NB: Gamle sider

Hei! Du har nå kommet til Teknisk museums gamle nettsider. Fra 10. juni 2019 blir ikke disse vedlikeholdt lenger. Gå til tekniskmuseum.no for å komme til forsiden.

Mitt Norge - Wilse

”Snebad”. Foto: Anders Beer Wilse / Eier: DEXTRA Photo

“Mitt Norge: Wilse”
Fotograf Anders Beer Wilses fotografier stilles ut på Norsk Teknisk Museum. Den omfattende utstillingen viser de vakre, håndkolorerte lysbildene han turnerte med i Norge og i utlandet mellom 1910 og 1945.

Reis med Wilse
Han tok sitt publikum med på reise til Lofotfisket, snødekte fjell, tømmerhytter og vannkraftutbygging. I utstillingen kan det blant annet reises til Wilses "Deilige Hardanger", "Norsk Vinter" og “Fra Skien over Hardangervidden mot Sognefjord”. De optimistiske bildene både fanget og påvirket tidens ånd – og brøt med det nøkterne synet på naturen som nytte og ressurs som hittil hadde rådet. Merkevaren Norge, som en sterk, moderne nasjon var i emning.

Det nye Norge
Utstillingen kaster lys på hvordan Wilse og hans bilder bidro til å forme det nye Norge; vår nasjons selvbilde. Dette er oppfatninger vi kjenner oss godt igjen i.

– Fjell og natur ble tidligere sett på som stygge og med liten nytteverdi. Nå vokste det frem en romantisk og estetisk, ja nesten erotisk forståelse. Naturen skulle erobres, nytes og besittes. Gjennom strabasiøse vandringer blant bratte fjell og høye trær, frem til utsiktspunkter der landskapet i all sin storslagenhet kunne gripes, fanget Wilse det nye Norge. Han evnet å bidra til, og speile, den nye forståelsen av naturen, Norge og nordmenn, forteller prosjektlederen, fotoarkivar Thale Sørlie.

Tidstypisk teknologi
Kameraet Wilse fotograferte med, projeksjonsteknologi fra samtiden og de originale diasene vises frem sammen med lysbildeserier konstruert etter avisomtaler av foredragene.

Fotosamlingen DEXTRA
Utstillingen er basert på Sparebankstiftelsens fotosamling Dextra, som er deponert ved Teknisk museum siden 2008.

Utstillingen kan oppleves fra 6. september til 15. desember 2013.

Postkort
I forbindelse med utstillingen er det trykket opp seks ulike motiv som kan kjøpes enkeltvis eller samlet.

Fotokonkurranse: Mitt Norge
Vi arrangerer fotokonkurranse for mellomtrinnet. Innleveringsfristen var 1. november. Les mer her: Fotokonkurranse: Mitt Norge

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3