Du er ikke tilkoblet. Nyhetsbrevet kan inneholder brukerinformasjon, slik at det kan være at de ikke vises korrekt.

Spennende høstprogram på Teknisk museum

Spennende høstprogram på Teknisk museum

‍‍Vis i nettleser

Med dette er høstens aktivitetsprogram lansert. Ser vi deg?

VELKOMMEN TIL ET

SPENNENDE HØSTPROGRAM

PÅ TEKNISK MUSEUM


‍Foto: Thomas B. Fjærtoft/Norsk Teknisk Museum

‍Det er fortsatt et par dager igjen med sommerprogram, så husk på oss om du vil fylle på med lærerike og artige aktiviteter! Og utover høsten blir det bare mer av alt det gode:)

 

Utstillingen I/O har vært populær i sommer – opplev dette spennende utstillingsprosjektet du også! Her kan du lese mer om utstillingen, som er drevet av kunstig intelligens: I/O. Og er du nysgjerrig på kunstig intelligens, så kan du høre panelsamtalen vi deltok på under Arendalsuka.

 

Fra 25. august drar vi i gang torsdagsprogrammene, "Ni til ni", med kveldsåpent og noe ekstra! Utover høsten holder vi en hel rekke spennende foredrag på disse torsdagene, og innimellom inviterer vi særskilt kompetente gjester til å holde omvisning i utstillingen Liv og død – mennesket i forandringI tillegg blir det ekstraprogram to torsdager: Medisinsk temadag/forskningstorg i forbindelse med Forskningsdagene, og kveldsarrangementet SENT med 18-årsgrense og mye moro.

 

Andre arrangement: Vi deltar selvsagt på Verdens kuleste dag på Akershus festning, på Oslo Skaperfestival på Deichman, på Studentslippet i samarbeid med SIO og de største lærestedene i Oslo, og vi arrangerer Akerselvavandring i samarbeid med Bymuseet og Bydel Sagene. Bli med, da vel!


I høstferien er det igjen tid for årets store happening: LEGO-festivalen, i november kan du bli med på den populære familiedagen med venneforeningen, og i romjulen, når ungene må dras baklengs ut av julestrømpa, åpner vi opp for lek og læring i et eget aktivitetsprogram. Det er bare å notere i kalenderen allerede nå!

 

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til en aktivitetsfylt høst på Teknisk museum!


Vi tar forbehold om feil/endringer i beskrivelsene. Se alt programinnhold og hold deg oppdatert på tekniskmuseum.no/program.

Foto © O. Væring Eftf AS.

Torsdag 25. august kl. 17

FOREDRAG:­ FARLIGE FABRIKKER

 

Ved konservator Tone Rasch

Arrangementet er gratis

Se og del på Faceboook

 

 

På slutten av 1800-tallet ble arbeidsmiljøet et stadig viktigere tema i industrien. Lover kom til og statlig ansatte inspektører reiste rundt for å påse at de ble fulgt opp. Men inspektørene var menn, og kunne ikke inspisere kvinnelige arbeidere eller deres arbeidsforhold. Det tok nesten to tiår før den første kvinnelige fabrikkinspektøren ble ansatt: Betzy Kjeldsberg.


Holdes i samarbeid med venneforeningen, TEKNA og NITO.


Museet er åpent til kl. 21. Enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg via Tekna eller NITO.

‍Bli tekstilkunstner på 1-2-3 med plankevev! For alle. Foto: Teknisk museum, Thomas B. Fjærtoft

Lørdag 27. og søndag 28. august kl. 10–17

HELGEAKTIVITETER

Se programmet

 

Bli med på introduksjon til den spennende tele- og datautstillingen I/O, lær koding med en robotbie, prøv deg som tekstilkunstner på plankevev, opplev det populære vitenshowet med spennende eksperimenter, lær spillprogrammering og lag ditt eget spill, bli med på omvisning om teknologiske hjelpemidler og kunstig intelligens.


I tillegg kan du prøve over hundre interaktive installasjoner i våre utstillinger!

‍Foto: Teknisk museum/Thomas B. Fjærtoft. Se inn i det mikroskopiske universet! For alle.

September: 3.–4./10.–11./17.–18./24.–25.

HELGEAKTIVITETER

Se programmet


Bli med på introduksjon til den spennende tele- og datautstillingen I/O, se inn i det mikroskopiske universet med mikroskop, opplev det populære vitenshowet med spennende eksperimenter, hør historien om redningsdukken Anne og prøv hjerte- og lungeredning, trykk kule motiver på klærne dine (ta med bomullstøy) og bli med på omvisning om teknologiske hjelpemidler og kunstig intelligens.


I tillegg kan du prøve over hundre interaktive installasjoner i våre utstillinger!

Fra Akerselva. F‍oto: Teknisk museum.

Søndag 4. september kl. 13

AKERSELVAMARATON

Se arrangementet på Facebook


I 2022 feirer vi Akerselva! Mot normalt går vi denne gangen motstrøms oppover elva. Hør historier om da elva gikk fra «grå» til «blå», møt ulike elvebrukere og få med deg avdukingen av Oslo Bys Vels «Blått skilt» for Akerselva miljøpark.


Turguider er historieformidler Leif Gjerland, Dag Andreassen fra Norsk Teknisk Museum og Gro Røde fra Arbeidermuseet.

Oppmøtested er Vaterland bru. Vandringen er gratis.

Bli med på feiringen!


Vandringen er et samarbeid med Bydel Sagene og Bymuseet.

Torsdag 1. september kl. 19

GJESTEOMVISNING

Les om utstillingen Liv og død – mennesket i forandring


Gjesteomvisere deler alternative perspektiver på historier og gjenstander i museets utstilling Liv og død én torsdag i måneden.


Eksempler på emner som vies spesiell oppmerksomhet i utstillingen er fødsels- og nyfødtmedisin, håndtering av døden, smittevernshistorie, funksjonshemning og tilpasning, omsorgsteknologi og kunstig intelligens i medisin og helsearbeid, og genteknologi.


PS: Hver torsdag har museet åpent til kl. 21.

Vi holder selvsagt aktiviteter på Verdens kuleste dag! Plakat: Sparebankstiftelsen DNB.

Lørdag 3. september 11–16

VERDENS KULESTE DAG

Se og del på Faceboook


Akershus festning: Museet og Oslo vitensenter deltar på Verdens Kuleste Dag, en gratis aktivitetsdag for barn og unge på Akershus Festning i Oslo.


Sparebankstiftelsen DNB står bak arrangementet. Alle er velkommen.

Er du student og vil bli bedre kjent med Oslo? Under studentuka er det gratis for deg med bevis, langåpent torsdag og ekstra moro på programmet. Plakat: Studentsamkipnaden SIO.

3.–9. september

STUDENTSLIPPET

Se og del arrangementet på Facebook

«Bli-kjent-med-byen»-arrangement for alle studenter i regi av Studentsamskipnaden SIO og de største lærestedene i Oslo. I hele denne perioden er det gratis inngang for deg med studentbevis – og torsdag 8. september er det langåpent 09–21 med morsomme aktiviteter! 

‍"På Lofothavet", håndkolorert foto av Anders B. Wilse, 1900–1940. Fra Sparebankstilftelsens samling, Norsk Teknisk Museum.

Torsdag 22. september kl. 17

FOREDRAG: FYSISK OSEANOGRAFI, ET SKANDINAVISK EVENTYR

Se artikkelen her


Arrangementet er gratis.


Studiene av fysisk oseanografi – fysikken til havet – har mye av sitt utspring i Skandinavia. Dette inkluderer pionerobservasjonene til Fridtjof Nansen, de viktige teoretiske grunnlagene fra Vilhelm Bjerknes, teorien om grenselag til Vagn Walfrid Ekman, det banebrytende arbeidet til Harald Sverdrup og det teoretiske arbeidet til Carl Gustav Rossby. Velkommen til en guided tur gjennom denne fasinerende utviklingen innenfor fysisk oseanografi, ved Joseph Henry Lacasce, professor i meteorologi og oseanografi ved institutt for geofag, Universitetet i Oslo.


Holdes i samarbeid med venneforeningen, TEKNA og NITO.


Museet er åpent til kl. 21. Enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg via Tekna eller NITO.

Torsdag 22. september kl. 17–20

FORSKNINGSDAGENE

Se og del på Faceboook


Medisinsk temadag/Forskningstorg


Bakterier og antibiotika, mat og bærekraft, jernlunger, styrkeprøver, piller og røntgenstråler. Hør korte, populærvitenskapelige foredrag om medisinsk og farmasøytisk forskning. Få omvisning i utstillingen Liv og død, finn ut mer om AI i medisin i utstillingen I/O. Besøk mange stands med eksperimenter du kan få prøve selv. Og – møt forskere og studenter som svarer på alt du lurer på!


Arrangeres i samarbeid med UiO/Medisinsk fakultet og Farmasøytisk institutt.


PS: Hver torsdag har museet åpent til kl. 21.

Lørdag 1. – søndag 16. oktober

HØSTFERIEN: LEGOFESTIVAL!

Se og del arrangementet på Facebook

 

Build the change: Bygg en barnevennlig by! Igjen kan man boltre seg i et tonn med klosser og sammen bygge en stor by av LEGO®. Hvordan ser en barnevennlig by ut? Hvordan ser butikkene ut? Finnes det trafikk? Bli med og finn ut!

 

I tillegg kan du prøve over hundre interaktive installasjoner i våre utstillinger!

‍Fra utstillingen Liv og død. Foto: Teknisk museum

Torsdag 13. oktober kl. 19

GJESTEOMVISNING

Les om utstillingen Liv og død – mennesket i forandring

 

Gjesteomvisere deler alternative perspektiver på historier og gjenstander i museets utstilling Liv og død én torsdag i måneden.


Eksempler på emner som vies spesiell oppmerksomhet i utstillingen er funksjonshemning og tilpasning, omsorgsteknologi og kunstig intelligens i medisin og helsearbeid, genteknologi, fødsels- og nyfødtmedisin, håndtering av døden og smittevernshistorie. 


PS: Hver torsdag har museet åpent til kl. 21.

Torsdag 20. oktober kl. 19.00-23.00 / 18-årsgrense

SENT: PÅKOBLET/AVKOBLET


SENT er en en-kvelds mini-festival på museet med konserter, performancer, populærvitenskapelige foredrag, handson-aktiviteter og samtaler, og bar.

Lørdag 22. og søndag 23. oktober 

OSLO SKAPERFESTIVAL


Deichman Hovedbiblioteket: Nå skal skaperglede og kreativitet feires på Oslo Skaperfestival! Møt oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere og håndverkere, og du er invitert til å utforske med oss. Kunne du tenke deg å lage noe selv, men ikke vet hvor du skal begynne? På festivalen har vi inspirerende foredrag og verksted der du kan bruke din kreativitet.


Oslo skaperfestival er et samarbeid mellom Oslo vitensenter og Deichman. Skaperfestivalene arrangeres med støtte fra Skaperskolen / Sparebankestiftelsen DNB og Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.

Torsdag 27. oktober kl. 17

FOREDRAG: KUNSTIG INTELLIGENS

Les artikkelen


Arrangementet er gratis.


Kunstig intelligens (KI, eller ofte «AI» – artificial intelligence) er et av de teknologiområdene som er under hurtigst utvikling akkurat nå, og som det knytter seg både forventning og skepsis til.

Hva mener vi med kunstig intelligens, og er det egentlig noe å være redd for?


Holdes av Roar Fjellheim, siv. ing. fra NTH teknisk kybernetikk, gründer av Computas og direktør for forretningsutvikling innen industri og energi.


Arrangeres i samarbeid med venneforeningen, TEKNA og NITO.


Museet er åpent til kl. 21. Enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg via Tekna eller NITO.


Les også: I/O: En nyvinnende utstilling om tele- og datahistorie

‍Fra utstillingen Liv og død. Foto: Teknisk museum

Torsdag 10. november kl. 19

GJESTEOMVISNING

Les om utstillingen Liv og død – mennesket i forandring


Gjesteomvisere deler alternative perspektiver på historier og gjenstander i museets utstilling Liv og død én torsdag i måneden.


Eksempler på emner som vies spesiell oppmerksomhet i utstillingen er funksjonshemning og tilpasning, omsorgsteknologi og kunstig intelligens i medisin og helsearbeid, genteknologi, fødsels- og nyfødtmedisin, håndtering av døden og smittevernshistorie. 


PS: Hver torsdag har museet åpent til kl. 21.

Søndag 20. november

FAMILIEDAG MED VENNEFORENINGEN

Les om venneforeningen


Bli med på introduksjon til den spennende tele- og datautstillingen I/O, se inn i det mikroskopiske universet med mikroskop, opplev det populære vitenshowet med spennende eksperimenter, hør historien om redningsdukken Anne og prøv hjerte- og lungeredning, trykk kule motiver på klærne dine (ta med bomullstøy) og bli med på omvisning om teknologiske hjelpemidler og kunstig intelligens.


 

I tillegg kan du prøve over hundre interaktive installasjoner i våre utstillinger!

Bioingeniøreved Stavanger Universitetssykehus, ca. 2005. Foto: Tom Haga / NITO.

Torsdag 24. november kl. 17

FOREDRAG: BIOINGENIØRFAGLIG INSTITUTT 60 ÅR

Les artikkelen


Arrangementet er gratis.


BFI ivaretar bioingeniørenes fag- og profesjonsinteresser, og arbeidet fra starten i 1962 med lønns- og profesjonsutvikling, mot anerkjennelsen av yrkestittelen Bioingeniør i 1987. I dag er det et eget institutt i NITO, og har 5500 yrkesaktive medlemmer og over 1500 student - og pensjonistmedlemmer. 


I november 2022 feirer BFI dermed sitt 60-årsjubileum, og dagens foredrag er en del av dette.


Foredragsholder: TBA


Arrangeres i samarbeid med venneforeningen, TEKNA og NITO.


Museet er åpent til kl. 21. Enkel servering i museets kafe fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg via Tekna eller NITO.

Torsdag 24. november kl. 17–20

ØLMARATON

Les artikkelen

 

Brygger du øl?  Er du interessert i ølhistorie, ølsmaker, gjærens finurligheter eller bare glad i øl?  Dette er kvelden du bør besøke museet!  I kveld kan du kjøpe deg en øl og høre en rekke korte foredrag, for eksempel: "Da Norge eksporterte øl", "Hvem var Dr. Sopp", "Den norske kveiken", "En ølsmak av Trøndelag", "Einelåg og stettglass" og "Bryggmestrene i Christiania". Velkommen!


Hver torsdag har museet åpent til kl. 21

26. desember – 30. desember 

ROMJULSPROGRAM

 

Bli med på kunnskapsrike og morsomme aktiviteter i romjulen for store og små. Vi skal kode, lodde og programmere spill. Hør om hvordan kunstig intelligens gir deg en annerledes museumsopplevelse i «I/O», styr en liten Sphero-robotball ved hjelp av koding eller med en bryter, og se vitenshow: Spennende eksperimenter, røyk og smell! 

 

Detaljer legges ut på tekniskmuseum.no/program.

Har du opplevd I/O, den nye utstillingen om tele- og datahistorie? Kunstig intelligens gir deg en unik utstillingsopplevelse. Foto: Lars Opstad/Kathrine Daniloff/NTM

Teknisk museum ble kåret til Oslos beste opplevelse for barn av Aftenpostens lesere i 2021. Og nå har vi åpnet en hel etasje til! Foto: Lars Opstad, Norsk Teknisk Museum / Illustrasjon: Aftenposten  ‍


Dette er et nyhetsbrev fra Norsk Teknisk Museum.
Ønsker du å melde deg av nyhetsbrevet, kan du gjøre det her.
Les mer om personvern og våre retningslinjer her.