Månelandingen – time for time

Tekst: Utstillingskurator Dag Andreassen

Her kan du følge den åtte dager lange ferden fra time til time. Tid er angitt i amerikansk østkyst-tid, som var det NASA brukte siden Saturn V / Apollo-farkosten ble skutt opp fra Florida. Houston lå en time bak - Norge lå fem timer foran (Norge hadde ikke sommertid i 1969...). Dvs. at landingen på Månen skjedde 20 juli kl. 16.17 etter NASAs logg - da var klokken 21.17 her i Norge. Armstrongs første fottrinn på Månen skjedde 20. juli kl. 22.56 amerikansk tid. Da var det blitt 21. juli kl 03.56 i Norge. 
Kilden er NASAs hjemmeside,
her kan du gå for å se originalen på engelsk, samt se bilder av begivenhetene. Lenker i teksten går til bilder fra disse sidene. Alle bilder er NASAs eiendom.  

Her er NASAs egen jubileumsside for Apollo 11, med flere lenker til bilder og dokumenter.

16 juli 1969

4:15 Astronautene Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin og Michael Collins blir vekket og inntar en solid frokost foran en uke med rom-mat… Alle er født i 1930, er 180 cm høye og veier 75 kilo. Armstrong er sivil flyver og testpilot. De to andre er offiserer og flyvere i US Air Force.  
5:35 - Astronautene tar på seg draktene  
6:27 - Astronautene blir kjørt til utskytingsrampen  
6:54 - Neil Armstrong inntar kommandoplassen til venstre i Apollo-kapselen. Fem minutter senere setter Collins seg til høyre og Aldrin i midten.  
9:27 - Landgangen over til Apollo-kapselen ble fjernet.  
9:32 - Åtte sekunder før utskytningstid blir den første av Saturn Vs fem motorer tent. De fire andre følger i rask rekkefølge. I et par sekunder lyser flammene opp området uten en lyd, før støttearmene på utskytningstårnet blir svingt vekk . På sekundet etter planen letter den over 110 meter høye Saturn V-raketten fra utskytningsrampe 39A på Cape Kennedy, Florida. Begivenheten blir fulgt på direktesendte fjernsynssendinger over hele verden, man regner med at over en million mennesker er øyenvitner i Florida idet raketten skjøt fart ut i verdensrommet, blant dem halvparten av de amerikanske kongressmedlemmene og over 3000 pressefolk fra mer enn 56 land.  
9:35 - Etter tre minutter er raketten 68 kilometer over havet, og rakettens redningstårn blir fjernet. Hastigheten er over 10 000 km/t  
9:44 - Saturn Vs to nederste trinn er utbrent og frakoblet, og det tredje trinnet fører romskipet opp i bane rundt jorda, 190 kilometer over havet.  
12:22 - Rakettens tredje trinn tennes på nytt og sender Apollo ut av jordbanen i retning månen. Hastigheten er 38,600 km/t.  
12:49 - Dekslene rundt månelandingsfartøyet "Eagle" ("Ørnen") fjernes, Kommandoseksjonen "Columbia" separeres fra resten av raketten, kjører ca. 30 meter fram, snur 180 grader og vender tilbake til månelandingsfartøyet for sammenkobling. Etter sammenkobling kobles resten av raketten av, og "Columbia" og "Eagle" fortsetter mot månen alene.  
14:54 - Apollo 11 er nå 40 000 kilometer fra jorda og fortsetter sin ferd mot månen med en hastighet av 20.783 km/t. Astronautene spiser og begynner sitt "aftenstell" .  
20:52 - Kommandosenteret i Houston sier god natt til astronautene, og lar dem sove etter en lang dag. 

17. juli 1969

8:48 - Kommandosenteret i Houston gir astronautene morgennyheter fra avisene, med egen sportsrevy.
12:17
- Rakettene tennes i tre sekunder for en mindre kurskorrigering.  
19:31 - Astronautene starter en halvtimes direktesending på TV, med fargebilder av jorda som fjerner seg, og innsiden av romskipet.  
22:42 - Kommandosenteret i Houston sier god natt. 

18. juli 1969

9:41 - Kommandoseneret i Houston lar astronautene sove en time ekstra den tredje dagen. Etter frokost starter astronautene på "huslige sysler" så som lading av batterier, tømming av spillvann og sjekking av brennstoff og oksygen.
14:57
- Astronautene får en liten nyhetsoppdatering fra jorda. 
16:40 - Nok en direktesendt fjernsynssending går på luften fra Apollo. Denne gang med de klareste og vakreste fargebildene av jorda som noen gang er vist, 324 000 kilometer fra jorda. Armstrong og Aldrin åpner også luken til månelandingsfartøyet og går om bord for inspeksjon. 
22:00 - Kommandosenteret i Houston sier god natt. 

19. juli 1969

8:32 - Kommandosenteret i Houston vekker astronautene.
10:01 - Astronautene får nyheter, og blir fortalt om den verdensomspennende interessen for ferden.
10:31 - Collins rapporterer om at de nå kan se en fantastisk stjernehimmel. 
10:42 - Armstrong rapporterer om en fabelaktig utsikt mot månen, som han mener alene er verdt prisen for turen… 
12:58 - Kommandosenteret i Houston informerer om at det er 23 minutter igjen til Apollo når banen rundt månen, og motorene må tennes for stabilisering i bane. Sekunder etter får de likevel beskjed om at motorene må tennes umiddelbart. 
13:13 - Apollo er nå i bane rundt månen, og forsvinner på månens bakside og ut av radiokontakt med jorden.  13:28 - Apollos hovedrakettmotor tennes i seks minutter for å senke hastigheten og høyden over månens overflate. 
13:55 - Armstrong rapporterer at de nå får den første utsikten mot landingsområdene. Kartene og bildene som ble laget etter Apollo 8 og 10 viser seg å stemme bra med virkeligheten, men som Armstrong sier "Akkurat som en fotballkamp så er det ikke det samme å se det på TV som å være her". 
15:56 - En 35 minutters TV-sending starter med filming av månens overflate. 
17:44 - Rakettmotorene tennes i 17 sekunder for stabilisering i banen. 
18:57 - Apollo 11 sirkulerer rundt månen med rundetid på ca. to timer. Aldrin og Armstrong beveger seg nok en gang over i månelandingsfartøyet for inspeksjon. 

20. juli 1969

9:27 - Aldrin tar plass i månelandingsfartøyet og begynner oppstart av systemene. En time senere kommer også Armstrong om bord, og sammen kontrollerer de alle systemer og slår ut landingsføttene.
13:46
- Månelandingsfartøyet "Eagle" med Armstrong og Aldrin om bord separeres fra kommandoseksjonen "Columbia" med Collins om bord.  
14:12 - Collins tenner rakettmotorene og flytter Columbia ca. 3 kilometer vekk.  
15:08 - Armstrong og Aldrin tenenr månelandingsfartøyets motor for første gang.  
15:47 - Collins rapporterer at han kan se månelandingsfartøyet på vei ned til månen, og at alt ser ut til å gå utmerket.  
16:05 - Armstrong starter motorene for å starte oppbremsing av månelandingsfartøyet før landing på månen. 
Landingsplassen de har valgt er ikke den letteste. Den ligger 6,4 kilometer fra det planlagte stedet, i det sørvestre hjørnet av Stillhetens Hav. I det de nærmer seg ser Armstrong gjennom vinduet at de nærmer seg et stort krater fullt av store steiner. Samtidig svikter datasystemet om bord på grunn av overbelastning. Armstrong overtar derfor kontrollen over fartøyet manuelt, og styrer for å finne et bedre sted å lande. Pulsen hans stiger fra 77 til 156 slag i minuttet. Mens Armstrong styrer, leser Aldrin av data om høyden og prøver å se ut de små vinduene. Rakettmotoren virvler opp støv slik at det blir vanskelig både å se ut og bedømme hastigheten. Tre 150 cm. lange peilestaver som henger ned fra landingsføttene tenner en varsellampe i cocpiten når de treffer bakken. Idet varsellampen lyser stenger Armstrong motoren.  
16:17 - Månelandingsfartøyet "Eagle" gjør en perfekt myk landing på månen, med et slag omtrent som når et fly tar nedi rullebanen under landing.  
Armstrong melder straks til Houston "The Eagle has landed" ("Eagle" har landet). I kontrollsenteret i Houston bryter jubelen løs, og flyvelederen melder tilbake at de kunne "begynne å puste igjen". Månelandingen var mer nervepirrende enn det fjernsynsseere over hele verden fikk inntrykk av: Da "Eagle" landet hadde den bare drivstoff igjen til 17-30 sekunder. Aldrin rapporterer om utsikten ut gjennom vinduet, og beskriver månens overflate, farger og formasjoner slik de for første gang ble sett av et menneske.  
18:00 - Armstrong anbefaler at de fremskynder utstigningen fra månelandingsfartøyet og ut på månens overflate. De er likevel for oppspilte til å sove, slik planen var. Houston godkjenner forslaget, og astronautene begynner forberedelsene til å forlate "Eagle".  
22:39 - Fem timer før planen åpner Armstrong luken til månelandingsfartøyet og åler seg ut av luken med beina først. Det er en vanskelig prosess, med stor drakt og ryggpakning og en liten luke. Sakte går han ned til det nederste av de ni trinnene på stigen, hvor han venter slik at de over fem hundre millioner TV-seerne på jorda skal få med seg det store øyeblikket.  
22:56 - Armstrong setter sin venstre fot ned på månens overflate og sier "That's one small step for a man, one giant leap for mankind." ("Det er et lite skritt for et menneske - et stort sprang for menneskeheten.").  

Bilde: Dette er bildet som millioner av TV-seere fikk se. Astronauten Neil Armstrong hopper ned fra det nederste trinnet på stigen, og lander på månens overflate som det første menneske, i det han sier "Det er et lite skritt for et menneske - et stort sprang for menneskeheten." Armstrong prøver å bevege seg rundt, og finner ut at det går lettere enn ventet. Han begynner å samle inn de første prøver fra overflaten, mens han hele tiden rapporterer hva han ser.  

23:11 - Aldrin kommer ut på stigen, og gir et Hasselbladkamera til Armstrong slik at han kan ta gode bilder av Alrdrin idet han stiger ned på månen. Armstrong setter opp en minneplakett som sier at "Mennesket kom i fred" og navnene på astronautene og den amerikanske presidenten Nixon.  
23:41 - Astronautene finner frem et medbragt amerikansk flagg på stang, og planter det i bakken.  
23:47 - Kontrollsenteret i Houston melder at den amerikanske president Nixon er på telefonen og gjvrne vil si noen ord til astronautene.  
23:48 - Nixon taler fra Det Hvite Hus i Washington mens de to astronautene gjør honnør til flagget. Etter seremoniene starter arbeidet med å samle inn materialprøver og sette opp medbragte eksperiment-pakker med måleinstrmenter. Bl.a. er det en seismograf som skal kunne måle skjelvinger etter for eksempel meteoritt-treff på månen, en laser-reflektor som skal gjøre det mulig å måle avstanden til jorden mer nøyaktig enn før, og et seil som skal fange opp partikler fra solvind.

21. juli 1969

0:54 - Astronautenes tilmålte tid på månens overflate går mot slutten etter 2 timer og 47 minutter, og Aldrin går tilbake i månelandingsfartøyet som førstemann. 1:09 - Armstrong (Bilde fra månelandingsfartøyet) følger etter Aldrin inn i månelandingsfartøyet. (Bilde av Aldrin)1:11 - Luken stenges, og astronautene kobler av draktene sine. 
4:25 - Astronautene får beskjed om å sove, etter å ha avlagt detaljerte rapporter om oppholdet og om de geologiske observasjonene de har gjort. 
9:44- Michael Collins blir vekket der an sirkler alene rundt månen. Fra Houston meldes det at "intet menneske siden Adam har vært mer alene enn Collins de 47 minuttene av hver runde rundt månen da han var på baksiden av månen uten kontakt med omverdenen." 
11:13 - Astronautene på månen blir vekket og starter forberedelsene på å skyte månelandingsfartøyets øvre del tilbake til banen rundt månen for sammenkobling med kommandoseksjonen "Columbia". 
13:54 - Rakettmotoren tennes, og ved å bruke månelandingsfartøyets nedre del som utskytningsrampe tar astronautene av fra månen. Med seg har de jord- og steinprøver, seilet fra solvind-eksperimentet, filmene tatt med Hasselblad-kameraet og et filmkamera, flagg fra USA, FN og over 130 andre nasjoner. Tilbake på månen står en rekke gjenstander - den største er nedre del av månelandingsfartøyet. I tillegg legger de igjen ryggpakningene og månestøvlene, kameraene og verktøy - og det amerikanske flagget. 
17:35 - "Eagle" kobler seg sammen med "Columbia" i bane rundt månen, og Collins får selskap igjen. 
19:42 - Månelandingsfartøyet blir kobler fra. 

22. juli 1969

0:56 - Rakettmotoren tennes for å bringe Apollo 11 ut av månebanen og på kurs mot jorden.
4:30 - Astronautene sover. 
13:00 - Astronautene våkner til tilbaketurens første dag. 
13:39 - Apollo 11 passerer punktet hvor det forlater månens gravitasjonsfelt og kommer inn i jordens gravitasjonsfelt. 
16:02 - Kurskorreksjon blir foretatt. 
21:08 - En 18 minutters fjernsynssending til jorden starter. 

23. juli 1969

2:14 - Astronautene sover
12:20 - Astronautene våkner og starter enkel sjekking av systemer mens de småprater med kontrollsenteret. 
15:56 - Apollo 11 er halvveis tilbake til jorden, 187.052 kilometer fra havoverflaten hvor de skal lande. 
19:03 - En siste TV-sending begynner. 

24. juli 1969

6:47 - Astronautene vekkes og starter forberedelsene til landing.
12:21
- Kommandoseksjonen separeres fra service-seksjonen. 
12:35 - Kommandoseksjonen kommer inn i jordens atmosfære. 
12:51 - Apollo 11 lander i Stillehavet, 1500 kilometer sørvest for Honolulu, Hawaii, og ca. 24 kilometer fra det amerikanske marinefartøyet "Hornet" som venter på dem. 
13:20 - Helikopter kommer frem til Apollo 11, luken blir åpnet, og en froskemann gir astronautene isoleringsdrakter. 
13:28 - Astronautene forlater Apollo iført isoleringsdraktene, og blir sprayet med desinfeksjonsvæske som vern mot evt. mikrober de skulle ha hatt med seg fra månen. 
13:57 - Astronautene lander på dekk på "Hornet", hvor de umiddelbart blir fraktet inn i en isolasjonstank for karantene. Her må de bli helt til 27. juli. 
15:00 - Den amerikanske presidenten Nixon hilser på astronautene gjennom vinduet i isolasjonstanken, holder en tale, og inviterer astronautene på middag i Det Hvite Hus den 13. august. 
15:55 - Restene av den store raketten som ble skutt ut 8 dager tidligere - kommandoseksjonen til Apollo 11, blir heist om bord i "Hornet". 

Slik endte menneskets første reise til månen, etter 195 timer, 18 minutter og 35 sekunder. Det blir betegnet som den mest problemfrie ekspedisjonen til dags dato, alt gikk etter planen og tidsskjemaet. 

Se flere bilder fra NASAs fotosamling.


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Servicesenter

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet