NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Bakenfor montrene

Når du besøker Teknisk museum, beveger du deg rundt på toppen av et isfjell. Nitti prosent av museet befinner seg under overflaten, et område som sjelden åpnes for publikum. Bli med bakenfor montrene og se hva museumsdrift egentlig handler om.

Les mer …

Unik NRK-samling overføres til Teknisk Museum

– Det er for galt å bare kaste dette, sier Jens Haftorn, og klapper på et miksebord fra 1990-tallet. I flere tiår har en gjeng NRK-veteraner tatt vare på gammelt teknisk utstyr som etter planen skulle vært kastet. Nå havner deler av samlingen deres på museum.

Les mer …

Sjeldent fotografi identifisert

Et bilde fra fotografiets absolutte barndom har vært en gåtefull gjenstand i museets fotosamling i mange år. Fotografier fra 1840-tallet er en kuriositet, og hva det avbildet har derfor historisk betydning. Motivet er en ruin av en stor bygning i en tidligere ikke identifisert by. Med internasjonal hjelp fra blant annet Oxford og Princeton er gåten nå løst. 

Les mer …

Lyden av Teknisk museum - Lydlagring

For 139 år siden klarte vi mennesker for første gang å arkivere lyd, da Thomas Alva Edison i 1877 presentere sin fonograf. Hør historien om lagring av lyd, og lyden av en rekke andre pussige instrumenter i denne serien om teknologihistorie fra NRK Ekko og Teknisk museum.

Les mer …

Lyden av Teknisk museum - Olsens kikkert

I 1885 åpnet verdens førstefolkeobservatorium i Slottsparken i Oslo. Oppfinner og instrumentmaker Christian Holberg Gran Olsen hadde vunnet internasjonale priser, og satte seg fore å bygge Nord-Europas største kikkert. Her kan du høre historien.

Les mer …

Lyden av Teknisk museum - Fotografiets historie

Fotografiet som anvendelig prosess går helt tilbake til 1820-tallet, da den franske oppfinneren Nicéphore Niépce fremstilte det første stabile fotografiet. Han samarbeidet med den mer kjente Louis Daguerre, som utviklet daguerreotypiet i 1839. Her kan du høre fotografiets historie.

Les mer …

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3