• Hjem
 • Museet
 • Om Teknisk museum

Norsk Teknisk Museum

Norsk Teknisk Museum på KjelsåsLek og lær på Teknisk museum! Bli med på spenstige påfunn i et museum med over 80 prøv-selv installasjoner, mer enn 25 temautstillinger om teknikk og medisin – og ikke minst, spennende helge- og ferieprogram!

Lekende læring
I Oslo vitensenter er stedet for å ha det gøy mens du lærer, alt fra å teste reaksjonstid til å konkurrere med en venn om å ha mest hjernekontroll (og mye mye mer). Utforsk også naturvitenskapelige og teknologiske prinsipper innenfor temaene energi, fysiske fenomener, kroppen, matematikk og verdensrommet. 

Medisinsk historie gjennom tidene
Nasjonalt medisinsk museum inneholder medisinhistoriske utstillinger om alt fra kroppens innside til grøssfremkallende operasjonsteknikker. Avdelingen sitter også på store samlinger av gjenstander, bøker og arkivalia. 

Norsk Teknisk Museum tilbyr mange undervisningsopplegg for grunn- og videregående skole som alle tar utgangspunkt i læreplanene.

Utstillingene 
Museet har mer enn 25 permanente og temporære utstillinger om energi, olje, industri, medisin, fly, biler og tog.

Norsk Teknisk Museum er nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin og et eldorado for utforskende mennesker i alle aldre.


Visjonen er å bli Norges mest synlige, dristige og dialogorienterte museum.

Magisk for barn gjennom alle tider.Magisk for barn gjennom alle tider

Museumsbutikken har lekende læring til salgs og museumskafeen tilbyr italiensk og gresk mat, pølser, kaffe, is og kaker.

Administrerende direktør: Hans Weinberger

Mer om museet: 

 • Stiftet 1914
 • Museumsbygg på Kjelsås i Oslo siden 1986
 • Ansatte: 52 årsverk. Kontaktinfo finner du her.
 • Besøkende pr. år (2014): 262 604
 • Herav barn og unge: 60%

Pressehenvendelser:
Kommunikasjonssjef Kathrine Daniloff

Pressehenvendelser og nettsider/web:
Kommunikasjonsrådgiver Camilla Marie Klevstrand


Teknisk museum 100 år 2. april 2014: Kongelig signal med historisk sus åpnet jubileumsutstillingen!

KongesignalKongelig signal åpnet jubileumstustillingen.


I 1914 trykket kronprins Olav på en elektrisk signalsøyle da han satte i gang maskinene på jubileumsutstillingen på Frogner. Hundre år senere ble den hentet frem igjen da kong Harald åpnet Ting: teknologi og demokrati 2. april.

 • Det var med stor glede vi fant signalsøylen fra 1914 i samlingene, forteller museumsdirektøren, Hans Weinberger. Den er en perfekt gjenstand for å illustrere mange av sidene ved historien til Teknisk museum; fra startpunktet, jubileumsutstillingen på Frogner, gjennom ulike faser av utviklingen og helt frem til dagens åpning, sier Weinberger.

Interaktivitet

Man kan bare forestille seg hva den tiårige kronprins Olav tenkte, da han med et trykk satte i gang maskinene en maidag i 1914. Signalsøylen ble senere tatt inn i samlingen, og var Teknisk museums første interaktive gjenstand. I utstillingen Ting: teknologi og demokrati har interaktivitet fått en ny betydning. Det er ikke bare maskiner som blir trykket i gang, det er måtene vi deltar på som bestemmer hvordan vi opplever utstillingen.

 • Vi inviterer til dialog om viktige aktuelle temaer knyttet til teknologi og demokrati. Selv om utstillingen gir en fin opplevelse også som tilskuer, er det i dialog med andre du vil få den skjellsettende opplevelsen denne nyskapende, inkluderende og spektakulære utstillingen kan gi. Det er
  du som gjør forskjellen, understreker Weinberger.

Samling og plassmangel

Signalsøylen fra 1914 og 2014Signalsøylen fra 1914 og 2014

Signalsøylen var blant de 69 gjenstandene som nettopp kommer til Teknisk museum fra Maskinhallen i jubileumsutstillingen på Frogner. 11. desember 1914 fikk Norsk Teknisk Museum tilbud fra Norsk Elektrisk & Brown Boveri (bedre kjent som NEBB) om å overta ”den Signalsøile, hvormed Kronprinsen ved Jubilæumsutstillingen satte i gang Maskinerne i Maskinhallen,…”.

Museet hadde ennå ikke egnede lokaler for å oppbevare gjenstander, så museet bad alle givere om å oppbevare gjenstandene for seg.

Til Bygdø

Plassmangelen fikk en midlertidig løsning da Kong Haakon i 1932 åpnet museets første lokale i kjelleren på Vikingskipsmuseet på Bygdø.
Selve overrekkelsen av signalsøylen fant derfor ikke sted før 14. august 1940, det første året Norge var okkupert av nazi-Tyskland. Den ble da sendt fra Thunes Mekaniske Værksted.  ”Refererende til gjentatte konferanser med Deres herr ingeniör Philip Pedersen angående den signalsöile som jubileumsutstillingen i 1914 blev åpnet med, meddeles at söilen blev opbevart ved vårt verksted og fremdeles befinner sig her. Vi sender den i dag over til museet og tör be Dem erkjenne mottagelsen. Ærbödigst pr.pr. A/S THUNES MEKANISKE VÆRKSTED.”

Drømmen om Sannergata

Drømmen om eget bygg for Teknisk museum var imidlertid ikke realisert med Bygdø-løsningen, og museumsdirektør Philip Pedersen hadde visjoner om et storstilet museumsbygg.. I 1938 fikk museet en tomt i Sannergata, men den langvarige krigen satte en effektiv stopper for visjonen, så signalsøylen ble værende på Bygdø.

Nye lokaler

Et nytt hjem fikk signalsøylen ikke før i 1958, da Kong Olav foresto åpningen av de nye lokalene i Fyrstikkalleen på Etterstad. Plassen var trang, så lykken var stor da det ble reist nok penger til et splitternytt museumsbygg. I 1986 flyttet søylen og resten av museet til Kjelsås, et bygg som fortsatt rommer Teknisk museum.

Atter en konge

Da kong Harald 2. april 2014 trykket på samme knapp som Olav V for å sette i gang den nyskapende utstillingen om teknologi og demokrati, hadde det gått hundre siden hans far satte i gang maskinene. Mye har endret seg, og vår konge trykket ikke i gang maskiner, men en utstilling som gir deg og meg muligheten til å utforske sammenhengene mellom teknologi og demokrati - og hvilken rolle hver og en av oss spiller i den store sammenhengen.

-------------------------------------------

Mer om museet

Stiftelse fra 1914
Foreningen Norsk Teknisk Museum ble stiftet i 1914, i forbindelse med den store jubileumsutstillingen på Frogner i Oslo. Flere av museets gjenstander stammer fra denne utstillingen. I 1995 fikk Norsk Teknisk Museum status som nasjonalmuseum. I forbindelse med 100-årsjubileet i 2014 pågår det nå et prosjekt om museets historie.

Har du bidrag? Ta kontakt med oss på 22 79 60 00 eller på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Samtids- og historiske utstillinger
Norsk Teknisk Museum har siden starten hatt oppgaven med både å være samtidsmuseum og historisk museum for industri, vitenskap og teknologi. I dag har museet også det nasjonale ansvar for Nasjonalt medisinsk museum.

Brobygger mellom ulike fagtradisjoner
Museet skal formidle sammenhengen mellom teknologi, medisin og kultur over tid, i tillegg til å gi innsikt i grunnprinsippene for moderne teknologiske prosesser og produkter som i dag omgir oss. Vårt vitensenter illustrerer de fysiske lovers grunnprinsipper gjennom tilbud om lekende læring via interaktive installasjoner. Museets største utfordring er å være brobygger mellom fragmentert ekspertkunnskap på den ene siden og offentligheten i bred forstand på den andre.

20 700 kvm
Norsk Teknisk Museum har tidligere hatt utstillingslokaler i Vikingskipmuseet på Bygdøy, og i Fyrstikkalléen på Etterstad. Dagens museumsbygg ble offisielt åpnet på Kjelsås i mai 1986. Her disponerer museet 20 700 kvadratmeter. Det inkluderer utstillingslokaler og kontorer, lager og magasiner, verksteder og bibliotek.

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3