Industrien langs Akerselva
Akerselva renner tett forbi museet. Midt på 1800-tallet ga den kraft til landets første industrielle revolusjon. Utstillingen fokuserer på ulike industrigrener: verkstedindustrien, tekstilindustrien, metallurgisk industri, næringsmiddelindustrien og farmasøytisk industri.
Den industrielle revolusjon startet i Storbritannia på 1700-tallet. Fabrikkene produserte forbruksvarer som det trengtes stadig mer av etter hvert som byenes for befolkning økte. De mekaniske verkstedene laget maskiner for de øvrige fabrikkene.
Industrialiseringen av området ved Akerselva var på sitt høyeste omkring 1900. I dag er de gamle fabrikkbygningene populære lokaler for leiligheter og den nye kulturindustrien.
I utstillingen finner du blant annet:
Dampmaskin 1852
Myrens Mek. Verksted laget de første norske dampmaskinene. Dampmaskinen i vår utstilling er fra 1852 har byggenummer 4. Den er ensylindret og i støpejern. Sidestykkene minner om kirkevinduer og er i nygotisk stil som var mye brukt i datidens industriarkitektur.
Vevstol 1850-tallet
Vevstolen ble laget av Parr, Curtis and Medley i Manchester og ble brukt ved Hjula Veveri. Grunnleggeren av Hjula, Halvor Schou, besøkte den britiske fabrikken i 1855 og kjøpte seks vevstoler derfra. Maskinen var i bruk til 1927, og det ble vevd 600 000 meter bomullsstoff på den. Hjula hadde mer enn hundre vevstoler i drift.
Spikermaskin 1853
Maskinen laget varmsmidde spiker ved Christiania Spigerverk og var i bruk i mer enn hundre år fra 1853 til 1965. Den tilhører den første typen mekaniske spikermaskiner og ble patentert i 1850 av briten Ezra Jenks Coates.
Dampmaskin fra 1852
Vevstol fra 1850-tallet