Skjeletter i skapet

En dag åpnet ansatte på Nasjonalt Medisinsk Museum et skap på et lager - der hang det et skjelett på en knagg. På et annet lager sto en pappeske der det sto skrevet med tusj: "Fosterrester på sprit - brennbart!" Nå tar museet skjelettene ut av skapet og spør hva det er riktig å gjøre med dem. Er skjeletter ting? Har de rettigheter?

Ny innsikt

Med utgangspunkt i samlingen av menneskelige levninger ved Nasjonalt Medisinsk Museum/Teknisk Museum, ønsker vi å åpne for en bred diskusjon om hvordan dette materialet best kan håndteres; dvs forvaltes, forskes på og formidles. Hvilke nye spørsmål, perspektiver og forståelser kan samlingen føre oss til? Med utstillingen ønsker vi å vise fram foreløpige funn og innsikter i prosjektet, og samtidig legge til rette for å dra inn en viktig og så langt manglende instans i diskusjonen: publikum.

Bakgrunn for prosjektet

Et sentralt utgangspunkt for opprettelsen av Nasjonalt Medisinsk Museum var gjenstandssamlingen fra Rikshospitalet/(Universitetet i Oslo, som ble overdratt NTM i forbindelse med at Rikshospitalet flyttet fra Oslo Sentrum til Gaustad. Samlingen er broket, og inneholder blant annet en samling menneskelig biologisk materiale. Det er omtrent 200 objekter; spritpreparater - det meste av menneskelige organer (hjerner, hjerter, lunge), samt ulike vevspreparater (hud), også noen embryoer - og skjellettpreparater (fostre, hender, føtter, hodeskaller, løse knokler). Samlingen har vært nokså uordnet. En kilde til dårlig samvittighet, men også til ny viten innenfor en rekke disipliner og emneområder.

En undersamling der vi kan finne ut mye mer, er 11 preparater brukt i Barselhjemsutstillingen i 1916. Det at gjenstandene har inngått i en utstilling for 100 år siden er et interessant utgangspunkt: Hvordan ble de samlet, og hvordan ble de stilt ut? Hvilke tema var de ment å illustrere, hvilke spørsmål var de ment å besvare? Hva kan de si oss om endring i utstillingspraksiser og i hvordan fostre brukes på museum? Den gang var det overordnede målet klart: Å øke morsrollens status og medvirke til bygging av barselhjem, men hva skal vi med dem i dag?

Spor både fremover og bakover

Vi mener at vår samling av menneskelige levningene inneholder viktige, uutforskete kilder. Det er potensielle spor bakover og framover - til ulike forskningsprosjekter, til enkeltskjebner og spesielle praksiser. Innenfor f.eks. vitenskapshistorie, museologi, psykiatri og somatisk medisin. Jobben nå er å finne gode måter å snakke om, og bruke dette materialet på.

Prosjektet er et av seks prosjekter i metodeutviklingsprosjektet Tingenes metode, og har fått støtte fra Norsk Kulturråd. Det startet opp i 2016 og ble avsluttet høsten 2017. Utstillingen Skjeletter i skapet blir stående t.o.m. 29. april 2018.

Samarbeid

Venneforeningen