Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

Oleispira Antartica

NO: Refleksjoner i lys av det norske oljeeventyret. Performance (20 min)

Resonansen fra en oljenasjons fortelling om suksess og velstand reflekteres i en kompleks virkelighet – i mangefasetterte overflater, vibrerende molekyler, algoritmer, glimt av nye allianser og enkel sårbarhet. Hvor opphører et vi, hvor begynner et de?

I Oleispira Antartica undersøkes et felles nå gjennom bruk av lyd som levende materie, feltopptak, skiftende lytteperspektiv og en dash spiselige alger dyrket med kommersiell CO2. Publikum inviteres til å strekke sansene mot et akustisk felt av symbiotiske forbindelser, oljespisende organismer og museale modeller i bevegelse.

ENG: Audible reflections on the Norwegian oil adventure. Performance (20 min)

And they lived happily ever after! The resonance of an oil nation's narrative of success and prosperity is reflected in a complex reality - of multifaceted surfaces, vibrating molecules, algorithms, glimpses of new alliances and simple vulnerability.
Where does an “I” end, where does a “we” begin?

Oleispira antartica investigates a common now through the use of sound as living matter - field recordings, shifted listening perspectives, together with a dash of edible algae grown with commercial CO2. The audience is invited to stretch their senses towards an acoustic field of symbiotic connections, oil-eating organisms and museum exhibits set in resonance, mixed with vocal and instrumental improvisation.

Siri Austeen

Biography

Siri Austeen (1961, NO) is a graduate of the Academy of Fine Arts in Trondheim (1981–85). In her artistic practice, Austeen is concerned with the relationship between sound, place and reality; how different listening strategies affect our understanding of reality and ourselves as part of a whole. A recurring theme in her work is the intervention of the individual, collective and ecological structures. Austeen's practice, which is often based on exploratory field recordings, is expressed as site-specific sound installations, participant-based projects, performances, radio productions, and public art assignments. She has presented her works nationally and internationally at the Henie Onstad Art Center, the National Museum, Ultima Oslo Contemporary music festival, Kunstnernes Hus, Galleri Rudolfinum Praha and Kurt-Kurt Berlin. She has been part of the collaborative projects "Reality based Audio Workshop" 2018 – 20 and "Climata - Capturing change at the time of ecological crisis." Oslo Praksis 2019-2020. Austeen has realized several public art assignments, including for Forsvarsbygg 2009, Falstadsenteret 2020 and Sørumsand Highschool 2020.

Siri Austeen på stranden med lydopptaksutstyr

Siri Austeen. Foto: Kristin Risan.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Teknisk museum

Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16