fbpx

Denne bloggen er et prosjekt av utstillingen Klima2+.

Fredager for fremtiden

Denne bloggens navn, Fredager for fremtiden, er hentet fra en demoplakat og fra et sterkt engasjement for klimaet på jorda. I tillegg passer det fint, fordi skribentene Marianna og Tonje hver fredag jobber på Teknisk museum, med temaet klimaforandringer.

Stor takk til personen som laget plakaten, deltok i skolestreik for klima i mars 2019 og etterpå ga den til Nobels fredssenter!

Plakaten var med i fredssenterets fine utstilling Klimalab fra 5. april til 21. november samme år. Da utstillingen ble tatt ned fikk Teknisk museum overta denne og mange andre plakater med kamprop for klimaet. Slagordet Fridays for future har utgangspunkt i Greta Thunbergs skolestreik på fredager. Hun har inspirert barn og unge over hele verden til å kreve tiltak for å stoppe klimaforandringene. 

Om skribentene:

Hei, jeg heter Tonje. Jeg er 23 år gammel og studerer biovitenskap på UiO. Jeg er veldig glad i håndball og elsker å lese.   

Mine topp tre klimaorienterte valg: 

  • Spiser mindre kjøtt
  • Reduserer matsvinn
  • Reduserer eget forbruk

Jeg heter Marianna Khodabandehlou, 24 år, kommer fra Hellas og studerer biovitenskap ved Universitetet i Oslo. Jeg er glad i dessert og kunstløp.  

Mine topp tre klimaorienterte valg:

  • Spiser mindre kjøtt
  • Resirkulerer ~ 99% av alt jeg bruker (fra mat til klær og teknologi)
  • Snakke om klima til alle jeg kjenner (minst en gang i året)

Blogginnlegg #1,

fredag 26. mars 2021

Hva er klima?

Fra utstillingen Klima 2+

Foto: Vegg fra utstillingen Klima 2+. Håkon Bergseth / Norsk Teknisk Museum.

Ordet «klima» skaper assosiasjoner hos de fleste av oss. For noen vekkes bilder av vær og vind eller palmetrær og regnskog, andre tenker på jordkloden som en helhet. Ordet trenger ikke engang å referere til naturen, det kan også brukes om for eksempel økonomi. Ingen av disse er direkte feil, men det finnes mange misforståelser der ute. Dette lille ordet har kraft til å vekke sterke følelser og skape heftige debatter.

Denne bloggen er knyttet til Norsk Teknisk Museum og utstillingen klima2+. Vårt ønske for dette innlegget er å si noe om hva vi legger til grunn for vårt bidrag til den økende mengden av klimarelaterte saker. Så, hva er klima?  


Karbonfangst og hvorfor vi må

Blogginnlegg #2
Fredag 9. april 2021

Altafjorden i flammer. Foto: Tonje Aurland Storholt

Ifølge de nyeste rapportene fra FNs klimapanel er vi tjent med at vi begrenser den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius, i motsetning til 2 grader. En global oppvarming som er en halv grad lavere kan være forskjellen på liv og død for mange av klodens arter. Men det haster. Vi ser allerede en global økning i gjennomsnittstemperaturen på over 1 grad celsius siden førindustriell tid. Og økningen er størst i Arktis. Så, hva skal vi gjøre for å prøve å bremse og begrense oppvarmingen? 

 


Hvorfor bruker vi el-bil, da?

Blogginnlegg #3
Fredag 16. april 2021

Elbil står for elektrisk bil, med andre ord en bil som drives av elektrisitet. Det er et kjent ord for noen og kanskje et irriterende ord for andre. Elbil bruker som regel energi som er lagret i batterier og vi skal kommentere det i dette innlegget. Drømmen om elbiler, med ren, grønn energi er nettopp det, en drøm.


Konservatorverkstedet

Blogginnlegg #4
Fredag 30. april 2021

I et lite glassrom i hjørnet av utstillingen Klima2+ har teknikerne en egen boble. Vi skal entre denne boblen sammen, og kanskje få svar på noen spørsmål. Hva de arbeider med? Hvordan gjør de det? Og hvorfor er det et viktig bidrag til klimakampen? 


Kunstpause

Blogginnlegg #5
Fredag 7. mai 2021

Flom i Akerselva, fra Frysja. Foto.

Vi tenker: "Men hva skjer hvis jeg mister elektrisiteten? Hva skjer hvis huset mitt oversvømmes med vann? Hva om jeg mister telefonen min?’ Men ofte tenker vi ikke på hvor heldige vi er for å leve på denne vannholdige kloden og hvor viktig vann var for livets opprinnelse.  


Skogen – mer enn næringsvirksomhet

Blogginnlegg #6
Fredag 21. mai 2021

Flom i Akerselva, fra Frysja. Foto.

Jeg har lovet dere at vi skulle snakke mer om den boreale barskogen, som vår fantastiske skog er en del av. Selv har jeg vokst opp i utkanten av den mytiske Finnskogen. Blir du med på skogstur?


Munnbind – et nødvendig onde?

Blogginnlegg #7
Fredag 4. juni 2021

Mann fisker opp munnbind fra et tjern. Foto.

Hvorfor bruker vi munnbind? Hva skjer med de engangsmunnbindene som du kaster når du kommer ut av t-banen, for å puste "ren" luft igjen? Hva om jeg forteller deg at de beskytter oss mot COVID-19, men de beskytter oss ikke fra klimaforandring? Hvis du ikke hadde tenkt på klimaendringer og munnbind i sammenheng før, bare les videre.

Her får du også se intervjuet vi gjorde med prodessor Elvis Genbo Xu.

Hvorfor bruker vi munnbind? Hva skjer med de engangsmunnbindene som du kaster når du kommer ut av t-banen, for å puste "ren" luft igjen? Hva om jeg forteller deg at de beskytter oss mot COVID-19, men de beskytter oss ikke fra klimaforandring? Hvis du ikke hadde tenkt på klimaendringer og munnbind i sammenheng før, bare les videre.

Her får du også se intervjuet vi gjorde med prodessor Elvis Genbo Xu.


Klimakamp over generasjoner

Blogginnlegg #8
Tirsdag 12. oktober 2021

Mann fisker opp munnbind fra et tjern. Foto.

Hans Martin har møtt sin andel av motstand i form av klimafornektere opp igjennom årene. Vi snakker med ham om viktigheten av å klassifisere endringene vi ser som en klimakrise, og om endringer i diskursen om klima helt fra publikasjonen av «Vår felles framtid» fra Brundtland-kommisjonen i 1987 fram til i dag. For ikke å glemme det store engasjementet vi ser hos den oppvoksende generasjonen og deres drivkraft for å prøve å sikre seg en tryggere framtid.


Klimasøksmålet

Blogginnlegg #9
Tirsdag 12. oktober 2021

Mann fisker opp munnbind fra et tjern. Foto.

22. desember 2020 avsa Høyesterett dommen for klimasøksmålet – i favør av staten og Olje- og energidepartementet. Spørsmålene knyttet til denne hendelsen er mange og store. Hvorfor var det viktig at miljøorganisasjonene skulle få gjennomslag? Hva betyr dommen? Hvilke implikasjoner har den, nasjonalt og globalt? Hvordan går vi videre herfra?  


NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00