05.09: Foredrag om Ugelstadkulene

John Ugelstads mikrokuler i plast, utviklet på 1970-tallet på Sintef, regnes som en av de store norske oppfinnelsene. Hvilken betydning oppfinnelsen har hatt er ikke så godt kjent, og særlig ikke hva kulene brukes til i dag. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Foredrag v/Erlend Ragnhildstvedt, forskningsdirektør i Thermo Fischer.
Teknisk museum
Onsdag 05. september 1700

Ugelstadkulene – historien bak og hvilken betydning de har i dag

uglestad2Bildet, som er tatt i 1950, viser en ung John Ugelstad (bak) sammen med Åge Solbakken i Professor Notevarps laboratorium. Ugelstad var sivilingeniør i kjemi og er kjent for å være en av de fremste pionerene innen polymerkjemi. Denne teknologien har fått stor betydning for industriell og medisinsk utvikling i Norge og andre land. Foto: Schrøderarkivet - Trøndelag Folkemuseum

John Ugelstads mikrokuler i plast, utviklet på 1970-tallet på Sintef, regnes som en av de store norske oppfinnelsene. Ugelstad-kuler er bittesmå, tilnærmet nøyaktig like store plastkuler, som er biomagnetiske. Dette gir kulene konsistente fysikalske og kjemiske egenskaper. Kulene kan brukes for å modellere fysiske prosesser, for eksempel i bioteknologi når en skal skille ut biologisk materiale. I medisin kan kulene brukes i diagnostikk og kreftbehandling ved å isolere celler, DNA og mRNA eller for å måle proteiner.

Hvilken betydning oppfinnelsen har hatt er ikke så godt kjent, og særlig ikke hva kulene brukes til i dag. I dette foredraget får vi både historie og spennende glimt inn i fremtiden, hvor skreddersydd kreftbehandling, DNA-analyser og miljøteknologi bare er noen av mange løfterike områdene for Ugelstadkulene. 

ugelstadkuler900Å gi ulike egenskaper til ugelstadkuler er kjernen i teknologien. Her vises hvordan magnetisering kan gjøre det mulig å trekke ut f.eks. et enkeltprotein i en løsning. Metoden muliggjør f.eks. det å fange syke celler og separere og behandle dem utenfor kroppen, slik at man får mer skånsom og treffsikker kreftbehandling. (ill: Thermo Fischer)
UgelstadlabProfessor John Ugelstad i sitt laboratorie på Gløshaugen i Trondheim, der Ugelstadkulene ble oppfunnet. Foto: SINTEF/Jens Søraa

Nye løsninger

Amerikanske Thermo Fischer Scientific viderefører Ugelstad-arven siden oppkjøpet i 2014. Den norske avdelingen har forsknings- og utvikling knyttet til teknologimiljøet rundt Radiumhospitalet, og produksjon av plastkulene i samme anlegg på Lillestrøm som ble etablert for over 30 år siden som Dynal.

Thermo Fischer har satset stort på utvikling av nye løsninger basert på Ugelstad-kulene, og har hatt flere gjennombrudd med nye generasjoner av Ugelstadkuler. Selskapet er i dag blant Norges mest lønnsomme industribedrifter. Det vant Norwegian Tech Award i 2017, og ble kåret av Norsk Industri til årets smarteste industribedrift I 2018.

ForskningsdirektorThermoFisherErlendRagnhildstveit900Erlend Ragnhildstveit er biolog, og har arbeidet i en årrekke i Dynal-systemet som industrialiserte Ugelstad-kulene, de siste årene som forskningsdirektør i Thermo Fischer, som er dagens eier av Dynal/Life.  Foto: Odd Richard Valmont, Teknisk Ukeblad.

Praktisk informasjon

Foredraget starter kl. 17.00. 
Enkel mat serveres fra kl. 16.00. Påmelding til servering skjer til Tekna innen mandag 3. septemberl (ingen påmelding kreves til selve foredraget som begynner kl. 17.00).

Påmelding på TEKNA Oslos arrangementsside.

Det oppfordres til bruk av kollektiv transport. Både NSBs Gjøvikbanen og Sporveiens buss har stoppested Kjelsås, rett ved museet. Se www.ruter.no

Arrangører 
Foredraget arrangeres av Teknologihistorisk gruppe i Teknologihistorisk gruppe i Teknas OsloavdelingNITONorsk Teknisk Museum og Norsk Teknisk Museums venner.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:

Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent 22. juni–18. august: 11–18.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3