Carl Anton Bjerknes

Er rommet fylt, eller er det tomt?

Carl Anton Bjerknes. Foto: Universitetshistorisk fotobase, UiOCarl Anton Bjerknes. Foto: Universitetshistorisk fotobase, UiOSom ung student i bergfag kom Carl Anton Bjerknes (1825–1903) over boka «Brev til en tysk prinsesse», der den sveitsiske matematikeren Leonhard Euler (1707–83) argumenterte for at rommet måtte være fylt med noe og at krefter ikke virket på avstand. Newtons gravitasjonslov sa derimot at objekter tiltrakk hverandre i tomme rom. At disse store spørsmålene fortsatt var åpne for diskusjon, var en avgjørende impuls for at Bjerkens viet livet til hydrodynamikk.

Krokettkuler og vaskebalje

Ved matematiske beregninger kom Bjerknes fram til at to ens pulserende kuler i en væske ville tiltrekke hverandre. Han påviste dette ved hjelp av krokettkuler i en vaskebalje. Med forbedrede instrumenter demonstrerte han at kraftlinjene som forårsaket kulenes bevegelse var identiske med kraftfeltene fra magnetisme og elektrisitet. Bjerknes viste regelrett fram de usynlige kraftlinjene som fikk legemer til å virke på hverandre, og var med det på sporet av fjernkreftenes problem i Maxwells likninger. Han kom aldri til noen løsning på dette. Ett problem var at kraften han demonstrerte hadde motsatt fortegn i forhold til den elektriske og den magnetiske.

Innhentet av tiden

Fra Joseph Frick og Otto Lehmann: Dr. J. Fricks Physikalische Technik oder Anleitung zu Experimentalvorträgen sowie zur Selbstherstellung einfacher Demonstrationsapparate. Braunschweig, 1904-1909. Foto: UiOBjerknes fikk arbeide i Det fysiske kabinett, før han fikk bevilgninger til å drive det første forsøkslaboratoriet i Universitetets vaktmesterbolig. At elektrisitet inntok stadig nye teknologiske bruksformer var medvirkende til at det var stor interesse for Bjerknes’ forskning. Ved den internasjonale elektrisitetsutstillingen i Paris i 1881 ble han hedret med gullmedalje for sine eksperimenter. Da hans livsverk omsider ble publisert av sønnen og assistenten Vilhelm Bjerknes i 1900-02, var interessen for de mekaniske svarene på fysikkens store spørsmål forlatt, til fordel for Einsteins relativitetsteori.

Carl Anton Bjerknes. Foto: Universitetshistorisk fotobase, UiO

Carl Anton Bjerknes. Foto: Universitetshistorisk fotobase, UiO

Fra Joseph Frick og Otto Lehmann: Dr. J. Fricks Physikalische Technik oder Anleitung zu Experimentalvorträgen sowie zur Selbstherstellung einfacher Demonstrationsapparate. Braunschweig, 1904-1909. Foto: UiO

Fra Joseph Frick og Otto Lehmann: Dr. J. Fricks Physikalische Technik oder Anleitung zu Experimentalvorträgen sowie zur Selbstherstellung einfacher Demonstrationsapparate. Braunschweig, 1904-1909. Foto: UiO


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum

Kjelsåsveien 143

0491 Oslo

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Tlf: 22 79 60 00