Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Foto: Nasjonalmuseet

Gerhard Munthe – Eventyrlige interiører

Kunstutstilling på Teknisk museum
28. mai – 29. august 2021

OBS: Utstillingen er avsluttet.

I samarbeid med Nasjonalmuseet har Teknisk museum fått gleden av å presentere originalverk av Gerhard Munthe.

Han sies å være Norges første industridesigner og en av de mest betydelige formgiverne i sin tid.

Foto: Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet beskriver Munthe slik:

«Gerhard Munthe (1849–1929) var en svært produktiv kunstner som dekket de fleste felter innenfor kunstindustrien. Særlig gjorde han en stor innsats innen romutsmykning, blant annet i Håkonshallen i Bergen, Strand gård i Numedal og Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell. Munthe laget ikke bare veggutsmykninger, men tegnet også møbler, dører og annet inventar. Disse arbeidene er blant landets første gesamtkunstwerk. Munthe blir sett på som vår første industridesigner og vakte oppsikt både i inn- og utland.»

Utstillingen viser allsidigheten i Munthes kunstneriske virke. Her er noen smakebiter fra utstillingen og aktiviteter du kan delta på:

Håkonshallen i 3D

Munthe gjorde en stor innsats for romutsmykningen av Håkonshallen i Bergen. Nå får den middelalderske steinhallen nytt liv i animasjonen tilknyttet utstillingen. For første gang får du se en animasjon som viser deg interiøret slik det opprinnelig stod i 1916-1944.

Hjemmet på Leveld

Munthe bodde på Leveld på Lysaker. Huset var tegnet av Munthe selv, og var designet i såkalt norsk embedsgårdsstil. Mange kunstnere lot sine kunstneriske ideer få utfolde seg i hjemlige interiører. Her var Munthe intet unntak.

Til tross for at huset brant ned i 1982 er den foreviget i en rekke akvareller i utstillingen.

Møbler og tekstiler

Munthe designet også møbler og tekstiler etter eget design. Han ønsket å skape noe unikt, inspirert av gamle bondestuer.

Utstillingen byr på en rekke mønstre som Munthe designet i sin tid.

Aktiviteter og undervisning

Nasjonalmuseet har laget et fysisk aktivitetshefte med oppgaver. Her har du en unik mulighet for å kombinere kunsthistorie, undervisning og opplevelse.

Det finnes også en veiledning på nett for lærere som ønsker å bruke utstillingen i undervisning. Veiledningsdokumentet er tilpasset formidlere som vil fokusere på ulike fag som kunst og håndverk, matematikk eller norskundervising.

Utstillingen er kuratert av seniorforsker i Nasjonalmuseet, Widar Halén, i samarbeid med gjestekurator og kunsthistoriker Jan Kokkin.

Formidlingsprogrammet er kuratert av kurator for formidling; Helga Gravermoen. Utstillingsdesignet er utført av Torsteinsens Design.

Foto: Nasjonalmuseet

Bli med på felles veving!

Alle besøkende kan bidra til et stort felles prosjekt om å veve ferdig et design. Sammen bygger vi opp teppet tråd for tråd.

Kristin Sæterdal er tekstilkunstner, og vil via en film lære deg vevteknikken. Du kan fortsette arbeidet som andre besøkende før deg har startet.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter