriftsmedlemskap. Dette gir bedriftens ansatte gratis inngang for inntil 2 voksne og 4 barn pr. besøk, og koster kr. 6 500,- pr. år.

Du kan melde deg inn i venneforeningen via deres nettsider eller i resepsjonen på museet.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:

Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent 22. juni–18. august: 11–18.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3