Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Cyberstorken

NB: Avsluttet utstilling

Omkring hvert syvende heterofile par har problemer med å bli gravide. I tillegg kommer de som lever i homofile eller lesbiske parforhold, eller er enslige, som også har sterkt ønske om barn. Cyberstorken presenterer en verden av muligheter for dem som ikke har adgang til assistert befruktning i Norge.

Er du enslig kvinne eller mann, lesbisk eller homofil, eller i et heterofilt parforhold? Er du gammel eller ung? Trenger du egg, sæd eller ønsker du et befruktet egg? Ønsker du en donor med bestemte egenskaper? Trenger du en surrogatmor til å bære fram barnet? Vil du ha gutt eller jente? Er du ute etter et barn med bestemte arveanlegg? Ønsker du/dere å foreta behandlingen i kombinasjon med ferie under palmer og sol? Har du mye penger å bruke eller er du ute etter et rimelig alternativ? Ønsker du kanskje selv å bli eggdonor, sæddonor, eller å donere bort befruktede egg? Uansett – det ligger et tilbud til deg i cyberspace.

Når drømmebarnet kun er et "museklikk unna" tematiseres den nære koblingen mellom et verdensomspennende tilbud, de teknologiske mulighetene og grenseoverskridelser i forhold til natur, lovgivning og livssyn.

Ved hjelp av filmer, ulike gjenstander og eksempler fra internett etablerer Cyberstorken en scene for fascinasjon og refleksjon i ett.

Cyberstorken var en såkalt Hot Spot-utstilling:

Hot Spot-utstillingene formidler dagsaktuelle samfunnsspørsmål. De er kontroversielle, skal skape debatt, engasjere, provosere og kanskje irritere.

"Ein Hot Spot er ein temporær utstilling der bodskap og vinkling spissast, der aktuelle samfunnsproblem blir satt på dagsorden og nye stemmer slepp til. " (kilde: ABM-Utvikling)

Cyberstorken handler om mulighetene for å få barn ved hjelp av assistert reproduktiv teknologi (ART), uavhengig av norsk lovverk. Når ”drømmebarnet kun er et museklikk unna” tematiseres den nære koblingen mellom et verdensomspennende marked, de teknologiske mulighetene og grenseoverskridelser i forhold til natur, lovgiving og verdensanskuelse.

Publikum gis blant annet mulighet til å velge blant tilbud av ART i en ”nettkiosk”, de får se en film med fire ulike norske brukere, de eksponeres for salgsfremmende ”slogans” fra internasjonale nettsider, og de møter fem utvalgte gjenstander.

Ca. 10-13 % av befolkningen rammes av permanent eller periodevis ufrivillig barnløshet. Infertilitet defineres av WHO som: “et pars manglende evne til å oppnå graviditet eller fullføre et svangerskap til termin etter ett år eller mer med vanlig, ubeskyttet samleie.”


Gjenstander i utstillingen:

Nettkiosk

Nettkiosken er ”selve cyberstorken”, der publikum inviteres til å søke på henholdsvis sæddonor, eggdonor, befruktet egg, velg kjønn eller velg bort uønskede egenskaper, surrogat og tilbudspakke – eksempelvis feriereise til Barbados i kombinasjon med assistert befruktning.

Bioteknologiloven

Tilbudet om assistert befruktning reguleres i Norge av bioteknologiloven, som er en av de strengeste av sitt slag i Europa.

Ifølge loven kan assistert befruktning bare tilbys kvinner som er gift eller som er samboer med mann i ekteskapsliknende forhold.
Assistert befruktning kan bare finne sted ved infertilitet, eller ved alvorlig arvelig sykdom.
Eggdonasjon er ikke tillatt.
Sæddonor kan ikke være anonym. Ved fylte 18 år har barnet rett til å få opplysninger om sædgivers identitet.
Beslutning om å foreta assistert befruktning treffes av lege.
Loven er omdiskutert og revidert en rekke ganger. I juni 2007 vedtok Stortinget å åpne for forsiktig preimplantasjonsdiagnostikk og forskning på overtallige befruktede egg. Endringene trer i kraft 1. januar 2008.

Sterilt prøveglass, plastsprøyte og håndholdt eggløsningstest med testpinne
Gjenstander for urinmåling av urin.

Sædceller klarer seg i ca ett døgn i romtemperatur. Frossen sæd kan formidles av internasjonale sædbanker. Dette muliggjør selvinseminasjon for kvinner.
Sæden sprøytes inn noen få dager før eggløsningen. Denne kan påvises ved test av urin, ved å telle dager eller ved å måle kroppstemperatur.

– Det som ligger bak Bioteknologiloven er at lesbiske og enslige kvinner ikke skal få offentlig støtte til assistert befruktning. Du kan ikke straffeforfølges om du gjør det selv, sier Henriette Sinding Aasen, førsteamanuensis ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Kanyle for mikroinjeksjon

Assistert befruktning ved en klinikk skjer som regel med in vitro-fertilisering (IVF), også kalt prøverørsbehandling, som innebærer inseminasjon og befruktning utenfor kroppen. IVF-metoden har vært brukt i Norge siden 1984.

Ca. 25 – 30 % av de som forsøker assistert befruktning blir til slutt gravide. Årlig fødes mellom en og to prosent av alle nyfødte etter denne metoden ved godkjente klinikker i Norge. De offentlige klinikkene har vanligvis en grense på maksimum tre forsøk per par.

Mikroinjeksjon, eller intracytoplasmatisk sperminjeksjon (ICSI), er en teknikk for assistert befruktning, tillatt brukt i Norge fra 1994. Mikroinjeksjonen av sædceller brukes i tilfeller der sædcellene er for få i antall, eller ikke klarer å ta seg frem til egget og befrukte det. En enkelt sædcelle plasseres direkte inne i eggcellen med en svært tynn kanyle slik at eggveggen punkteres.

Ved rutine-IVF brukes omtrent 100.000 bevegelige sædceller for å oppnå befruktning av et egg, med ICSI holder det med kun èn sædcelle per egg.

Testpakke for kjønnsbestemmelse av foster

”Pink or blue” er en nylig utviklet test som kan påvise barnets kjønn ut fra en blodprøve av mor fra 7. svangerskapsuke. Pakken, bestilt over internett, inneholder utstyr for å foreta en blodprøve, emballasje for sending til laboratoriet og et passord for å kunne sjekke svaret på laboratoriets nettsider etter få dager.

Film: Barn på fire måter

Filmen forteller om:

Et lesbisk par som dro til en dansk fertilitetsklinikk for inseminasjon med sæd fra en fremmed donor.
Et heterofilt par der kvinnen har kommet i for tidlig overgangsalder, og som dro til Finland, der eggdonasjon er tillatt.
En mann som dro til en amerikansk klinikk for homofile, der et egg fra en kvinne ble befruktet med hans sæd, og som så betalte en annen kvinne for å være surrogat.
En singel, heterofil kvinne som planlegger å dra til Danmark for prøverørsbehandling på egen hånd og for egen regning.
Intervjuene ble vist på TV2 våren 2007.

Film: Foster i 27. uke

Etter fire år uten å ha lykkes med å bli gravide valgte et norsk par in vitro-fertilisering (IVF), ved et norsk sykehus. På fjerde forsøket ble kvinnen gravid og i 2006 ble de foreldre til en velskapt datter. Filmen viser 3D-ultralydundersøkelse av datteren i 27. svangerskapsuke.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter