En programmerbar utstilling

Høsten 2021 skal Norsk Teknisk Museum åpne sin største permanente utstilling i museets historie. En hel etasje skal bygges om til en nyskapende og interaktiv utstilling om informasjons- og kommunikasjonsteknologi, i samarbeid med design- og arkitektfimaet Snøhetta.

Utstillingen utvikles omkring museets unike samling av telegrafiske og datatekniske gjenstander, som representerer viktige trekk ved norsk tele- og datahistorie. Samtidig skal utstillingen være i kontakt med samtiden og diskutere framtiden. På feltene utstillingen tar mål av seg til å dekke endrer ting seg så hurtig at alt annet enn en dynamisk utstilling – som utvikler seg i takt med endringene raskt ville bli utdatert. Vi jobber derfor med ideen om å gjøre hele utstillingen programmerbar.

Illustrasjonsbilde. Gjenstand fra museets samlinger.

Hver gjenstand i museets samling har mange historier å fortelle: Hvem lagde den, hvor, når og hvorfor? Hvor ble den benyttet, av hvem til hva? Og ikke minst hva har det ført til av endringer, for den enkelte, for samfunnet, og hvilke spørsmål har det reist? Telefonene som ble utviklet for å kommunisere over avstand, er i dag knapt gjenkjennelig i form av smarttelefonene. Og hva denne tingen har ført til og kan føre til er fortsatt et stort forskningsspørsmål. Ved å tilrettelegge for at utstillingens gjenstander kan fortelle flere historier, kan de også relateres til hverandre på utallige og overraskende måter. Ved hjelp av datamaskiner, maskinlæring, bots og kunstig intelligens er målet å skape et nettverk av sammenhenger, og dermed også mulighetene til å lese og forstå historien på flere måter. Samtidig, etter hvert som feltet endrer seg, og ny forskning og nye diskusjoner finner sted, kan disse integreres i utstillingen. Målet er å skape en opplevelse av at utstillingen reagerer på de besøkendes tilstedeværelse, bruk og ønsker og tilrettelegger for mangfoldige opplevelser.

I samarbeid med Snøhetta er vi nå i gang med både rom og konseptutforming omkring en programmerbar IKT-utstilling. Dette vil eventuelt bli den første utstillingen av en slik karakter, og ambisjonene er store. Det er også utfordringene, teknisk og politisk. For å løse dette er museet helt avhengig av å knytte til seg ressurspersoner med spesialkompetanse. Vi etablerer også et fagråd, bestående av folk som kan IKT på ulike måter: IKT og samfunnsendringer, IKT og kultur, IKT og politikk, og selvfølgelig IKT og teknikk.

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen.