fbpx
Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

KLIMA2+

klima2+ ble åpnet av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn 24. juni 2020. Utstillingens siste dag er 19. desember 2021.

Arrangementet ble også bli strømmet pga. corona-situasjonen.

Se åpningsprogrammet!

  • Til bergesenstiftelsen.no
  • Til frittord.no

NB: Utstillingen er avsluttet. Siste dag var 19. desember 2021.

Utstillingen klima2+ skal være et sted for å forstå, diskutere og gjøre ting sammen. Klima2+ inviterer også til handling gjennom kunst, praktiske verksteder og aktivisme.

Hvor lenge varer en genser? Hvor varm er en sommer? Hvor farlig er en mygg?

Se åpningsprogrammet med minikonsert med ISÁK og følg gjerne strømmen på Facebook! 

Alt henger sammen med klima. Se nøye etter, så vil du oppdage det.

I engasjementet for klimaet finnes mange folk og mange tanker og oppfatninger, – det finnes entusiasme, solidaritet og drømmer, men også sinne, frykt og stor sorg.

Tre ting til innsikt
Museet har valgt tre ting fra museets samlinger til inspirasjon for å diskutere ulike temaer; en industrivev, en superdatamaskin og malariamygg. Med temaene klesindustri, værmelding, og global helse inviterer vi deg inn i diskusjoner om vår tids største utfordring, klimakrisen. Tingene står ikke alene, de er omgitt av bilder, tekster og annet som setter dem inn i en større sammenheng, med flere lag av fortellinger om klimakrisen. Se nøye etter.

CRAY X-MP/24/ Foto: Håkon Bergseth/ Norsk Teknisk Museum

En eventyrskog

Som i eventyr står det meste på spill, og helten må gjennom mange prøvelser for å nå målet. I «eventyret om klima» er det du og jeg som må være heltene, og det hver dag.

Urskog med biologisk mangfold kalles gjerne for eventyrskog, eller trollskog.

Vår skog er ikke som andre skoger. Været og myggen er kanskje allikevel der, som tanker du tar med deg inn. Klærne du kanskje ikke tenker så mye over, har du på deg.

Det er tre ting som åpner for å tenke på hvordan alt henger sammen med klima.

Kjenn på stemningen i skogen. Hør nøye etter.   

Steiner formet som hjerter. Foto

Malariamygg/ Foto: Håkon Bergseth/ Norsk Teknisk Museum

Konserveringsverksted
Hva er det som har gjort veien fra klesskapet til søppelkassa så altfor kort? Et konserveringsverksted har fått plass i utstillingen. Det er praktisk og nyttig for å behandle museumsgjenstander, men verkstedet er også ment som en grunnleggende påminnelse om å ta vare på ting, bruke dem lenge, reparere dem og kjøpe mindre.

Kunst
Samarbeidet med kunstnere, som er engasjert i miljø og klima, åpner for å utforske hvordan kunstneriske perspektiver og følsomhet kan mobilisere våre besøkende på empatiske og uventede måter. Utstillingsprosjektet bringer dermed sammen vitenskapelige perspektiver, innsikt fra kritisk humaniora og kunst. 

Arrangementer
Det blir også fysiske og digitale arrangementer i utstillingen. Der kan alle dele tanker og kunnskaper. Se mer om arrangementene!

Aktiviteter
Aktivitetsprogrammet fremover er relatert til klima, og man kan boltre seg i spennende aktiviteter på museet hele sommeren. På plakaten står alt fra tekstiltrykking med naturfarger, vitenshow og vannmølleverksted. Smittevern er på plass. Se hele programmet.   

Foto

- Teknisk museums kjerneområder henger nært sammen med klimakrisen, en krise som ikke har én løsning, men vi er sikre på at teknologi er en viktig del av løsningene, sier Frode Meinich. Mer enn å lage en utstilling med klare svar og mange gjenstander i montre, ønsker vi at Klima2+ skal være en møteplass knyttet til klimaendringene. Vi tar mål av oss til å engasjere alt fra eksperter på ulike felt, skoleelever, studenter – og folk flest, sier han entusiastisk.

Når museet nå for andre gang skulle lage en klimautstilling, og Parisavtalen fra 2015 i mellomtiden har skjerpet inn togradersmål til å lyde «godt under to grader», ble Klima2+ et naturlig navnevalg som publikum vil forstå relaterer utstillingen rett til den globale krisen, diskusjonene og ikke minst målet om å redde vår sivilisasjon slik vi kjenner den.

Cray X-MP Foto: Håkon Bergseth/ Norsk Teknisk Museum

Industrivev. Foto: Håkon Bergseth/ Norsk Teknisk Museum

Malariamygg Foto: Håkon Bergseth/ Norsk Teknisk Museum

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00