Helene uri anbefaler teknisk museum

Helene Uris oldefar, Anders Østbye, importerte Norges første bil. I dag passer Teknisk museum godt på at ingen sitter i den skjøre gjenstanden. På den måten kan den glede mange generasjoner fremover.   Foto: Christian Breidlid/Aftenposten.

Ikonet i norsk teknologihistorie, Benz Phaeton, står på Teknisk museum.

Aftenposten skriver:

"125 år og kneisende høy: I en museumshall på Frysja står et stykke motorhistorie med stearinlys-lykter. Ved siden av, på lekker-røde hæler, står et henrykt oldebarn.

– Mors morfar kjøpte bilen i 1895, sammen med tre andre investorer. Norsk Motorvognkompagni holdt til på Gjøvik. Der var Anders Østbye, min oldefar, fabrikkeier og politiker. Det er jo morsomt at ideen til å importere Norges første bil oppsto ved Mjøsa? Jeg var veldig stolt, husker jeg, da jeg fikk sitte i den som barn. Bestemor fortalte at doningen, med fem hestekrefter, ofte måtte skyves i oppoverbakke."

Følg denne lenken for å  lese mer om Helene Uri i Aftenposten Kultur Mitt Oslo. Under finner du en faksimile av saken, slik den ligger på Aftenpostens nettside.

Der står blant annet at Uri anbefaler Teknisk museum, og Aftenposten skriver:

"Denne flotte institusjonen har jeg hatt gleden av å besøke siden jeg var barn. I dag byr museet på mer innhold enn noensinne, inkludert Norges første bil. Rett inn i hallen i 2. etasje står den utstilt. De informative plansjene gjengir også et avissitat fra 1895: «En ganske almindelig utseende vogn uten hest.» At lyktene inneholder stearinlys, forklares nok av toppfarten: 20 kilometer i timen."

Helene Uri er oldebarnet til en av importørene av Norges første bil, Anders Østbye. Les mer om Helene Uri ved å følge denne lenken. Foto: Kathrine Daniloff