Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett
EN jente med gutteaktige klær i halvprofil. Foto.

Samtale om kjønnsmangfold og diagnosens makt

Hva: Arrangement/debattmøte
Hvor: Teknisk museum
Når: 24. oktober 2018, kl. 18–21.
Se arrangementet på Facebook

Diagnosen «transseksualisme» er ikke med i WHOs nye internasjonale diagnosesystem. Snart er det å være transkjønnet offisielt ikke lenger en sykdom. Hva skjer da?

Får mennesker av alle kjønn den medisinske hjelpen de trenger når det nye systemet trer i kraft? Hvordan bestemmes det om du er syk eller frisk, og hva som telles som normal? Hvem vil ha diagnosen, og til hva?

Vi ser på hvordan og hvorfor interessegrupper forsøker å endre bestemmelser, vitenskap og klinisk praksis. Hvem får være eksperter på en diagnose, og hvor utspiller kampen om diagnosen seg nå?

Bli med inn i museets nye samtalerom, Medisinske rom, for å tenke nye tanker om kjønnsidentitet, diagnostisering og behandling.

Disse kommer

Psykolog og sexolog ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo, Silje-Håvard Bolstad innleder om den nye diagnosen.

Mange andre med førstehåndserfaringer, og ekspertise innen aktivisme, medisin og historisk forskning vil også være tilstede, blant annet:

  • Luca Dalen Espseth, rådgiver kjønnsmangfold for FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
  • Mathilde Decaen, styreleder for Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI).
  • Marie-Louise Holm, historiker, filosof og kjønnsforsker, Københavns Universitet.
  • Mor til I. (15), som har hatt ulike kjønnsidentiteter.
  • Reidar Schei Jessen, psykolog og doktorgradsstipendiat ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Oslo universitetssykehus og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
  • Sigrid Sandal, historiker. Har skrevet masteroppgave om kjønnsbekreftende behandling i Norge.
  • Ketil Slagstad, lege og medisinsk redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening.
  • Anniken Sørlie, førsteamanuensis, Høgskolen i Østfold. Leverte i 2018 sin doktorgrad på det juridiske fakultet om transkjønnedes rettigheter.

Dørene åpner kl. 17.30 og stenger kl. 21. Det serveres snacks og alkoholfri drikke.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!
Meld deg gjerne på så vi kan planlegge bedre. Send en e-post til prosjektleder Ellen Lange: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Neste arrangement i denne rekken: Mars 2019.

Medisinske rom er en ny arena der viktige, uavklarte spørsmål knyttet til medisin og samfunn blir undersøkt og behandlet i en åpen, trygg og kompetent atmosfære. Les mer her.

Arrangementet støttes av Fritt Ord.


Viktig melding:


Denne nye samtalerekken tilbyr et tryggere rom, og et alternativ til debatt.

Vi ønsker å sammen skape et rom for en samtale med en velmenende innstilling og nysgjerrighet, der alle bidrar til en trygg tone.
Vi forventer at alle som kommer til arrangementet deltar med respekt for alles erfaringer og selvdefinerte identiteter.

Med dette utgangspunktet vil vi kunne ha en utforskende diskusjon om hva diagnoser innebærer for våre liv; og hvordan den politiske kampen om diagnoser, helse og medisin utspiller seg.

Derimot er samtalerekken ikke et sted for å polemisere om andres liv og identiteter. Transfobe og andre krenkende ytringer hører ikke til i museets rom.

Vil du stille spørsmål om trygghet eller fortelle om dine behov, ta gjerne kontakt med Isa Dussauge på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Vi ønsker personer av alle kjønn, alle kjønnsuttrykk og identiteter hjertelig velkommen og gleder oss til denne erfaringsutvekslingen.


 

«Jeg vil rose museet, som skaper disse nye samtalerommene for oss. Jeg har fått et helt nytt syn på hva et museum skal og virkelig kan gjøre»

Janecke Thesen, allmennlege i faggruppa for LHBT-helse  i Legeforeningen.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter