I dag produserer vi kontinuerlig enorme mengder data – når vi bruker GPS’en i bilen, snakker i mobiltelefonen, surfer på nettet eller handler med kredittkortet. Slike data har fått betydelig verdi. I næringslivet snakkes det om at store data (big data) er den nye oljen. Er det en utømmelig kilde til kunnskap, effektivitet, transparens, demokrati og velstand? Eller er det et redskap for masseovervåking og noe som gjør privatlivet vårt til en vare? Store datasystemer er utviklet for å håndtere og systematisere disse datamengdene. Kunstig intelligens (AI) er en samlebetegnelse på slike systemer, og for mange virker slike betegnelser og muligheter skremmende: Har vi kontroll over utviklingen?
Datamaskinen skaper også nye virkeligheter. For mange er dataspillenes virtuelle verdener høyst virkelige, selv om de ikke er fysiske. Spillene skaper ulike sanseopplevelser. Dessuten er de sosiale møteplasser.
Spillbransjen har blitt en stor industri og dataspill har blitt en viktig del av populærkulturen. Andre kunst- og kulturarenaer som film, kringkasting og musikk er også blitt en del av de digitale verdener.
I den nye utstillingen vil vi finne innganger til datateknologien og dens historie som stimulerer til refleksjon rundt hvordan denne teknologien prosesserer data, skaper representasjoner av verden og frembringer nye virkeligheter.
For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen.