NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Brudd 2014

- en fotoutstilling om å være utenfor

Brudd-invitasjon-17-septEt bidrag til grunnlovsjubileet 1814-2014
Den norske historien om 200 år med demokrati og nasjonalt fellesskap er også en historie om avmakt og ensomhet. I den store fortellingen om oss, om Norge og det norske, er det mange som faller utenfor.

Ved siden av fortellingene om frihet og inkludering, fins det også fortellinger om stigmatisering, ekskludering og usynliggjøring, før og nå. Bruddstykker av disse historiene kan du se i utstillingen. Blant annet fortellinger om fornorskning av den samiske kulturen, om oppdragelsesanstalter, rasebiologi, kropp, tuberkolose, papirløshet, utviklingshemming og rusavhengighet. Vi får også innblikk i hverdagen til ungdommer med rusavhengighet gjennom deres egne bilder.

- Vi ønsker å reflekter rundt hvordan vi som museum kan formidle og påvirke aktuelle, viktige og uløste problemstillinger i vårt samfunn. Vi ønsker at Teknisk museum skal være et sted for interessant samfunnsdebatt, – der grensene for "oss" og "dem" viskes ut. Utstillingens hovedanliggende er å erkjenne hvordan vi alle, uansett forskjeller, er en del av samme samfunn, sier Ellen Lange, konservator ved Medisinsk museum,Teknisk museum.

UFalstadgutter. Foto: Bjerkan/Falstadsenteret, ca 1915tstillingen er laget av Árran lulesamisk senter, Bymuseet i Bergen, Museum Vest, Nasjonalt medisinsk museum/Norsk Teknisk Museum, Oslo Museum og Vest-Agder-museet.

Fotokurator: Rune Eraker.

  • Brudd er initiert av Kulturrådet i 2003 for å bidra til at museene skal utforske og utvide sin rolle og gå inn i uavklarte samfunnsspørsmål.
  • Utstillingen vises fra 28. august i Bergen, utendørs ved Lille Lungegårdsvann, Oslo på Teknisk museum (førpremiere, hovedutstillingen åpner 17. september), Tysfjord på Arran lulesamisk senter og i Vest-Agder på forskjellige steder utendørs.
  • Utstillingen står på Teknisk museum ut året.
  • Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Hordaland fylkeskommune.

For presse: Mer om utstillingen, kontakt Torhild Skåtun, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. tel: 95171220
Høyoppløselige bilder er tilgjengelig etter avtale

Fra utstillingen "Slemme gutter" et samarbeid mellom Bymuseet i Bergen og Falstadsenteret:

"Vandartede og forvildede gutter"

«Gutterne stille sig op i 2 Geleder paa Gaardspladsen, hvorfra den Betjenende fører dem ned i Kjælderen. Her udleveres fra det paa Vaskebænken anbragte Skrin Sæbe og Kamme, hvorefter hver Gut vasker sig efter den en Gang for alle givne Anvisning. Betjenten har at paase, at det Hele gaar for sig uden Samtale eller nogensomhelst Støi blandt Gutterne.»

Ulfsnæsøens Opdragelsesanstalt, 1882

 

På 1800-tallet opprettet flere norske byeropdragelsesanstalt for «vanartede og forvildede» gutter, senere kalt skolehjem. Guttene skulle læres til orden, pliktfølelse og respekt for autoriteter. Dagene var strengt regulerte med undervisning og kroppslig arbeid. Straff i form av sløyfing av måltider, ris eller innesperring var ikke uvanlig. I gjennomsnitt var guttene tolv år, og oppholdet varte tre år.

Se nettutstillingen Brudd 2014 her.

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3