fbpx
Skip to main content
To english site

Reaktor, en vesentlig del av utstillingen I/O

En som bruker hjelpemiddelteknologi

Skisse av hele utstillingen, av Snøhetta

 

Siste stopp i I/O er Reaktor. Der vil det foregå dialog med utgangspunkt i opplevelsen i utstillingen.

De besøkende kan selv delta og også se debatt mellom kunstige intelligenser. Like mye som en utstilling blir I/O en dynamisk arena for å diskutere og utvikle innsikt – om fortiden, nåtiden og fremtiden for informasjonsteknologi.

Reaktor er delvis finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. 

Selve den fysiske arenaen er utformet som et tradisjonelt tingsted med plass til seksti personer. Det inviteres til refleksjon og diskusjon knyttet til opplevelsene i utstillingen. 

Samlingspunkt for innsikt

I Reaktor vil spesielt barn og unge utfordres, blant annet på områdene datasikkerhet, spillkultur, nettvett og, ikke minst, kunstig intelligens. Teknologi er verken god eller ond, men heller aldri nøytral.

–Vi er utrolig glade for at vi med tildelgn påkr 1 855 000 fra sparebankstiftelsen DNB får muligheten til å realisere Reaktor, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum. Det blir et samlingspunkt i I/O, den nye, store data- og teleutstillingen, der man kan bearbeide kunnskap og erfaringer fra utstillingen. Vi er sikre på at dette blir en viktig arena for forståelse av de mest omtalte teknologiene i vår tid.

I/O – en AI-drevet utstilling om data- og telehistorie

Utstillingen drives av kunstig intelligens (AI), og ut fra dataene du legger igjen når du henter din identifikator i starten av utstillingen, vil I/O gi deg ulike løyper.

Tittelen, I/O, spiller på input/output eller en / null. Dette, og flere språklige motsetningspar, aktualiserer teknologiske utfordringer. Disse kan være menneske/maskin, påkoblet/avkoblet, frihet/tvang, individ/samfunn, signaler/støy, alene/sammen – og mange flere. Oppmerksomheten rettes mot skråstreken, som gir ordparene flere betydninger. Diskusjonene er det vesentlige, heller enn endelige sannheter om teknologiene.

Bilde av hjelpemiddelteknologi i bruk

Innsiden av en datamaskin. Foto: Håkon Bergseth

Kunstig intelligens og samskaping 

Reaktor skal tilrettelegge for aktiv deltagelse og samskaping i flere formater og for ulike grupper. Det blir en unik arena for aktiviteter, samarbeid og dialog om samfunnsomveltende teknologier.

Med utgangspunkt i data, vil I/O introdusere spørsmål og diskusjoner. Ambisjonen er at besøkende skal oppleve sammenhenger mellom enkeltgjenstander og temaer i utstillingen, i lys av relevante samfunnsspørsmål. AI kan eksempelvis automatisere kjedelige rutineoppgaver, men står også for sikkerhetsutfordringer innen personvern og energiforbruk.

Interaksjonen i I/O styres av AI og utvikles kontinuerlig i møtene med deltagerne. Det blir samhandling mellom barn og voksne, ungdomsprosjekter og tilpassede læringsopplegg for grunn- og videregående skole.

Fra 7. april 2022

7. april 2022 åpner museet I/O - den nye faste AI-drevne utstillingen om data- og teleteknologi, med Reaktor som sentralt element.

I/O er utviklet i samarbeid med Snøhetta og dekker hele 4. etasje i museet.

I/O har tre soner; Kobling, Samling og Reaktor.

Et datasystem vil gi hver bruker en avatar.

De besøkende kobler seg på utstillingen ved å svare på spørsmål knyttet til teknologiene. Oppdraget vil være å oppleve og samle objektene i løypen man har fått tildelt. Disse kan være sosiale medier, overvåking, spill eller nettvett.

I Reaktor bearbeides og diskuteres inntrykkene og kunnskapen.

Bilde av hjelpemiddelteknologi på skjerm

7A sentralen står i utstillingen.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.