fbpx
Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

OM PROSJEKTET

Grossraum - Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge 1940 – 1945

Etter å ha ligget uordnet i nesten 70 år ble det såkalte Todt-arkivet gjort tilgjengelig for forskning i 2011. Arkivet inneholder 440 hyllemeter med historisk materiale og oppbevares i Riksarkivet i Oslo. dette var utgangspunktet for at Norsk Teknisk Museum, sammen med historikere fra Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet, NTNU, initierte et større forskningsprosjekt om Organisasjon Todt og tvangsarbeid i Norge under andre verdenskrig. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd.

Utstillingen, som åpnet på Norsk Teknisk Museum i februar 2017, ble utviklet innenfor rammen av forskningsprosjektet. Samtidig har museet etterstrebet å gi rom for andre perspektiver og innfallsvinkler enn det forskningsprosjektet legger til grunn. I arbeidet med utstillingen er personer med bakgrunn fra flere ulike disipliner, felt og fagtradisjoner trukket inn. 

Foruten historikere har museet samarbeidet med arkeologer, arkitekter, idehistorikere, museologer og kunstnere. Utstillingens design er blitt til i et tett samarbeid med scenografer fra Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold. Arbeidet med utstillingen har hele tiden hatt som mål å bidra til utviklingen av metoder som kombinerer forsknings-, formidlings- og forvaltningsoppgaver på nye måter.

Helt fra starten har formidlingsarbeidet hatt stor plass. Museet har arrangert debattmøter og workshops og bidratt til en dokumentarfilm om tvangsarbeid. Halvannet år før utstillingens offisielle åpning, ble en mindre del av utstillingen gjort tilgjengelig for publikum. Ambisjonen var å bringe forskere, ulike berørte parter og det allmenne publikum inn i utstillingen, mens den ennå var under utarbeidelse. Museet ønsket på denne måten å skape engasjement og offentlighet rundt utstillingen og dens tema, samtidig som det inngår i en dynamisk og forpliktende dialog med sine omgivelser.

Takk til Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet, Stiftelsen Fritt Ord, Statens Vegvesen og Stiftelsen Errinerrung, Veranwortung, Zukunft, som har støttet utstillingen økonomisk.

Ketil Gjølme Andersen
Prosjektleder

Hitlersteinen. Foto.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00