fbpx
Skip to main content
To english site

En programmerbar utstilling

Databrikke fra museets samlinger. Foto.

Illustrasjonsbilde. Gjenstand fra museets samlinger.

7. april 2022  åpnet Norsk Teknisk Museum den største permanente utstilling i museets historie. En hel etasje er bygget om til en nyskapende og interaktiv utstilling om informasjons- og kommunikasjonsteknologi, i samarbeid med design- og arkitektfimaet Snøhetta. 

Utstillingen er utviklet omkring museets unike samling av telegrafiske og datatekniske gjenstander, som representerer viktige trekk ved norsk tele- og datahistorie. Samtidig er utstillingen i kontakt med samtiden og diskuterer fremtiden. På feltene utstillingen tar mål av seg til å dekke endrer ting seg så hurtig at alt annet enn en dynamisk utstilling – som utvikler seg i takt med endringene raskt ville bli utdatert. Utstillingen er derfor programmerbar.

Hver gjenstand i museets samling har mange historier å fortelle: Hvem lagde den, hvor, når og hvorfor? Hvor ble den benyttet, av hvem til hva? Og ikke minst hva har det ført til av endringer, for den enkelte, for samfunnet, og hvilke spørsmål har det reist? Telefonene som ble utviklet for å kommunisere over avstand, er i dag knapt gjenkjennelig som telefoner. Og hva tingene har ført til og kan føre til er fortsatt et stort forskningsspørsmål.

Ved å tilrettelegge for at utstillingens gjenstander kan fortelle flere historier, kan de også relateres til hverandre på utallige og overraskende måter. Ved hjelp av datamaskiner, maskinlæring og kunstig intelligens er det skapt et nettverk av sammenhenger og dermed også muligheter til å lese og forstå historien på flere måter. Samtidig, etter hvert som feltet endrer seg, og ny forskning og nye diskusjoner finner sted, kan disse integreres i utstillingen. Målet for utstillingsarbeidet var å skape en opplevelse av at utstillingen reagerer på de besøkendes tilstedeværelse, bruk og ønsker og tilrettelegger for mangfoldige opplevelser. 

I samarbeid med Snøhetta utvikles den programmerbare IKT-utstillingen. Dette blir den første utstillingen av en slik karakter, og ambisjonene er store. Det er også utfordringene, teknisk og politisk. For å løse dette er museet helt avhengig av ressurspersoner med spesialkompetanse. Vi etablerert et fagråd, av folk som kan IKT på ulike måter: IKT og samfunnsendringer, IKT og kultur, IKT og politikk, og selvfølgelig IKT og teknikk. 

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablerte vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her er et lite utvalg historiske gjenstander.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.