Et lite stykke helse-Norge

NB: Avsluttet utstilling

I Norge lever det mellom 10 000 og 20 000 mennesker uten lovlig opphold. De har ulike historier og ulike grunner til å bli værende. De lever i et slags ingenstedsland.

Helsesenteret for papirløse migranter ble opprettet i 2009 og drives av Kirkens Bymisjon og Norges Røde Kors. Norge var det tredje siste landet i Europa som fikk et slikt tilbud til mennesker med begrensede helserettigheter. Senteret ligger i Oslo og behandler mellom 500 og 1000 mennesker i året.

Nasjonalt medisinsk museum har i 2012 arbeidet for å finne ut mer om senteret – om menneskene, tenkningen og tingene som utgjør og skaper det. Gjennom en rekke fotografier, intervjuer og gjenstander søker utstillingen å formidle og diskutere en forståelse av hva helsesenteret gjør, hvordan og hvorfor.

Et lite stykke Helse-Norge er en del av Kulturrådets Brudd-prosjekt. Seks museer utforsker sine muligheter som samfunnsaktør og -debattant. Alle prosjektene lanseres i uke 48/2012, under vignetten Bruddstykker. Seks museumsfortellinger om skam, skyld, utstøting og fortielse.

Utstillingsperiode: 28. november 2012 – 24.februar 2013.