Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie

Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie (NMHM) arbeider innenfor eldre, nyere og samtidig helse- og medisinhistorie. Nettverket ble etablert som et faglig og sosialt forum rundt år 2000. Det har siden starten bestått av helse- og medisinhistoriske museer eller liknende institusjoner, de fleste relativt små i størrelse, preget av deltakelse fra frivillige og ofte primært fokusert rundt historien til det sykehuset/helseforetaket de er tilknyttet.

Nettverket har alltid hatt stor spredning i deltakerinstitusjonenes størrelse, geografiske tilhørighet, arbeidsfelt og arbeidsmetoder. Nasjonalt medisinsk museum er ansvarsmuseum og koordinator for nettverket, oppnevnt av Arkiv, bibliotek- og museumsutvikling (ABM), fra 2011 Museumsseksjonen i Kulturrådet.

Les mer om bakgrunnen for museumsnettverkene på Kulturrådets nettsider


Visjoner og målsettinger


Hvert år bruker den norske stat over 300 milliarder på helse- og medisinrelaterte formål. I tillegg kommer utgifter utenom helsevesenet. Helse er ikke bare et spørsmål om penger, det er noe som angår oss alle.

Det overordnet målet med Nettverk for medisinhistorie er å spre kunnskap om hvordan helsevesenet har utviklet seg, hvordan befolkningen har møtt sine helsebehov, og hvordan dette har endret seg over tid. Derigjennom ønsker NMHM å bidra til kritisk tenkning og utvikling av nye kunnskaper og refleksjoner rundt helse- og medisinhistorie.

NMHM er åpent for museer og beslektede institusjoner som arbeider innenfor dette formålet. Det må skapes synlige resultater av nettverksarbeidet gjennom tett samarbeid.
Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie arbeider for:

  • å bidra til utveksling av faglig kompetanse i forskning, formidling og forvaltning,
  • å bidra til den offentlige samtalen om spørsmål knyttet til helse og medisin,
  • å styrke deltagernes samfunnsrolle, samt aktivt engasjement med samfunn og de besøkende/brukere
  • å gjennomføre egne prosjekter.

Last ned pdf: Nasjonalt museumsnettverk for helse-og medisinhistorie / Rammenotat og retningslinjer

Nasjonalt museumsnettverk for demokrati og menneskerettigheter

Nasjonalt museumsnettverk for demokrati og menneskerettigheter samler museer og andre institusjoner som arbeider med demokrati- og menneskerettighetstemaer. Eidsvoll 1814 har hovedansvar for nettverket. Nasjonalt medisinsk museet er en av deltakerinstitusjonene.

Les mer om nettverket: http://www.demokratinettverket.no/index.php/nb-no/


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum

Kjelsåsveien 143

0491 Oslo

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Tlf: 22 79 60 00