fbpx
Skip to main content
To english site

koblinger

Telefonsentralen 7A. Foto.

Et eksempel på en signalgjenstand i utstillingen er den enorme telefonsentralen 7A, som var i bruk i Oslo fra 1921 til 1980.

Våren 2022 skal Norsk Teknisk Museum åpne sin største permanente utstilling i museets historie. En hel etasje bygges om til en nyskapende og interaktiv utstilling om informasjons- og kommunikasjonsteknologi, i samarbeid med design- og arkitektfimaet Snøhetta. 

IKT – informasjon- og kommunikasjonsteknologi – er et meget omfattende felt. Som samlebetegnelse er IKT ganske nytt, og kanskje ikke treffende. Vi kan gjerne snakke om datahistorie, telehistorie, kringkastingshistorie. Eller vi kan snakke om informasjon, kontroll, digitalisering, programmering, arbeidsplasser, internett og sosiale medier – nye virkeligheter som er i stadig endring og rask utvikling. Noen samlende perspektiver kan være nyttig når vi skal forme utstillingen og fortelle hva den handler om.

Et begrep vi har med oss er «koblinger». Det kan være med å gi oss et slikt overordnet perspektiv.

Et eksempel på en signalgjenstand i utstillingen er den enorme telefonsentralen 7A, som var i bruk i Oslo fra 1921 til 1980. Sentralen illustrerer hvordan teknologier kobler mennesker sammen. Den forteller om utvikling av telefonsystemer og automatisering av operatørenes arbeid, om norsk telehistorie og et kjønnsdelt arbeidsted med pussedamer og mannlige teknikere. Men ikke minst handler den om kommunikasjon.

De teknologiene som kobler oss på, preger livene våre på ulike måter. Sporene vi etterlater oss på nettet eller idet vi passerer en bomring kan misbrukes av myndigheter eller kommersielle aktører.

På lignende måte ble 7A sentralen brukt til å samle informasjon gjennom en avlyttingslinje til Oslo politistasjon.

Teknologien kan også koble oss fra. Mens vi tidligere så de samme TV-programmene, har nye medieteknologier gjort at vi har mistet mange av de fellesreferansene som dette ga. Smarttelefonen og andre digitale kanaler kan føre til at vi kobles av den fysiske verden. I den nye utstillingen ønsker vi å skape interesse og forståelse for hvordan IKT kan innebære både koblinger og friksjoner.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.