NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Glemte fangespader blir kunst

spader2
Kunstneren Eirik Audunson Skaar (til v.) og kollega Emil Gustafsson bruker gamle fangespader til å skape et bilde av det fysiske slitet i fangeleirene i Nordland under andre verdenskrig. Foto: Emil Gustafsson.

Etter frigjøringen i 1945 ble det funnet et parti med spader like ved en forlatt fangeleir i Nordland. Spadene ble stuet ned i en kjeller og glemt. Nå blir spadene en mekanisk skulptur på Teknisk museum.

- Spadene tilhørte sovjetiske krigsfanger som ble tvunget til å bygge en endeløs jernbanelinje mot Kirkenes. Et virkelighetsfjernt og brutalt prosjekt som tok tusener av menneskeliv, forteller kunstneren Eirik Audunson Skaar.

Mange av de rustne graveredskapene fra tvangsarbeidet har sprukne blader og skeive skaft. Noen steder har fangene risset inn initialene sine.

- Vi lager en verdig ramme rundt de unike spadene og henger dem opp i et drivverk som skaper relevante bevegelser og liv. Dermed kan gjenstandene selv fortelle en flik av historien de bærer i seg, sier Audunson Skaar.

Spadeinstallasjonen har tittelen ”Forgotten Shovels” og er tilknyttet Grossraum-utstillingen på Teknisk museum med åpning torsdag 16. Februar, 2017. Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd.

Les mer om utstillingsåpning for Grossraum på Teknisk Museum, torsdag 16 februar.

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3