Medisinske rom – fortid, nåtid og fremtid i medisinsk historie

Vi etablerer en arena for åpen og nyskapende dialog rundt viktige problemstillinger knyttet til medisin og helse. 24. oktober diskuterer vi kjønnsmangfold og diagnosens makt. Velkommen!

Medisinske rom er en arrangementsserie der viktige samtidige og historiske spørsmål om medisin, helse og samfunn blir undersøkt. Vi inviterer mennesker fra lokalsamfunnet, spesialister, aktivister, pasientgrupper, ansatte i helsevesenet og andre inn i museet for sammen å utforske erfaringer og museets gjenstander. Medisinske rom er også en kommende utstilling som åpner i 2020 ved Nasjonalt medisinsk museum / Teknisk museum.

Det medisinske samtalerommet

Medisinske rom skal være en trygg arena der folk med ulike forutsetninger og bakgrunner kan møtes for å finne mer ut av kompliserte samfunnsspørsmål.

– Nasjonalt medisinsk museum er, og kan i større grad bli, en særegen og viktig samfunnsaktør. Det er både et stort ansvar og en fantastisk mulighet, der vi vet at vi kan gjøre en forskjell i den offentlige samtalen. Vi samler inn pågående debatter, forståelser og argumentasjoner til ettertiden – samtidig som vi får opp nye perspektiver og forståelser. Museet har et spesielt utgangspunkt med sin kompetanse på vitenskap, teknologi og samfunn, og kan legge til rette for nyanserte samtaler som gir nye refleksjoner og innsikter, sier Ellen Lange, konservator ved Nasjonalt medisinsk museum.

Arrangementer over flere sesonger

Arrangementene Medisinske rom planlegges holdt over flere sesonger. Viktige og marginaliserte stemmer og posisjoner i det offentlige ordskiftet vil trekkes inn for å utvikle nye kunnskaper og innsikter.

Det skal dykkes i maktaspektet i helse og medisin. På hvilken måte utfordres etablerte hierarkier av nye fortellinger og aktivisme?

– Målet vårt er å bidra med en dypere, tryggere og mer kvalifisert debatt enn det som utspiller seg i media og sosiale medier. Vi vil heve og aktualisere uavklarte og ofte vanskelige temaer. Den kunnskapen og innsikten vi samler inn vil inngå i museets framtidige utstillinger og bidra sterkt til den kollektive hukommelsen for vår egen og senere generasjoner, sier medisinhistoriker og prosjektmedarbeider ved Medisinske rom, Isa Dussauge.

Først ut er "Kjønnsmangfold og diagnosens makt"

I første sesong tar vi for oss spesifikke diagnoser, og ser på praksiser, maktkamp og politikk rundt disse. Hvordan blir det bestemt om du er syk, frisk, gal eller normal? Hva er egentlig en «riktig» diagnose? Vi ser også på hvordan og hvorfor interessegrupper forsøker å endre bestemmelser, vitenskap og klinisk praksis. Hvem er til slutt ekspertene her?


Første arrangement i serien Medisinske rom: Kjønnsmangfold og diagnosens makt finner sted 24. oktober 2018 fra kl. 18.00 til 21.00.
Bli med inn i museets nye samtalerom for å tenke nye tanker om kjønnsidentitet, diagnostisering og behandling. Meld deg på, via mail, til prosjektleder Ellen Lange: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 


Vi pakker ut samlingen

Den første sesongen av denne serien er et innsamlingsprosjekt for erfaringer, perspektiver og kunnskaper relatert til sentrale diagnoser. Neste del av serien, som starter opp høsten 2019, er fremdeles i støpeskjeen. Planene inkluderer utpakking av spennende museumsobjekter, innsikt og nye tanker sammen med publikum. Disse arrangementene vil etter planen foregå i museets åpningstid i helgene.

Sterke gjenstandskandidater er:

  • Mumien "Maren i myra": Det godt bevarte liket av Maren, som døde og ble lagt dypt i myra. Hun var ett av flere tusen ofre for koleraepidemiene som herjet i Oslo rundt 1850.
  • Orgonskapet: Psykoanalytikeren Wilhelm Reich skapte dette kabinettet man kan gå inn i for å samle orgasmeenergi; den kosmiske kraften kalt orgon.
  • Væskestrømscytometer: En teknologi som måler og analyserer mengden celler i væske, som for eksempel vekst av kreftceller i blodet. Flere norske medisinere var sentrale i utviklingen av cytometeret, som i de siste 30 årene har revolusjonert medisinsk behandling og forskning.

 


     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpent i vinterferien 2019:
Lørdag 16. februar – søndag 24. februar: 11–18
Åpent også mandag 25. februar: 9–16

Åpningstider ellers i skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3