fbpx
Skip to main content
To english site

Verdener av data

Hollerith hullkortmaskin fra ca. 1900. Foto.

En av de mest verdifulle gjenstandene i samlingen er en Hollerith hullkortmaskin som ble brukt av Statistisk Sentralbyrå ved folketellingene i 1900 og 1910. Den gjorde det mulig å behandle store mengder informasjon raskt og automatisk. I et større perspektiv handler maskinen også om muligheten for å sortere, kontrollere og styre mennesker.

Vi er opptatt av hvordan datateknologien lager modeller og representasjoner av verden og skaper virtuelle virkeligheter. Vi snakker om ulike verdener av data.

I dag produserer vi kontinuerlig enorme mengder data – når vi bruker GPS’en i bilen, snakker i mobiltelefonen, surfer på nettet eller handler med kredittkortet. Slike data har fått betydelig verdi. I næringslivet snakkes det om at store data (big data) er den nye oljen. Er det en utømmelig kilde til kunnskap, effektivitet, transparens, demokrati og velstand? Eller er det et redskap for masseovervåking og noe som gjør privatlivet vårt til en vare? Store datasystemer er utviklet for å håndtere og systematisere disse datamengdene. Kunstig intelligens (AI) er en samlebetegnelse på slike systemer, og for mange virker slike betegnelser og muligheter skremmende: Har vi kontroll over utviklingen?

Datamaskinen skaper også nye virkeligheter. For mange er dataspillenes virtuelle verdener høyst virkelige, selv om de ikke er fysiske. Spillene skaper ulike sanseopplevelser. Dessuten er de sosiale møteplasser.

Spillbransjen har blitt en stor industri og dataspill har blitt en viktig del av populærkulturen. Andre kunst- og kulturarenaer som film, kringkasting og musikk er også blitt en del av de digitale verdener.

I den nye utstillingen vil vi finne innganger til datateknologien og dens historie som stimulerer til refleksjon rundt hvordan denne teknologien prosesserer data, skaper representasjoner av verden og frembringer nye virkeligheter.

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen. 

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.