NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

100 gjenstander fra Finland

Vi feirer Finland! I 2017 feirer vårt naboland Finland 100 års selvstendighet. En av hovedmarkeringene er vandreutstillingen 100 gjenstander fra Finland. Fra 8. september til 29. oktober kan du se utstillingen på Teknisk museum, og i perioden vil det bli finsk preg på programmet.

1996 Block lamp by Harri Koskinen. Photo Marco Melander Harri Koskinen personal archive900
Lamper laget av Harri Koskinen 1996. Foto: Marco Melander

Utstillingen forteller Finlands historie ved å presentere en gjenstand for hvert år siden landet ble selvstendig. Gjennom 100 gjenstander møter vi Finland og det finske med hverdagslige, innovative og også humoristiske eksempler.
Det er gjenstander som representerer et bredt spekter av kultur, teknologi og samfunn som både er typisk finsk, men ofte også universelt og gjenkjennbart for folk i Norge. Kanskje vil vi noen ganger bli overrasket av å finne en finsk forbindelse, mens vi i møte med Mummi og Aalto gjerne vil tenke «typisk finsk». På denne måten vil vi både få bekreftet og fornyet vårt nære forhold til våre naboer i øst.

Utstillingen er tilgjengelig for publikum fra 8. september til 29. oktober.

Kuratorer for utstillingen er Anna Kortelainen og Pekka Toivanen. Produsent er Finlands institutt i Estland. Finno – Finsk-norsk kulturinstitutt og Norsk Teknisk Museum samarbeider om å vise utstillingen i Oslo. Utstillingen har i jubileumsåret blitt vist i Helsinki (Designmuseet), Tallinn (Estlands historiske museum). Etter at den har vært utstilt i Oslo skal den videre til Madrid (Nasjonalmuseet for dekorativ kunst), og Riga (Latvias museum for dekorativ kunst og design).

Hvilken finsk gjenstand representerer ditt fødselsår? Sjekk på utstillingens nettside via denne lenken.

Se mer informasjon om Finlands 100-årsjubileum og den norske feiringen her.

For information on the whole event in english, follow this link.


2017 Maternity package. Photo Annika SÂderblom900
Den finske mammapakken 2017. Den inneholder 53 ting alle finske mødre får gratis til babyen sin. Ordningen strekker seg helt tilbake til 1938. Foto: Annika Søderblom

 

1936 - Wooden mold for the Aalto vase. Photo Timo Junttila - Fiskars-1900.jpg
Form i tre for Aaltovasen. 1936. Foto: Timo Junttila - Fiskars

Finsk jubileumsprogram

Fra 7 til 10 september blir det finsk jubileumshelg på Teknisk museum. Det starter med næringslivsseminar torsdag 7. september, lærerseminar og workshops for elever på fredag 8. september, og familiefest både lørdag og søndag med bl.a. Mummi-konsert, teknologi- og desigworkshops med Meackit  og SuoMu, omvisninger, lesekrok, musikkverksted med finske barnesanger, spennende rebuser med fine premier, og mange andre aktiviteter.

Følg med for oppdateringer på dette arrangementet via Facebook.

7. september – «Reboot Neighbour»: Næringslivssemninar med bl.a. Alf Rehn, Petter Stordalen og Kristin Skogen Lund
Handelen mellom Norge og Finland tilsvarer en brøkdel av handelen med våre andre nordiske naboer. Selv om handelstallene er svakt stigende mellom våre to land, er det fortsatt en lang vei å gå for å utnytte det store potensialet i denne forundringspakken. Hvorfor er det blitt slik, og hvordan kan vi best møte denne felles utfordringen?

I dette næringslivsseminaret inviteres finsk og norsk næringsliv sammen for å få en inspirerende dag om mulighetene i økt finsk-norsk næringslivssamarbeid, og et oppfrisket syn på Finland anno 2017.
Foredragsholdere er hotellinvestor Petter Stordalen, NHO-leder Krsitin Skogen Lund, fremtidsvisjonæren Alf Rehn og komikeren André Wickström.

Mer info på disse nettsidene.

Fredag 8. september – finsk skoleinspirasjon: Estetiske fag – den viktigste veien til helhetlig opplæring, kreativ tenkning og innovasjon?
Finsk skole har høstet mange lovord for gode resultater. Denne dagen inviterer vi lærere til kurs, og elever til engasjerende workshops ledet av unge finske teknologi- og design-entusiaster i Mehackit.

I forbindelse med jubileumsutstillingen vil vi løfte opp en diskusjon om finsk og norsk utdanning og om de estetiske fagenes rolle på skolen. Finnes det en kobling mellom disse fagene og innovasjon, verdiskaping og samfunnsutvikling? I hvilken grad kan man sikre elevenes helhetlige kompetanse gjennom de estetiske fagene? Hvordan blir dette ivaretatt i arbeidet med fagfornyelse og revidering av læreplan? Hvordan kan man sikre at både de estetiske fagenes egenverdi og deres iboende instrumentelle verdi blir ivaretatt i opplæringen i skolen? Må det ene utelukke det andre?


Fagseminaret er egnet for pedagoger, skoleledere, representanter fra UH-sektoren og fra næringslivet, skole- og kulturpolitikere kommunalt og nasjonalt, samt for andre interesserte.

På talerlisten finner vi bl.a. professor Anna-Lena Østern (NTNU), undervisningsråd Eija Kauppinen (Utdanningsdirektoratet Finland), professor Toni Kauppila (KhiO) og professor Rikke Gürgens Gjærum (HiOA).
«Ingen vet hvilke ferdigheter som trengs i fremtiden. Det beste vi kan gjøre, er å gi våre barn verktøy for kreativitet, teknisk kompetanse, utforskerglede/nysgjerrighet og begeistring. Slik kan vi hjelpe dem til å navigere i en verden som ennå ikke finnes.»

Her kan du se hele programmet.

Her kan du melde deg på.

9-10. september: Familiehelg med finsk vri

muumi 450

Familiehelg på Teknisk museum betyr mange morsomme aktiviteter med finsk vri. Vi har workshopper der barna lærer å kode og designe, Mummitrollet kommer på besøk med vennene sine og et band, det blir quiz med flotte premier, lesekrok, spillekrok, musikklekeskole og mye mer.
Møt Mummitrollet og vennene!

Lørdag 9. september inviterer selveste Benny Törnroos til konsert med Mummitrollet og noen av vennene hans. Mummitrollet og vennene hans kan både synge og danse! Den legendariske finske skuespiller og sanger Benny Törnroos er også kjent som mannen bak Mummi-sangene vi kjenner fra filmene om Mummi. Det blir to forestillinger: kl. 11.30 og k. 14.30.

Søndag 10. september: Finske barnesanger og designworkshop inspirert av de finske skogene.

Musikklekeskolen
I finsk-norsk musikklekeskole («muskari» på finsk) får barna mulighet til å synge barnesanger som er kjente både i Norge og i Finland. Sangerinnen Elina Hawrami har jobbet som lærer i den finsk-norske musikklekeskolen i mange år. Dette har gitt finske barn i Norge, muligheten til å lære morsomme leker og sanger på sitt eget morsmål. Nå arrangeres det en felles «muskari» for både norske og finske barn. Bli med!

Design din egen stol!
SuoMu – foreningen for designformidling – fremmer designtenkning i ulike læringsplattformer. På Norsk Teknisk Museum arrangerer SuoMu workshopper under temaet «I skogen!», hvor man kan designe en stol/sete.
suomi100henv.jpg Finlands ambassade i Oslo300x300.png Finnish institute in Estonia 1.jpg logo norsk finsk 300x143            Finno.png            logo.jpg

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3