Kristian Birkeland

Kristian Olaf Bernhard Birkeland (1867–1917) vokste opp i Christiania. Som gymnasiast publiserte han artikler i matematiske fagtidsskrifter. I 1885 begynte han å studere fysikk på universitetet og interesserte seg særlig for elektromagnetisme. Etter avlagt embetseksamen, fikk Birkeland et reisestipend som gjorde at han kunne besøke de fremste forskningsmiljøene som arbeidet innenfor elektromagnetisme i Europa. Han vendte hjem som en dyktig eksperimentalfysiker. Birkeland ble professor i fysikk ved universitetet i Oslo i 1898, bare 30 år gammel.

Mellom akademi og industri

I løpet av sin vitenskapelige karriere beveget Birkeland seg mellom teoretisk og eksperimentell forskning, og reiste på flere ekspedisjoner. Birkelands nordlysteori, som ble framsatt i flere omganger fra 1896, regnes i dag som hans viktigste vitenskapelige bidrag. Teorien ble understøttet både av eksperimenter i laboratoriet og observasjoner utendørs. Birkeland tok også ut et stort antall patenter som han håpet ville bidra til å finansiere den akademiske forskningen hans. Ett av patentene beskrev en elektrisk kanon. Den ble ingen suksess, men la grunnlaget for den såkalte lysbueprosessen som ga opphavet til fremstilling av kunstgjødsel i regi av Norsk Hydro.

Les også om:

Den elektromagnetiske kanonen
Nordlysforskningen kostet mange penger. I 1901 fikk Kristian Birkeland en idé som han håpet kunne bidra til å finansiere forskningen og gjøre ham rik.

Verdensrommet i et glassrør
Birkeland oppdaget et fenomen som hadde «en forbausende likhet» med det mytebelagte nordlyset.

Kristian Olaf Bernhard Birkeland

Kristian Olaf Bernhard Birkeland

Birkeland og et av de store glasskamrene som han brukte i sin nordlysforskning.

Birkeland og et av de store glasskamrene som han brukte i sin nordlysforskning.


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver javascript for å kunne sende dette skjemaet