Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett
  • Mange voksne mennesker sitter rundt et bord med papirer, drikke og snacks på bordet. Foto.
  • Syv personer sitter på scenen i et amfi med et stort publikum. Foto.
  • Mange mennesker sitter rundt et stort bord og hører på en kvinne som snakker. Foto.
  • Mange mennesker sitter rundt et stort bord og hører på en mann som snakker. Foto.
  • To menn og en kvinne lytter til noen som forteller. Foto.
  • To menn og en kvinne sitter rundt et bord. En av mennene rekker opp hånden for å si noe. Foto.
  • Tre kvinner sitter ved et bord. To av dem lytter til den ene fortelle. Foto.
  • Flere mennesker sitter rundt et bord. Det er papir, blyanter og snacks på bordet. En kvinne forteller og har alles oppmerksomhet. Foto.

Medisinske rom – Diagnosens makt


Nasjonalt medisinsk museum har etablert en arena for åpen dialog om viktige problemstillinger knyttet til sykdom og helse. Samtalerommet er åpent for alle.

En gang i semesteret setter vi en diagnose i sentrum og inviterer inn mennesker med ulike ekspertiser, forståelser og erfaringer. Sammen utforsker vi hva en sykdom og diagnose er, hvordan den oppleves, møtes og behandles. Målet er å tenke nye tanker og at vi alle går hjem litt klokere enn da vi kom.

Diagnosens makt skal være en trygg arena der folk med ulike forutsetninger og bakgrunner kan møtes for å finne mer ut av kompliserte samfunnsspørsmål.

Vi tar for for oss spesifikke diagnoser, og ser på praksiser, erfaringer og politikk rundt disse. Hvordan blir det bestemt om du er syk, frisk, gal eller normal? Hva er egentlig en «korrekt» diagnose, og hvordan endres den?

Med Diagnosens makt forbereder vi også en ny basisutstilling som åpner i 2020.

Bilde av Espen Friberg, først publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, 2015; 135: 249-51

Schizofreni og diagnosens makt

Avholdt 29. oktober 2019


Schizofreni er kanskje den diagnosen som oftest forbindes med psykose. I helsevesenet forstås schizofreni som en alvorlig psykisk lidelse som vies mye oppmerksomhet og ressurser. I uformell dagligtale beskriver «schizofren» en usikker følelse av hvilken verden som er virkelig.

Hva innebærer denne diagnosen – for den diagnostiserte, for pårørende, for behandlere? Hvordan har schizofreni blitt forstått og behandlet til andre tider og i andre kulturer? Hvor kommer diagnosen fra, og hvor er den på vei?

Kvelden åpnet med en samtale på scenen, med seks spesielt inviterte gjester. Deretter var det felles samtaler i mindre grupper, før vi avsluttet i plenum.

«Takk for en fin kveld! Mye kunnskap om psykisk helse her. Vi berører bare toppen av et isfjell, vi kunne holdt det gående lenge, og fordypet oss i mange ulike retninger. Takk til museet som holder rom for en viktig debatt. Og takk til alle som deler og bidrar til å finne svar og nye spørsmål. Håper prosesser sprer seg videre i samfunnet og gir kunnskap, forståelse og likeverd til alle. For alle har en psykisk helse!» Robert Emil Leistad, besøkende


Illustrasjon av Espen Friberg, først publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, 2015; 135: 249-51

En jente i gutteaktige klær i halvprofil. Foto.

Kjønnsmangfold og diagnosens makt

Avholdt 24. oktober 2018

«Det var en fantastisk kveld. Jeg var svært positivt overrasket over hvor godt det fungerte med både panel/plenumssamtale og gruppesamtaler. Dere har laget et rom både fysisk og i overført betydning som gir rom for uenighet, men i en sivilisert form.»
Ketil Slagstad, medisinsk redaktør, Tidsskrift for Den norske legeforening

«Jeg er virkelig imponert. Jeg synes den fremste styrken ved arrangementet var at dere hadde invitert mange ulike paneldeltagere, og at dere klarte å skape et rom der det var trygt å dele ulike synspunkter.»
Reidar Schei Jessen, psykolog og stipendiat ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme, UiO/Rikshospitalet

«Jeg syns formatet fungerte veldig godt. Gruppesamtalen gjorde at mange kom til orde, ikke bare de av oss som satt i panelet. Det ga også rom for at de som ikke kunne mye om temaet fra før av enkelt kunne stille spørsmål.»
Anniken Sørlie, jurist

Collage med ADHD i store bokstaver. En menneskelig profil i midten.

ADHD og diagnosens makt

Avholdt 19. mars 2019

«Det var vel verdt turen til Oslo, men kunne godt vart litt lenger. Som i noen dager lenger. Mye ressurser på ett sted!»
Kine Soleng, besøkende

Nina Holmen, Fagsjef ADHD Norge.: «Dette ble et flott arrangement med mange interesserte og engasjerte tilhørere. Jeg synes konseptet er bra og annerledes enn en ordinær konferanse. Denne formen passer godt for vår gruppe, hvor de blir deltakere i arrangementet og bidrar på sin måte – det tror jeg folk liker.»

Charlotte Lunde, lege: «Så bra at dere bruker den medisinske delen av museet til noe mer, og veldig morsomt at det kom så mange. Jeg tror dette er et viktig tema å belyse i offentlige fora, som det dere arrangerer her.»

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter