NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Hjula Væveri – julefeiring på 1800-tallet

Julejakten 2011, Oppgave nr. 4: Hjula Væveri – Julefeiring på 1800-tallet
Plassering: Utstillingen Industrien langs Akerselva, 1. etasje.

Hjula Væveri 1999 og statuen med fabrikkjentene.Tradisjonen for å gi hverandre julegaver har foregått lenge, men vi kan ikke si sikkert når vi begynte med det i Norge. Flere av de mest populære juleskikkene som julenisse, juletre og julehefter kom først på begynnelsen av 1800-tallet i Norge.

Utover 1800-tallet ble julefeiringen en viktig tradisjon hos borgerskapet i Norge. Etter hvert ble det vanligere at barna i borgerskapet fikk gaver til jul. Et eksempel hvor vi kjenner til at barn fikk gaver til jul er fra den kjente balletten Nøtteknekkeren hvor Herr Drosselmeyer, sitter på julekvelden i dukkeverkstedet og arbeider med gave¬ne han skal ha med seg til barna på julefest hos Stahlbaum.

I løpet av den industrielle revolusjonen ble det også vanlig at fabrikkeiere gav litt ekstra lønn til arbeiderne sine til jul. I arkivet etter Hjula-fabrikken finnes det eksempler på at fabrikkeier Halvor Schou gav arbeiderne en ekstra påskjønnelse til jul. For eksempel gav han gratiale til noen arbeidere allerede i 1860. Blant annet fikk mønsterveversken Jomfru Biseth 10 spesidaler utbetalt i gratiale 24. desember 1860. Det tilsvarte lønn for to og en halv uke. Til vanlig tjente hun 4 spesidaler i uken.

Det er vanskelig å finne spor etter ekstra «julepenger» til arbeiderne i lønningsbøkene før 1870-tallet, men 21. desember 1872 kan vi se at Halvor Schou utbetalte «julepenge» på 1 spesidaler og 3 ort til åtte småpiker. Det var omtrent det en vanlig veverske tjente på tre dager. Lenger ut på 1880-tallet kan vi se at det blir mer vanlig med utbetaling av julepenger til flere arbeidere. I arkivet finnes også informasjon om at Halvor Schou gav noe ekstra penger til ulike stiftelser og organisasjoner like før jul.

Kilder:
Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon
Fabrikreskonto 1860-1864. Væveriets conto, side 105 a
Lønningsbok 21.desember 1872

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3