Illustrasjonsbilde. Gjenstand fra museets samlinger.

i rask endring

IKT-feltet er i rask endring – og det har det alltid vært. Vi er koblet til hverandre og til verden gjennom datamaskiner og smarttelefoner. Økt digitalisering og fenomener som kunstig intelligens og tingenes internett er i ferd med å endre måtene dette skjer på. Samtidig som kommunikasjonen går raskere og mulighetene for sosial deltakelse blir større, åpner teknologiene for økt kontroll og manipulasjon. Kunnskap på IKT-området vil bli avgjørende for hvilke retninger samfunnet vårt vil ta.

Med utgangspunkt i museets samlinger skal den nye IKT-utstillingen gi en historisk forståelse av de endringene som skjer. Utstillingen vil forfølge teknologiene inn i kultur og samfunnsliv, økonomi og politikk, forskning og vitenskap, for å undersøke hvordan de formes og hvordan de påvirker oss og den verden vi lever i. Samtidig vil vi skape engasjement ved å reise spørsmål om fremtiden. Vi vil vise at IKT angår alle våre besøkende, uavhengig av alder og forkunnskaper. Museet har unike samlinger på IKT-feltet. Den nye utstillingen gir mulighet til å løfte frem gjenstander som ikke har vært utstilt tidligere og til å formidle nye og kraftfulle historier. Formidlingen skal vekke nysgjerrighet og invitere til deltakelse. Installasjoner og interaktivitet vil stimulere de besøkende til å utforske eller skape noe selv, relatert til gjenstander og spørsmål i utstillingen. Dessuten ønsker vi at utstillingen skal være et rom der våre besøkende kan møte teknologiutviklere, næringsliv, organisasjoner, beslutningstakere og andre som ønsker å bidra.

Det samlede kostnadsestimatet for den nye IKT-utstillingen er på 20 millioner kroner. Museet søker å dekke kostnadene gjennom en tredelt finansieringsmodell, med midler fra det offentlige og private sponsorer, i tillegg til museets egeninnsats. Vi ønsker å skape en utstilling på et internasjonalt nivå som også fyller høye standarder når det gjelder utforming, tilgjengelighet og bærekraft.

Utstillingen omfatter hele museets øverste etasje, og blir det største utstillingsprosjektet siden museet flyttet til Kjelsås i 1986. Den skal ha med temaer som telegrafi og telefoni, radio og fjernsyn, dataindustri, internett og sosiale medier, spill og gaming, kunstig intelligens og robotikk, tingenes internett, koding, sikkerhet og mye mer.