fbpx
To english site

deportasjon

Grossraum - Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge 1940 – 1945

«Vi visste ikke hvor vi skulle...»

Sitat fra en av fangene som ble fraktet til Norge

Foto: Norsk Teknisk Museum, privat samling. Fotograf, ukjent

Nazityskland rekrutterte ufri arbeidskraft over hele Europa. De sivile tvangsarbeidene og fangene hadde til felles at de mot sin vilje ble ført bort fra sine hjemland. Transporten gjennom Europa var utmattende og kunne ofte vare i månedsvis. Hvor reisen gikk, eller hva slags skjebne som ventet, kunne ingen vite.

Foto: Riksarkivet, RAFA3309/ 15a, fotograf: ukjent

Operasjon Barbarossa: Tilintetgjørelseskrigen i øst

Nazitysklands angrep på Sovjetunionen i juni 1941 innledet «den mest destruktive og barbariske krigen i menneskehetens historie». Angrepet var del av Hitlers «tilintetgjørelseskrig» mot den slaviske befolkningen i Øst-Europa. Ved hjelp av en bevisst utsultingspolitikk skulle store områder tømmes for mennesker og inkorporeres i det nazistiske Grossraum. Hitler trodde på en rask seier og ga ordre om at sovjetiske soldater, som ble tatt til fange, skulle sultes i hjel. Fangene ble samlet i store innhegninger uten mat og husly. Etter et drøyt halvår hadde 1,7 millioner krigsfanger omkommet. Da det viste seg at krigen i øst trakk i langdrag, og at den tyske krigsøkonomien var avhengig av fangenes arbeidskraft, ble det imidlertid et poeng å holde dem i live.

«Vi visste ikke hvor vi skulle...»
Fangesitat

Tvangsarbeidere i arbeid. Foto.

Foto: Romsdalsmuseet, fotograf: ukjent

Stettin

Havnebyen Stettin, i dag polske Szczecin, var under krigen knutepunkt i skipstrafikken mellom Tyskland og Norge. Mesteparten av OTs forsyninger til Norge ble fraktet med skip fra Stettin. I byen hadde OT også en egen transittleir der krigsfanger og tvangsarbeidere fikk sin utrustning før de ble sendt nordover. Sjøreisen til og fra Norge var farefull. Torpederingen av fangeskipene MS Palatia i 1942 og MS Rigel i 1944 førte til at over 3000 sovjetiske krigsfanger druknet på vei til og fra arbeidet i Norge.

Samme skip som fraktet krigsfanger og tvangsarbeidere, ble brukt ved deportasjonen av de norske jødene i november 1942. For jødene gikk reisen fra Oslo med DS Donau til Stettin og videre med tog til Auschwitz. Samtidig som tyske byggeprosjekter i Norge led under mangel på arbeidskraft, ble altså arbeidsføre nordmenn myrdet i gasskamrene. Det logistiske systemet som Stettin var del av synliggjør spenningsforholdet mellom naziregimets økonomiske og raseideologiske målsetninger.

Tvangsarbeidere i arbeid. Foto.

Foto: Romsdalsmuseet, fotograf: ukjent

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00