fbpx
Sommeråpent 10–17 alle dager t.o.m. 21. august. Andre åpningstider | Kjøp billett |  

NORGES FØRSTE BIL STÅR PÅ TEKNISK MUSEUM

Ikonet i norsk teknologihistorie, Benz Phaeton, kom til Gjøvik i 1895 for å settes i rutetrafikk der jernbanen sluttet. Ruten skulle være mellom Tretten og Åndalsnes.

I avisene ble den omtalt som «en ganske alminnelig utseende Vogn uden Hest» og en «landeveistraver som det skulle være «let at passe og stelle». Selv om interessen var så stor for bilen at folk slo hull på transportkassen for å få en titt på den, ble den ingen suksess.

De fire herrene, som satte i gang dette modige foretaket, var Brukseier Anders Østbye ved Gjøvik Støberi og mekaniske Værksted, handelsreisende H. Mølmen, fabrikkeier H.C.Hansen og ingeniør S.R.Svendsen. Bilen ble kjørt av Halvdan Nilsen fra Gjøvik.

Visste du at Helene Uri, den kjente forfatteren og språkprofessoren, er oldebarnet til Østbye? Følg lenken for å lese mer om dette.

Rutebilselskapet, med motorvognen fra Benz & Cie, ble ikke en forretning noen kunne leve av. Herrene fikk nok ikke særlig overskudd på sine investerte kr 5000, som bilen kostet. Med dagens kroneverdi ville bilen kostet rundt kr 360 000. Så hvorfor ble ikke dette et godt gründereventyr, med flere biler, slik herrene så for seg?

Motstand

Motorvognen møtte kraftig motstand fordi man tenkte at hestene ville bli skremt. På den tiden stod for en stor del av transporten. Bilen måtte derfor stadig stanse for møtende hestekjøretøy. På folkemunne mente man at hest fortsatt var det mest effektive fremkomstmiddelet.

Fravær av komfort og fart

Sammenligner vi den med dagens biler, kan vi knapt si dette var en bil. På slett vei klarte den å dra seg opp til 20 km/timen. Det var nok ingen behagelig opplevelse på grusveier som sikkert var både humpete og støvete. Den énsylindrede firetaktsmotoren på fem hk klarte seg ikke like godt i motbakke, og passasjeren måtte nok mer enn en gang ut for å holde hjulene i gang. Motoren kunne også være lunefull.

Motorproblemer

Med bare en bil i Norge var det naturlig nok ikke tilgang på bilmekanikere i landet. Problemene knyttet til drift av motoren kom nok ganske sikkert av at ingen visste hvordan den skulle vedlikeholdes.

Museumsgjenstand

Siden bilen raskt ble satt ut av drift ble motoren lite brukt. Den er derfor veldig godt bevart. Bilen egner seg nok mer som dokumentasjon av bilhistorie i dag enn den gjorde i drift som rutebil.

Les mer om Norges første bil

Benz Phaeton ble produsert av Benz & Cie, på 1890-tallet. Den er deponert på Teknisk museum av Kongelig Norsk Automobilklubb.

Årbok for Norsk vegmuseum, 2013,
artikkel av Herdis Uri Jensen, s. 23 - 63

Digitalt museum: 
https://digitaltmuseum.no/011024252804/bil

Aftenposten

Helene Uri i "Mitt Oslo".  Hennes oldefar, Anders Østbye, var blant de fire som importerte Norges første bil. 
https://www.aftenposten.no/kultur/i/QodMPQ/helene-uri-i-mitt-oslo-overrasket-over-alle-nordmenn-som-snakker-s

Norges første bil ble importert av Brukseier Østbye ved Gjøvik Støberi og mekaniske Værksted, handelsreisende H. Mølmen, fabrikkeier H.C.Hansen og ingeniør S.R.Svendsen.

For 125 år siden fikk Helene Uris oldefar, Anders Østbye, den historiske nyvinningen til Norge. 

Kom og se Norges første bil på Teknisk museum! Foto: Kathrine Daniloff

Main Menu

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00