Vitensenteret 25 år!

Høsten 2011 er det 25 år siden Vitensenteret så dagens lys i Teknisk museums lokaler på Kjelsås. Vitensenteret har i denne tiden tatt et sjumilssteg: Fra å være en idé - som sprang ut av en entusiastisk plan for å redde vestbanestasjonen i Oslo - til å bli en institusjon og en meningsbærer for begrepet interaktivitet. Utredningen av Vestbanen trakk ut, og Oslopatrioten Dag H. Kjelldahl, som opprinnelig hadde ideen, tok i stedet kontakt med Teknisk museum. Gjennom et pilotprosjekt i museets nye lokaler på Frysja, ønsket Kjelldahl å vise hvilket potensial et norsk vitensenter kunne ha.

Teknisk museums styre vedtok å gå inn for forslaget våren 1985. Teknoteket fikk et areal på 300 m2, og avtalen var gunstig for begge parter. Kjelldahl trengte plass til å realisere Teknoteket og Teknisk museum hadde i oppstartsfasen, i motsetning til i dag, godt med plass. Senhøstes samme år var stiftelsen Teknoteket konstituert, og temmelig nøyaktig et år senere var Teknotekets pilotutstilling en realitet. Utstillingen inneholdt 18 interaktive installasjoner og holdt til i første etasje, i området der utstillingen Musikkmaskiner er i dag. Teknoteket hadde besøk av 330 skoleklasser de syv første ukene og var godt besøkt i helgene.

Siden den spede starten i 1986 har hundretusener av mennesker fra hele landet gledet seg over naturvitenskapelige fenomener, først i Teknoteket og fra 2002 i Vitensenteret på Teknisk museum. Den 10-årige gutten eller jenta som opplevde gyrohjulet og såpeboblefilmen i 1986 er nå 35 år. I dag bringer de egne barn til museet for nye spennende, lærerike og morsomme opplevelser. Vi snakker altså om en positiv påvirkning av interessen for naturvitenskap og teknologi gjennom en generasjon!

I løpet av de 25 årene som er gått siden starten i 1986, har vitensenterbevegelsen i Norge gått fra et enmannsverk til en betydningsfull faktor for utdanning i Norge. I dag er åtte store, regionale vitensentre spredt over hele landet. I tillegg har flere kommuner og tettsteder ideer om å etablere mindre vitensentre i sitt nærområde. Alle som i dag Historisk begivenhet: I september 2010 fikk ungdomsskoleelever snakke direkte med astronauter som bor i den internasjonale romstasjonen (ISS). Vitensenteret var tilrettelegger og arrangør for begivenheten. Les mer om ISS-kontakten på http://www.tekniskmuseum.no/siste-nytt/n-rkontakt-med-rommeter engasjert i dette, arbeider for en økt forståelse for naturvitenskap og teknologi i befolkningen. Kunnskap for alle bidrar til et levende demokrati for fremtidige generasjoner.

Vitensenteret har mange planer og ideer for fremtiden, og bare manglende tilgang på finansielle virkemidler begrenser aktivitetene. Likevel tar Vitensenteret mål av seg til å fortsette sitt arbeid med å spre kunnskap om naturvitenskapelige fenomener på en engasjerende måte.

 

 

 

     
 

Teknisk museums åpningstider

I skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt, med visse unntak.

Kr. himmelfart:
Torsdag 30. mai: 11–18
Fredag 31. mai: 9–16

Pinsen 2019:
Lørdag 8. juni: 11–18
Søndag 9. juni: 11–18
Mandag 10. juni 11–18

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3