Du er ikke tilkoblet. Nyhetsbrevet kan inneholder brukerinformasjon, slik at det kan være at de ikke vises korrekt.

10. nov: SENT på Teknisk museum / 18 år

10. nov: SENT på Teknisk museum / 18 år

Vis i nettleser ‍ ‍‍

Teknisk museums logo

10. november:
SENT – FEST PÅ MUSEET!

‍Åpent 09–23 / 18-årsgrense fra kl. 19
CC: student kr. 110, ordinær: kr. 165

På programmet denne kvelden står: LIVE-konsert med Niilas, demonstrasjoner av maskinlæring, samtaleverksteder om kunstig intelligens og etikk, workshop hvor du lager sandkunst med programmering, egen sone for eksperimentell informatikk, ny utstilling drevet av kunstig intelligens, arkademaskin, kunstverket Kitty AI og en språkalgoritme som diskuterer temaer fra utstillingene i debattarenaen Reaktor.


Det blir bar og DJ, alle utstillingene i museet er åpne og Oslo vitensenter er et eldorado for alle som har lyst til å trykke på knapper og dra i spaker – uten å måtte stå i kø bak barna! Med andre ord: Velkommen til en storslagen voksenkveld på museet! 

PÅ SCENEN:

Grafisk illustrasjon av et hode omkranset av forskjellig digitale signaler


19.30-19.45 ALGORITHMS, AI AND DISCRIMINATION


By AI ethics specialist Cathrine Bui. 

 

An introduction to algorithms and AI, examples and sources of error and the peculiarities of algorithmically mediated discrimination – and to two conversational workshops held this night. 

 

Participation does not require any prior knowledge.

Mann  spiller på keyboard. Foto.


‍21.00 KONSERT: NIILAS


Med forankring i sin samiske bakgrunn og klubbkultur skaper Niilas glitrende, melankolske melodier, som han blant annet vant Spellemannsprisen for i 2020. Siden har han også blitt kjent for sine energiske, sjangeroverskridende konserter som du nå kan oppleve i en intim, historisk atmosfære. 
Foto: Øystein Grutle Haara/Villvillvest.

Man med sittende hund, mye grafitti i bakgrunnen. Foto.


D‍J HENRIK VILLARD


Denne kvelden er det Henrik Villard som lydlegger museet. For dere som ikke alt kjenner han er han en musikkprodusent og DJ bosatt på Tøyen. Musikken hans beveger seg lett og ledig i house-landskapet, fra sample-tung deep house til klubborientert house med bitende 303-linjer. Han har gitt ut musikk på blant annet Mhost Likely, Tooman Records, theBasementDiscos og True Romance. Sammen med to kamerater driver han det Oslo-baserte plateselskapet Boring Crew Records.

WORKSHOPS

Sisyphus/ball i sand sett ovenfra, sammen med hånd på pc. Foto.


‍19.00-21.00 SISYPHUS WORKSHOP


Sisyphus jobber og jobber ... Stålkulen genererer bilder i sand basert på data som datasystemet samler inn fra våre besøkende i utstillingen I/O. Sisyphus-installasjonen vil skape mønstre som vi ikke kan forutsi og kan tolkes som et ubestemt resultat av menneskelig maskininteraksjon. Bli med og programmer egne mønster på mini-sisyphuser i denne workshopen.

Voksne på workshop, sittende rundt et bord med elekstriske smådeler. Foto.


20.00-20.40 WORKSHOP I:
ALGORITMER, KUNSTIG INTELLIGENS OG DISKRIMINERING


Åpen sone for eksperimentell informatikk er et makerspace og studentlaboratorium ved Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo. De har med eksempler på nye og kreative teknologier.

Mennesker på vei over et gangfelt. Foto med grafisk fremstilling av digitale signaler.


‍20.00-20.40 WORKSHOP I: ALGORITMER, KUNSTIG INTELLIGENS OG DISKRIMINERING

 

Med Cathrine Bui, grunnlegger av Bui Consulting og forsker i KI og etikk ved Charité universitetssykehus i Berlin.

Den østerrikske Arbeitsmarktservice utviklet tidligere en algoritme for å sortere arbeidsledige innbyggere. Denne algoritmen ble stoppet av domstolene – hvorfor det? Bli med på en samtaleworkshop der vi utforsker algoritmisk diskriminering i en tilgjengelig og trygg atmosfære. Deltagelse krever ingen forkunnskaper, men vi anbefaler at du blir med i introduksjonen kl. 19.30. 


‍20.50-21.30 WORKSHOP II: ALGORITHMS, AI AND DISCRIMINATION

 

Co-led by AI ethics specialists Cathrine Bui and Michael Puntschuh. Both care about safeguarding algorithms from creating unintended harm and are members of Norges Råd for Digital Etikk (NORDE).

This conversational workshop is an introduction into algorithmically mediated discrimination. In the workshop, you will take on the role of an automated judge and discuss the ethical challenges that come with it. Participation in the workshop does not require any prior knowledge, but we recommend participating in the introduction at 19:30. 

To kvinner koder på en laptop. Foto.


21.00-22.00 TEACHABLE MACHINE

Prøv et enkelt verktøy til å lære opp en datamaskin til å gjenkjenne bilder, lyder og bevegelser du deler med den.

 

Å skille en katt fra en hund var ikke enkelt for KI, før Yann LeCun utviklet en algoritme etter en modell av hvordan synet vårt fungerer. Øynene ser mye samtidig, men kun relevant filtrert informasjon når inn til hjernen. Prinsippet om filtreringen blir til regler for hvordan algoritmen for eksempel skal lete etter karakteristiske tegn i en bestemt rekkefølge. Fra generelle former som sirkler til mer spesifikke ting som ører, øyne, værhår, osv. I kombinasjon med Geoffrey Hintons dype læringsalgoritme ble det standarden for bildegjenkjenning. Algoritmene programmerte han i Hintons kjeller i 1986, på en Amiga 500.

HELE KVELDEN

Skjermvegg og deler av et utstillingsområde. Foto.


THE KITTY AI


Året er 2039. En kunstig intelligens med egenskapene til en kattunge er verdens første ikke-menneskelige leder. Hun leder politikerfritt sammen med et nettverk av kunstige intelligenser. Selv lever hun på mobile enheter og kan elske opp til tre millioner mennesker. The Kitty AI er et kunstverk av den tyrkisk-amerikanske kunstneren Pinar Yoldas, som er lånt inn til utstillingen I/O.

Mennesker sitter i et rundt rom med bord og projisert tekst på gulvet. Foto.


REAKTOR


Det var en sensasjon da en algoritme kunne gjenkjenne setninger og «forstå» meninger. I 2018 ble det mulig å debattere mot kunstig intelligens. Tesla-bilens far, Elon Musk, mente slik KI burde være tilgjengelig for alle og lanserte OpenAI med språkalgoritmen GPT (Generative Pre-trained Transformer). Den består av flere milliarder kunstige nervetråder som er trent på enorme tekstmengder fra internett. Den ble god, den beste hittil, også på å lage falske nyheter. Musk angret, og det ble restriksjoner på bruken. Men du kan møte GPT-3 i I og O’s argumenter i Reaktor.

Utstillingsområde med flere små skjermer og litt publikum. Foto.


I/O

 

Teknisk museums permanente hovedutstilling om informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Den er dynamisk og programmerbar, og gir besøkende mulighet til å reagere på og delta i historier fortalt gjennom museets samlinger fra tele- og datahistorien. Den spenner fra telegrafer til kunstig intelligens, med alt imellom som radio, TV, telefoner, datamaskiner, roboter, smartklokker og mye mer.

Voksne sitter rundt arbeidsbord og snakker. Dempet belysning. Foto.


BAR OG I/O BINGO


En oppvarming til ulike sider av kunstig intelligens og nettverksteknologier og hvordan vi forholder oss til det. Finn andre personer som samsvarer med utsagnene. Dette er et morsomt møte og hilse-spill. Hent en premie i baren hvis du oppnår bingo. Baren stenger 22.30.

Dette er et nyhetsbrev fra Norsk Teknisk Museum.
Ønsker du å melde deg av nyhetsbrevet, kan du gjøre det her.
Les mer om personvern og våre retningslinjer her.