Blogginnlegg #5
Fredag 10. mai 2021
Skribenter: Praksisstudentene Tonje og Marianna.

Gå til bloggforsiden her: Fredager for fremtiden
Les om klimautstillingen her: Klima 2+

Kunstpause

med Marianna Khodabandehlou

Dagens blogginnlegg skal være en kunstpause. Jeg skal kommentere og analysere klimarelatert kunst, basert på mine egne erfaringer og kunnskap. Kunst er subjektivt og kan virke annerledes for mange andre enn det gjør for meg. På den andre siden er klima og biovitenskap mer objektivt da de er basert på konkrete hendelser og fakta som ikke kan motsies. Individuelle opplevelser av disse hendelsene er selvfølgelig subjektive og kan oppfattes sterkere for noen enn for andre.  

Bildet som jeg ser på først, er fra 2000 og viser flommen i Akerselva nær Norsk Teknisk Museum. Jeg observerer hvor høyt vannet har kommet og at de fleste trær ligger halvveis under vann. Været er grått, men dyrene svømmer i Akerselva som ingenting har skjedd. Flommen forstyrer ikke dyrene i naturen. Mennesker blir sterkere påvirket av slike hendelser siden det kan bety at vi mister hus, bil eller andre viktige gjenstander som vi har samlet i livet vårt. Ting er ofte verdt mer enn selve livet for noen. Vi tenker: ‘Men hva skjer hvis jeg mister elektrisiteten? Hva skjer hvis huset mitt oversvømmes med vann? Hva om jeg mister telefonen min?’. Men ofte tenker vi ikke på hvor heldige vi er for å leve på denne vannholdige kloden og hvor viktig vann var for livets opprinnelse.  

Dette bildet viser meg hvordan naturen kan ta over og ødelegge alt så plutselig og uten varsel. Vannet har kraften til å ødelegge, men jeg vet at vann er grunnen til vi alle eksisterer. Vi drikker vann når vi er tørste og vi fisker i sjøen når vi er sultne. Men vannet er også hvor vi kaster søppel, farlig avfall og alt annet vi vil ikke ha nær oss.  

Vannet får sin hevn til slutt. Klimaforandring fører til global oppvarming. Økning i temperatur fører til smelting av is i Norden som øker vannstand i hele verden. Global oppvarming fører til mer regn og ustabilt vær rettet mot Norge. Så stiger vannet i Akerselva, men ikke bare til noen trær ligger halvveis under vann. Prediksjoner av økende vannstand viser at store deler av Norge kan ligge under vann i fremtiden. 

Alt jeg har skrevet og mange andre følelser svømmer inni hodet mitt når jeg ser på dette bildet, men disse få ordene er de eneste jeg kan uttrykke nå.

Til slutt tenker jeg på dette diktet, som jeg føler reflekterer hvordan livet starter og avslutter ved vannet og hvor viktig det er for alle ting.
 

VANNET  

ser ikke,

føler ikke.

Vannet bare  

følger.

Den følger livet

ned hvor vi  

ender

og hvor alt  

begynner.

-Anonymt med tillatelse-


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet