Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

EN: Single channel 4 K video installation
Filmed and performed with and  in the Oslo Fjord 2020-2021
Spacesuit made in collaboration with bio-scientist Lilly Alice Steffensen

Building on feminist scholarship and my own somatic research I'm  working with ice as a speculative antibody to oil in the oil fairytale exhibition. To feel and animate fluid ontologies, I follow the rhythms of sea ice in the Oslo Fjord, a fjord undergoing dramatic change impacted by a warming atmosphere. Through hydro-choreographies I mourn current extractive practices and social imaginaries that make the extraction of oil possible – seeking to move through and beyond the extractive zone, multi-sensorial narrating embodied relationships to environmental change. This approach is Inspired by theories within posthuman and environmental dance and Macarena Gómez-Barris book “Beyond the Extractive Zone '' – Social Ecologies and Decolonial perspectives.

Through the artistic research project ANTIBODYS – WATERFLUX ICEGUT(s) I seek to animate and queer the dynamisms of ice as shifting sea-agent. The project is an embodied response to increasing ocean temperatures and sea ice melting in the Barents Sea and the arctic. The same areas also hold large pockets of oil at the bottom of the sea, that when extracted contribute to ice melting through the warming of the atmosphere. Ice and oil are in this way entangled. Through scale, movement, and multiple projection surfaces, Water membranes in flux and human bodies precariously entwine as the solitary figure navigates changing seascapes and submerged ecologies past and present, embodying precarious interspecies corporeal water-futures.

NO:
En-kanals 4K videoinstallasjon, 3 projeksjonsskjermer
Filmet i og med Oslofjorden 2020-2021
Romdrakt laget i samarbeid med bioforsker Lilly Alice Steffensen

ANTIBODYS WATERFLUX-ICEGUT agerer på økende temperaturer i Norge og andre steder gjennom legemliggjort bevegelsesforskning over tid med ulike ismembraner.

En ishud dekker store deler av havet. Denne membranen beskytter og regulerer havtemperaturen i verdens dype tarm. Dypt under denne overflaten ligger oljen. I likhet med isen, et urgammelt materiale. Historisk er disse materiene knyttet sammen gjennom politiske og sosiale prosesser. Store formasjoner av sjøis smelter på fjerne og nære steder som i Barentshavet og i Arktis i takt med vår kontinuerlige utvinning og forbruk av olje.

Gjennom det kunstneriske prosjektet ANTIBODYS – WATERFLUX ICEGUT søker jeg å animere og utvide kroppslige perspektiver på is og isrytmer i relasjon til økologi og den fremtiden vi beveger oss inn i. I installasjonen jobber jeg med den menneskelige, og mer enn menneskelige, kroppen som beveger seg over flere projeksjonsflater eller spatiale områder. Gjennom hydrokoreografien navigerer en enslig kropp disse skiftende havlandskapene i fortid, nåtid og inn i spekulative fremtider.

Verket er skapt i dialog med øko-feministisk forskning som teoretiserer sosiale og kunstneriske alternativer til den vestlig dominerene ressursfokuserte tilnærmingen til naturen. Gjennom bevegelse stilles et åpent spørsmål om hvordan vi kan bevege oss ut av utvinningssonen, inn i et nytt koreografisk rom der legemliggjort kunnskap og omsorg for og med sammeflettede økologier har mer plass i hvordan vi tar vare på hverandre og miljøet rundt oss.

Elly Vadseth

Biografi

Elly Stormer Vadseth bor og jobber mellom Oslo/NO og Boston/USA. Prosjektene hennes tematiserer og undersøker menneskelige og mer enn menneskelige verdener og deres utvidelse i samtiden.

Gjennom en og fler kanal video, performance/dans, nye medier og installasjon arbeider hun konseptuelt med materie, organismer og geologiske og atmosfæriske rytmer.

Med en leken tilnærming til sted og prosess skapes non lineære fortellinger og flerarts forbindelser, alene og i samspill med andre.

Vadseth har en mastergrad I transmedial kunst med fokus i video/performance og koreografi fra School of the Museum of Fine Arts at Tufts University, Boston USA (2018).

Nylige arbeider har vært utstilt på Henie Onstad Kunstsenter (2018), the Museum of Fine Arts (2018, USA), Mountain Time Arts (2018, USA), Difrazioni (2019, Italy). Adelson Gallery (2019 USA), Henie Onstad (2019, NO),) Kunstplass Contemporary Art, Oslo (2020, NO) og Kunstrom Skogen (2021,NO)

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Teknisk museum