28. mai: Vi er Norden – performance lecture

Kl. 19-22: Gjennom en unik og nær forestilling om dekolonialisering, beveges ulike kunstarter mellom fire aktører og sitt publikum. Forestillingen utleder nye spørsmål om hvordan historien påvirker vår samtid. Et langt utforskningsarbeid kulminerer i en performance lecture på Teknisk museum.

Den kjente multikunstneren, norsk-gambiske, Camara Lundestad Joof, har gått sammen med den danske koreografen Ingrid Tranum Velazques, den grønlandske poeten Aka Niviâna og den finsk-samiske skulptøren Stina Aletta Aikio for å utvikle prosjektet, Vi er Norden.

Artikkelen fortsetter etter bildespillet.

– Hvordan rister vi av oss 500 års kolonialistisk praksis? Er den så inngrodd i vårt kulturelle DNA at vi ubevisst reproduserer dens fortellinger, spør de seg. Gjelder dette også for kunsten?

Kunstnerisk utforskning
Gjennom en sammensmeltning av iscenesatte ritualer, dialoger, foredrag og poesi utforsker Vi er Norden kolonial praksis. Ved både å motsi og spille på lag med hverandres ståsteder, utforsker aktørene sammen hva dekolonialisering betyr i Norden i dag. De dekonstruerer ikke bare sine egne kulturelle posisjoner, men søker også hjelp hos publikum for å finne frem til bedre spørsmål.

Vi er Norden forventes å bli en skjellsettende opplevelse der tanker, som før er tenkt som naturlige, utfordres i lys av historisk og geografisk praksis.

Visningen foregår primært på engelsk, med enkelte passasjer på grønlandsk, samisk, norsk, dansk og finsk.

Utstillingen FOLK
Kveldens forestilling starter i FOLK, på Teknisk museum. Utstillingen inviterer de besøkende til å studere eksempler på fortidens raseforskning og dagens genforskning om menneskelig biologisk variasjon. Opp igjennom tidene har mennesker blitt gruppert etter utseende. Fra disse fysiske trekkene dro vi konklusjoner om hva vi kunne forvente oss av adferd og oppførsel. Utallige studier har vært gjort; vitenskapelige arbeider på evolusjon og variasjon, opprinnelser og historier.

I FOLK får de besøkende utforske samspillet mellom vitenskap, på den ene siden, og samfunn og kultur på den andre: Teknologiske muligheter, ulike forhold til helse og medisin, politisk og økonomisk ulikhet, og raseideologiske forestillinger. Hva slags konsekvenser kan denne forskningen få for samfunnet? Og for enkeltmenneskene?

Museet har valgt å ikke fortelle en enkel, lineær historie om vitenskapelig framskritt, men undersøker også sporene etter tidligere tiders raseforskning i moderne vitenskap. Også vår tids forskning på genetisk variasjon reiser vanskelige vitenskapelige, politiske, samfunnsmessige og etiske spørsmål. Det er ikke lett å riste vi av oss hundrevis av år med kolonialistisk vitenskapspraksis!

Museer og kolonialisme
Kolonialismen gjorde det mulig å undersøke, samle og stille ut både objekter og mennesker fra hele verden. Paviljongene ved verdensutstillingene og de nasjonale mønstringene viste «primitive» og «eksotiske» mennesker, både for å tilfredsstille nysgjerrighet og å styrke en følelse av vestlig overlegenhet.

Til tross for flere museers forsøk på å håndtere denne koloniale og rasistiske fortid, forblir mange aspekter av vår kolonialhistorie undertrykt fra vårt kollektive minne. Dette arrangementets kunstperspektiv supplerer utstillingens fokus på forskningspraksiser og deres samspill med samfunn og kultur.

     
 

Teknisk museums åpningstider

I skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt, med visse unntak.

Kr. himmelfart:
Torsdag 30. mai: 11–18
Fredag 31. mai: 9–16

Pinsen 2019:
Lørdag 8. juni: 11–18
Søndag 9. juni: 11–18
Mandag 10. juni 11–18

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3