Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett
Gruppefoto fra nettverksmøte.

Foto: Ole Didrik Lærum / Dr Lærums medisinke samlinger

Nettverk for helse- og medisinhistorie

Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie (NMHM) arbeider innenfor eldre og nyere helse- og medisinhistorie. Nettverket ble etablert som et faglig og sosialt forum rundt år 2000. Det har siden starten bestått av helse- og medisinhistoriske museer eller liknende institusjoner, de fleste relativt små i størrelse, preget av deltakelse fra frivillige og ofte primært fokusert rundt historien til det sykehuset/helseforetaket de er tilknyttet.

Nettverket har alltid hatt stor spredning i deltakerinstitusjonenes størrelse, geografiske tilhørighet, arbeidsfelt og arbeidsmetoder. Nasjonalt medisinsk museum er ansvarsmuseum og koordinator for nettverket, oppnevnt av Arkiv, bibliotek- og museumsutvikling (ABM), fra 2011 Museumsseksjonen i Kulturrådet.

Les mer om bakgrunnen for museumsnettverkene på Kulturrådets nettsider

Visjoner og målsettinger

Hvert år bruker den norske stat over 300 milliarder på helse- og medisinrelaterte formål. I tillegg kommer utgifter utenom helsevesenet. Helse er ikke bare et spørsmål om penger, det er noe som angår oss alle.

Et overordnet mål med Nettverk for helse- og medisin historie er å spre kunnskap om hvordan helsevesenet har utviklet seg, hvordan befolkningen har møtt sine helsebehov, og hvordan dette har endret seg over tid. Derigjennom ønsker NMHM å bidra til kritisk tenkning og utvikling av nye kunnskaper og refleksjoner rundt helse- og medisinhistorie.

NMHM er åpent for museer og beslektede institusjoner som arbeider innenfor dette formålet. Det må skapes synlige resultater av nettverksarbeidet gjennom tett samarbeid.
Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie arbeider for:

  • å bidra til utveksling av faglig kompetanse i forskning, formidling og forvaltning,
  • å bidra til den offentlige samtalen om spørsmål knyttet til helse og medisin,
  • å styrke deltagernes samfunnsrolle, samt aktivt engasjement med samfunn og de besøkende/brukere
  • å gjennomføre egne prosjekter.

Avlyst: NMHMs nettverksseminar 15.–16. juni 2020

På bakgrunn av nasjonal krisetilstand i forbindelse med Coronavirus-infeksjonen avlyses NMHMs nettverksseminar som skulle ha funnet sted på Glomdalsmuseet i Elverum i tiden 14.-16./6 2020.

For Utstillingskomiteen, «Gammeldoktoren» Geir Erik Nilsen Kontakt: 917 02 598 /Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter