Åpningstider

britiskeflagget 30Vanlige åpningstider (skoleåret):
Tir–fre: 916 | Lør–Søn: 1118 | Man: Stengt

Vinterferien 2018: 
Lørdag 17. februar - søndag 25. februar: kl. 11–18
(Mandag 26. februar: 9-16)

Stengte dager: Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai. 

Sommer:
20. juni-20. august: Alle dager 11-18

BILLETTER:

Barn 4−17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer

Finn oss | Kontakt | Praktisk
Begrenset antall parkeringsplasser

Lekende læring til salgs!

Lurer du på hva du skal kjøpe til barna, far, mor, tanter, onkler, bestemor eller bestefar? Vi har lærerike, utfordrende, utviklende og ikke minst morsomme gaver for store og små. Vet du ikke helt hva den du skal handle gaver til ønsker seg, er gavekortet vårt en fin løsning. Her er tips fra vår museums- og nettbutikk.

Kidzdesignlab - norskproduserte kjøkkenredskaper designet av barn for barn
Kidzdesignlab

Kjelen PiiP er designet av ni år gamle Selma. Den har to håndtak som gjør den enklere å bære. Håndtakene er i silikon som beskytter mot varme. Det sitter en fløyte i lokket som piper når det koker, og den er ikke minst lett. Selma mener dette er den beste kjelen som er laget og at den er tryggere og mer barnevennlig å bruke enn andre kjeler på markedet. Kidzdesignlab er en serie kjøkkenredskaper og skolesaker designet av barn for barn. Barna har tatt del i hele prosessen - fra idé til ferdig produkt. Resultatet er en unik serie der barnas kreativitet er tatt på alvor. 

Kokkekniven Safy er designet av 10 år gamle Mario. Han forteller: "En av tingene jeg fant ut tidlig var at kniven må ha et skarpt blad slik at det blir enkelt å kutte og man ikke må bruke for mye kraft. Samtidig så har jeg jobbet hardt med å gjøre alle andre deler av kniven så trygge som mulig. Jeg tror Safy er den beste kniven for barn på markedet. Her er det jeg liker best: Den er skarp samtidig som enden er trygg og butt. Den har godt ergonomisk grep. Den har fingerbeskyttere og har en trygg slire for oppbevaring."

Grytevottene Safe Hands er utviklet av åtte år gamle Alegra. Det er de første grytevottene laget for barnehender. De er ekstra lange slik at man ikke brenner underarmene, og har silikongrep for at man skal få bedre feste. Magneter holder dem sammen og gjør at de kan henges på ovn og kjøleskap. Kidzdesignserien består av i alt ni forskjellige produkter. 

Du finner hele Kidzdesignlabserien i nettbutikken og i museumsbutikken. 


POP Dabradio
POP Dabradioer900

Den første FM-senderen i Norge ble satt opp på Hanguren på Voss i 1954. Støyen fra de nye elektriske togene forbi Voss overdøvet AM-sendingene, og man trengte teknologi som var mindre sårbar for støy. Ingen radioapparater kunne imidlertid motta FM-signaler, så man måtte også den gang montere adapter på AM-radioene, som var standard. I år var det slutt på NRKs sendinger på frekvensmodulasjonsbåndet, og radiolyttingen beveger seg nok en gang over i ny teknologi.

POP17 er en stilig digitalradio som vil være et blikkfang uansett hvor du plasserer den i hjemmet. I tillegg til det stilige utseendet har den alt en liten radio bør ha: DAB+ og FM, forhåndsinnstilling til dine favorittstasjoner, klokkeradio med alarm og innsovning og hodetelefonutgang. Den virker med både 220v og 4 AA-batterier. 

Denne og flere DAB-radioer finner du i nettbutikken. 
 

Eksperimenter med kjemi!

Chemistryset900

Dette er settet for nysgjerrige og begynnende hobbykjemikere. Settet inneholder 11 forskjellige kjemikalier og det du trenger for å forstå grunnleggende kjemi. I den engelske håndboken finner du 100 eksperimenter som lar deg forstå kjemi i praksis og få oversikt over kjemiske ligninger og bindinger. 

Dette er ikke et leketøy og bør ikke brukes av barn under 10 år uten voksne til stede. Settet inneholder kjemikalier som er klassifisert som giftige. Les instruksjonene nøye før bruk. Oppbevares utenfor barns rekkevidde. Hold kjemikaliene unna hud og slimhinner, særlig munn og øyne.

Dette kjemisettet og flere andre kan du kjøpe i nettbutikken eller i museumsbutikken.

I Norge er det spesielt kjemikerne Cato Guldberg og Petter Waage som har utmerket seg på feltet. De formulerte massevirkningsloven i 1864, som er den eneste naturloven oppdaget av nordmenn. Svært enkelt forklart gjør massevirkningsloven det mulig å regne på kjemiske likevekter. Vi vet i dag at denne loven bare delvis er riktig, men det var likevel en svært viktig oppdagelse. Teknisk museum har mange gjenstander knyttet til kjemi, men mye av det er ikke i utstillingene.

Digitaltmuseum.no har flere enn to millioner digitaliserte fotografier der du kan se bilder fra museer over hele landet. 

Lær å programmere og bygge elektronikk!

microbit900

INVENTOR'S KIT til BBC Micro:Bit er en flott måte å komme i gang med programmering.
Inventors Kit inneholder alt du trenger til 10 forskjellige eksperimenter ved bruk av lysdioder, elektromotorer,  kondensatorer og annet.

Det følger med en opplæringsbok, og du ikke å ha erfaring med programmering for å følge instruksjonene. Du vil raskt lære hvordan du setter opp dine egne kretser og hvordan du skal programmere dem til å utføre de utroligste ting. BBC Micro:Bit er en kraftig håndholdt fullt programmerbar datamaskin utviklet av BBC for å oppmuntre barn til å skrive programvare og bygge elektroniske duppeditter. Du begynner med å bruke et av de enkle programmene på BBC Micro:Bits' hjemmeside, kobler Micro:Bitsen til din datamaskin og laster ned programvaren via USB. 
Settet inneholder BBC Micro:Bit, USB kabel, batteriholder og batterier.


Bjørn Fjugstad ved Universitetet i Tromsø har brukt Micro:Bits til å lage en sensor som sier fra når skiene hans går i mer enn 30 graders stigning (ekstern lenke).

På Micro:Bits hjemmesider er det masse tips til hva du kan bruke sette til. (ekstern lenke).

Micro:Bit finner du i nettbutikken. 

Utforsk stjernehimmelen!

Telescope

TK1 er et høykvalitets teleskop for nybegynnere.

Se Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn med tilhørende måner, samt Uranus og fjerne galakser og nebulaer! Teleskopet har god optikk med forstørrelse fra 35 til 140X, solid konstruksjon, og det kommer med med et trepunkts stativ i aluminium. TK1 Telescope & Astronomy Kit leveres med en utførlig instruksjonsbok med 20 eksperimenter og en grundig bruksanvisning som gjør at selv nybegynnere lett kan finne planeter og stjernekonstellasjoner på nattehimmelen. Teleskopet kan også brukes som en vanlig kikkert.

Teleskopet TK1 finner du både i vår nettbutikk, og i vår utmerkede butikk på museet. 

Etter at teleskopet ble oppfunnet i 1608 av tysk-nederlenderen Hans Lipperhey tok det bare to år før Galileo Galilei hadde forbedret instrumentet og oppdaget fire av Jupiters måner. Samme år fastslo Kepler at planetene går i elipseformede baner rundt solen, ikke i sirkler. Oppfinnelsen av teleskopet revolusjonerte i sin tid både vitenskapen og det rådende verdensbildet.

I Norge er det oppfinner og instrumentmaker Christian H.O. Gran Olsen (1835-1921) som er mest kjent for å ha gjort stjernene og planetene tilgjengelige for folk flest. I 1886 åpnet han verdens første folkeobservatorium i Slottsparken i Oslo med en kikkert som da var Skandinavias største. "Kikkert-Olsen", som han het på folkemunne, viste publikum månekratre, virvelstormer på Jupiter, Saturns ringer og stjernetåker. Målet hans var å gi vanlige folk muligheten til selv å kunne iaktta og oppleve de fantastiske objektene i universet som tidligere var forbeholdt vitenskapsmenn.

 Utforsk det mikroskopiske universet!

Mikroskop-nettartikkel.jpgFå innblikk i en verden skjult for det blotte øye med mikroskopet MicroPro.

Opplev den usynlige verdenen med MicroPro-mikroskopet! Med dette flotte mikroskopet laget i metall og glass kan barna undersøke alt fra celler til krystaller. MicroPro forstørrer fra 50 opp til hele 600 ganger, og gir deg innblikk i en verden som er skjult for det blotte øye. Settet inneholder 48 deler med alt fra forhåndslagede slides til en lang rekke laboratorieverktøy. Utførlig bruksanvisning og aktivitetsguide. Innebygget lys og enkel fokusering gir skarpe og klare bilder. Dette er mer enn et leketøy.

Mikroskopet MicroPro finner du i vår nettbutikk, eller i museumsbutikken i resepsjonen på museet. 

Visste du at det var den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen som første gang beskrev sykdommen spedalskhet? Det er derfor den også kalles «Hansens sykdom». Armauer Hansen observerte første gang leprabasillen i et mikroskop i 1873. Dette er en av de første observasjoner som knytter en bakterie til en sykdom, og første gang en mikroorganisme ble identifisert som årsak til en kronisk sykdom.

På Teknisk museum finner du også Nasjonalt Medisinsk Museum. Der kan du blant mange andre ting se utstillingen «Usynlig verden» som handler om kroppens mikrounivers. De unike fremstillingene er laget ved hjelp av det ypperste av visualiseringsteknologi, og lar deg utforske bilder og film tatt ved hjelp av lysmikroskopi, elektronstråler og røntgen. Få innblikk i denne fantastiske verdenen som tidligere var usynlig før mikroskopet.

Gavekort
Gavekort900

Vet du ikke helt hva den du skal handle gaver til ønsker seg, er gavekortet vårt en fin løsning. Vi selger gavekort i fem forskjellige størrelser: 150.-, 250.-, 350.- 450.- og 500.- Gavekortet kan brukes i museumsbutikken og ved kjøp av billetter til museet. Du finner det i nettbutikken og i museumsbutikken.

SunBell - fra IKEA-hack til globalt produkt

sun bell900
Denne norskutviklede lampen gir miljøvennlig lys og mobil-lading til over 5,5 millioner mennesker verden over. Designet er nesten ufattelig enkelt; en LED-lampe, solcellepanel, batteri, USB-uttak og en lampeskjerm. Lampen har fått en rekke internasjonale priser, både for design og bruksnytte. 

Prototypen ble laget ved å hacke en IKEA-kopp og en IKEA LED-lampe. Den neste versjonen ble 3D-printet. Deretter ble prosjektet folkefinansiert via Indiegogo. I dag er over 1,5 million SunBellamper solgt til FN og gir miljøvennlig lys og mobil-lading til over 5,5 millioner mennesker. Den egner seg også ypperlig på hytta eller på tur.

SunBellampen finner du her hos oss. 

Kalendergaver

Kalendergaver900

Elsker du julekalender med små morsomme ting i? Museumsbutikken er full av ideer til smarte kalendergaver. Vi har samlet masse ting til under 50-lappen på ett sted, slik at det er lett å plukke med seg alle tingene man trenger på kort tid. Du finner det i museumsbutikken!

 

Vri hjernen med Mefferts gear cube

meffert

Mefferts gear cube er et helt nytt konsept innen kubedesign. Kuben krever tolv 90-graderssvinger for å fullføre en rotasjon, men er fortsatt litt enklere enn den originale Rubiks kube. Tannhjulene er plassert på utsiden og gir et svingete og morsomt puslespill, som på den ene siden har noen av funksjonene til den originale Rubiks kube, men også gir nye og uventede utfordringer.

Mefferts gear cube finner du i nettbutikken og i vår butikk på museet. 

Tidlige eksempler på tannhjul finner vi helt tilbake til det fjerde århundre f.Kr. i Kina. Disse har blitt bevart i Luoyang Museum i Henan provinsen.
Tannhjulet er en av de storemekaniske oppfinnelsene. Men menneskene var ikke de først som oppdaget tannhjulenes fantastiske egenskaper. "Plantehopperen" Issus coleoptratus, har innebygde tannhjul som får bena til å hoppe med lik kraft. Den kan hoppe 300 ganger sin egen lengde og opplever 200 G når den hopper! Dersom ikke bena hadde hoppet med lik kraft kunne den havnet hvor som helst. Uten tannhjulene ville industrialiseringen vært umulig. Fabrikkene som vokste fram langs Akerselva fikk overført energien fra vannet via tannhjul. 

En av de først anlagte fabrikkene i Oslo var Hjula Væveri som lå ved Akerselva i Oslo og var i drift fra 1855 til 1957.

Forstå elektrisitet med Circuit Maze!

circuit maze

I dette populære spillet brukes elektriske kretser som brikker. Tenk logisk og sett sammen kretsen så lampen lyser. Spillet gir deg grunnleggende forståelse for hvordan elektrisitet fungerer. Med 60 utfordringer i varierende vanskelighetsgrader, fra nybegynner til ekspert, vil dette spillet gi ingeniører på alle nivåer elektrifisert moro.

Circuit Maze finner du i nettbutikken og den vanlige butikken. 

Vi bruker alle gjenstander med elektroniske kretser. Mobiletelefoner, mp3-spillere og datamaskiner. En av de viktigste delene i alle disse gjenstandene er transistoren, som genererer signaler eller forsterke dem. Forgjengeren til transistoren, radiorøret, ble oppfunnet allerede i 1907 og gjorde det mulig å forsterke radiosignaler.
I 1949 søkte den tyske ingeniøren Werner Jacobi patent på den første versjonen av integrerte kretser med fem transistorer. Med det begynte kappløpet om å få presset flest mulig transistorer inn på minst mulig plass.
Det kappløpet holder vi fremdeles på med. Innen 1970 hadde man fått plass til 20 000 transistorer på én chip, og på midten av 80-tallet passerte vi en million.
I dag har mobiltelefonen du går med i lomma over to milliarder transistorer. Mange mener transistoren er det tjuende århundrets viktigste oppfinnelse.
Den første norske datamaskinen N.U.S.S.E (Norsk Universiell Siffermaskin Selvstyrt Elektronisk) brukte verken transistorer eller integrerte kretser. Den klarte seg fint med 4000 radiorør.

N.U.S.S.E står utstilt på Teknisk museum.

Lær om fysikkens lover mens du leker.

wex

VEX Hexcalator Ball Machine transporterer baller i oppoverbakke med en hastighet på en ball per sekund. Åtte baller er inkludert. Her lærer du om kinematikk, bindinger og gjensidig bevegelse. Her kan du bygge hjernen samtidig som du bygger en berg-og-dalbane for baller. Stimulerer til grunnleggende forståelse av vitenskap, teknologi, matematikk og ingeniørkunst. Med dette settet kan man også bygge en øyenstikker eller et gyrokopter. Settet inneholder mer enn 260 deler.

VEX Hexcalator Ball Machine finner du i nettbutikken og i museumsbutikken. 

Denne pedagogiske leken ble i utgangspunktet laget for at skoleelever skulle forstå fysikkens lover på en morsom måte. Den tanken er ikke ny. På 1700- og 1800-tallet ble det laget hundrevis av instrumentsamlinger i Europa . Da Universitetet i Oslo ble grunnlagt i 1811 ble det også grunnlagt et fysisk kabinett til fysikkundervisningen. Samlingen besto i all hovedsak av instrumenter til undervisning og demonstrasjon. Instrumentene var hjelpemidler i elementær fysikkundervisning og var ofte mindre egnet til forskning.

Instrumentene ble brukt til å demonstrere fysikkens prinsipper og lover. Blant de mest sentrale instrumentene var luftpumper som kunne vise virkningene av vakuum og apparater som kunne fremstille elektrisitet. Instrumentene kunne være svært forseggjorte, og demonstrasjonene var gjerne spektakulære - ikke ulikt dagens vitenshow på Teknisk museum. De fysiske kabinettene i Europa hadde mange like instrumenter, ofte produsert av de samme instrumentmakerne eller laget etter de samme forbildene.

Teknisk museum har en flott instrumentsamling som du kan se eksempler fra her.

Mighty Mug - løsningen for sølekopper
Mighty Mug 900

Mighty Mug er fantastisk kopp for alle som ikke vil søle. Du kan lett løfte den rett opp fra stående stilling, men klasker du den i siden står den støtt. Hvordan kan det ha seg?
Løsningen er både enkel og genial. En sugekopp under koppen skaper vakuum som gjør at koppen holdes fast og blir stående. Designet gjør at vakuumet blir borte når den løftes rett opp.

Du finner den her. 

Nordlysets far - Kristian Birkeland

 Nordlysets far900

Solforskeren Pål Brekke har nå skrevet og utgitt historien om Kristian Birkeland - nordlysets far. Boka gir et godt innblikk i forskningen til Birkeland, og forklarer på en lettfattelig måte de kompliserte prosessene bak både nordlys, solvinder, magnetisme, og flere andre fysiske fenomener. Både Birkelands originale kunstige verdensrom, terellaen, og en flunkende ny fungerende modell kan du nå se og oppleve på Teknisk museum. Birkeland ruver i norsk og internasjonal vitenskapshistorie. Jo mer vi har lært om vårt nære verdensrom fra moderne romforskning, dess viktigere er Birkelands forskningsresultater blitt. Birkeland regnes som romforskningens far i Norge, og satte norsk nordlysforskning på det internasjonale kartet en gang for alle. Han er regnet som en av verdens største eksperimentalfysikere, og er en av Norges aller største vitenskapsmenn og oppfinnere gjennom tidene.

I 2017 er det 150 år siden Birkeland ble født, og 100 år siden Kristian Birkeland døde. Ideene og oppfinnelsene hans fikk stor betydning for det industrielle Norge. Hans mislykkede demonstrasjon av sin elektriske kanon i Gamle festsal på Universitetet i Oslo er blitt historie. Kanonen eksploderte nemlig foran en stivpyntet forsamling! Kortslutningen satte imidlertid Birkeland på en idé om oksidering av luftens nitrogen for fremstilling av salpetersyre og kalksalpeter, og dette ble starten på industrieventyret Norsk Hydro, som sørget for produksjon av kunstgjødsel over hele verden. Lysbueovnen han konstruerte sammen med industrimannen Sam Eyde er en av Norges viktigste oppfinnelser. Birkeland er også kjent for å ha vært nær ved å oppdage elektronet, så nær at Joseph John Thomson nevnte ham da han mottok nobelprisen i fysikk for den offisielle oppdagelsen i 1906. Birkeland ble nominert til Nobelprisen hele syv ganger, men fikk den dessverre aldri. 

Boka finner du både i nettbutikken og i butikken i resepsjonen på Teknisk museum.

Det var nordmannen Kristian Birkeland som løste gåten om hvordan nordlyset oppstår. En av metodene han benyttet seg av i sin forskning, var at han laget et kunstig verdensrom for å se om han kunne fremstille nordlys. Birkeland bygget en solid metallkasse med glassvegger. Inne i kassen er det en metallkule, en terella, og inne i terellaen er det en magnet. Da Birkeland sugde ut luften av kassen, ble det akkurat som et mini-verdensrom med en mini-jordklode. Birkeland sendte elektrisk strøm gjennom kassen, med det resultat at det oppsto et mini-nordlys inne i kassen. Dermed visste Birkeland at nordlyset hadde med elektro-magnetiske krefter å gjøre, og at det oppstår i svært tynn gass, helt i ytterkanten av jordas atmosfære. Birkeland laget flere slike mini-verdensrom. Ett av dem står i instrumentsamlingen hos oss. Både Birkeland og det kunstige verdensrommet var avbildet på 200-lappen frem til høsten 2017.

Våre sponsorer

      Statnett Slagord graèrd         Yaralogo.png

 

 

 • Drømmeby1

  Besøk oss

  på Kjelsås

 • Drømmeby1

  Skole og barnehager

  Undervisning og omvisninger

 • Drømmeby1

  Oslo Vitensenter

  spennende opplevelser

 • Utstillingen Usynlig verden på Nasjonalt medisinsk museum/Teknisk museum

  Nasj. medisinsk museum

  Medisin og helse 

 • butikk

  Butikken

  nettbutikk og på museet

 • Drømmeby1

  Utstillingene

  prøv selv!

 • samlingene

  Gjenstander

  i store mengder

 • foto

  Foto

  DEXTRA

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3